Δεκάδες εκατομμύρια οι καταθέσεις φιλανθρωπικών ιδρυμάτων


Δεκάδες εκατομμύρια οι καταθέσεις φιλανθρωπικών ιδρυμάτωνΛευκωσία: Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι κατατεθειμένα και παγοποιημένα στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, αφού όλοι οι εθελοντικοί Οργανισμοί και Φιλανθρωπικά Ιδρύματα για διάφορους και διαφορετικούς λόγους διαθέτουν καταθέσεις σε λογαριασμούς πέραν των €100.000.
Μόνο οι 350 Οργανώσεις-μέλη του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού διαθέτουν καταθέσεις της τάξης των €41 εκατομμυρίων, αλλά όπως φαίνεται το συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο καθώς υπάρχουν και Φιλανθρωπικές Οργανώσεις, οι οποίες δεν ανήκουν στο ΠΣΣΕ.
 
Πέραν των €2 εκατομμυρίων είναι και οι καταθέσεις του Ιδρύματος Ραδιομαραθωνίου, το οποίο εκτός από την κάλυψη των αναγκών κάθε έτους, διατηρεί και «αποθεματικό» ταμείο για περιπτώσεις κρίσεως. 

Τεράστιες είναι και οι καταθέσεις του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού ο οποίος ωστόσο ακόμα δεν έχει υπολογίσει τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στις δύο συγκεκριμένες Τράπεζες καθώς ο κάθε Κλάδος του (Επαρχιακή Επιτροπή) διατηρεί ξεχωριστό ταμείο τόσο για τις τρέχουσες ανάγκες του όσο και για δημιουργία «ταμείου κρίσεων». Αναφέρεται ότι μόνο ένα πρόγραμμα του τμήματος νέων του ΚΕΣ διαθέτει καταθέσεις πέραν των €100.000 στη Λαϊκή Τράπεζα.
 
Οι καταθέσεις των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και Οργανώσεων μέχρι αυτή τη στιγμή και με βάση την αρχική απόφαση της Κυβέρνησης θα εξαιρεθούν από το γενικότερο κούρεμα των καταθέσεων.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε χθες ενώπιον της Βουλής ότι ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα πρέπει να επανεξεταστεί καθώς όσο περισσότερες είναι οι εξαιρέσεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το τελικό ποσοστό κουρέματος στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.
 
Τα εκατομμύρια των φιλανθρωπικών οργανώσεων άρχισαν βεβαίως να προκαλούν διάφορα ερωτήματα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα έσοδα των Ιδρυμάτων αυτών προέρχονται από τις δωρεές και συνεισφορές των πολιτών και την Κρατική Χορηγία.
 
Από πλευράς των Οργανώσεων αυτών υπάρχουν φυσικά απαντήσεις, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η τήρηση αποθεματικών και ταμείων κρίσεων είναι επιβεβλημένη κάποτε από καταστατικά συνδέσμων και άλλοτε από νομοθεσίες και διεθνείς κανονισμούς. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"