Συρία και τρομοκρατία στο επίκεντρο συνομιλίας Ομπάμα-Πούτιν

Συρία και τρομοκρατία στο επίκεντρο συνομιλίας Ομπάμα-ΠούτινΟυάσινγκτον: Στο ζήτημα των χημικών όπλων στη Συρία, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για «περιορισμένη χρήση» από τις δυνάμεις του Άσαντ, αλλά και στο συντονισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στη Βοστώνη, επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της G8 τον Ιούνιο και της G20 τον Σεπτέμβριο, έγινε ακόμη γνωστό.

Οι δύο άνδρες εξέτασαν την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη Συρία με τον Μπαράκ Ομπάμα να μεταφέρει προς τον Ρώσο ομόλογό την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της (όχι αποδεδειγμένης ακόμη) χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώτος.

Επιπλέον, ανέφερε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τα θέματα της τρομοκρατίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στενή συνεργασία της Ρωσίας μετά την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ύποπτοι ήταν τσετσενικής καταγωγής και είχαν κινήσει τις υποψίες των ρωσικών Αρχών.

Τέθηκε τέλος και ζήτημα για τη συνεργασία των δύο πλευρών ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι της Ρωσίας, το 2014.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις των δύο πλευρών, οι πρόεδροι θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της G8, τον Ιούνιο στη Βόρειο Ιρλανδία και το Σεπτέμβριο λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Τα χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος έχουν εξελιχτεί σε κορυφαίο ζήτημα ασφάλειας, με τους αναλυτές να φοβούνται ότι ο απομονωμένος Άσαντ θα προσφύγει στο δυνατό χαρτί του χημικού του οπλοστασίου για να κερδίσει τον εμφύλιο.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει από μήνες διαμηνύσει --και αυτό έπραξε και πάλι ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα-- ότι τυχόν χρήση χημικών θα είναι γεγονός που «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Όπως σημειώνει το AFP, πρόκειται για την δεύτερη μέσα λίγες ημέρες αναφορά των ΗΠΑ σε συριακά χημικά όπλα. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα αναφορά του Λευκού Οίκου σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για χρήση χημικών όπλων (και ειδικότερα του σαρίν) κατά των ανταρτών.

Ο Λευκός Οίκος ήταν πολύ προσεκτικός ώστε να μην κάνει λόγο για πολεμική εμπλοκή αφού δεν έχει τεκμηριωθεί με βεβαιότητα η χρήση χημικών όπλων. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"