Ως διά μαγείας αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι

Ως διά μαγείας αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοιΛευκωσία: Την παρέμβαση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (Φόρου Εισοδήματος) ζήτησε η γενική ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, προκειμένου να ελεγχθούν για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, τα 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που φέρονται, σύμφωνα με τις λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας, να έχουν προβεί σε εκροές καταθέσεων εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου μεταξύ 1/3 και 15/3/2013.

Η κ. Γιωρκάτζη μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής αναφέρθηκε στο φαινόµενο της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων, ειδικά τώρα που η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά, αφενός, για πάταξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου για αύξηση της εισπρακτικής δυνατότητας του κράτους, δεδομένου ότι οι καθυστερημένες οφειλές προς το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων περιλαμβανομένων των τόκων και επιβαρύνσεων ανέρχονται στα €970 εκατ. εκ των οποίων τα €380 εκατ. ή ποσοστό 40% θεωρούνται επισφαλή.

Ποσοστό βεβαίως που αναμένεται να αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της κρίσης. Αρκούντως ενδεικτικά είναι τα όσα επεσήμανε στους βουλευτές η κ. Γιωρκάτζη: «Διαπιστώσαμε μέσα από τους ελέγχους µας, ότι ομάδες πολιτών, των οποίων ο τρόπος διαβίωσης ή και τα περιουσιακά τους στοιχεία υποδηλώνουν υψηλά εισοδήματα, όπως για παράδειγμα, ιδιοκτήτες πολυτελών οχημάτων, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αγοραστές ακίνητης περιουσίας σημαντικής αξίας, δικαιούχοι σημαντικών επιχορηγήσεων κ.ο.κ. είναι µερικές φορές, άγνωστοι στο Τµήµα Εσωτερικών Προσόδων ή δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αυτό που σήµερα δημοσιοποιείται είναι ότι, πολλοί πολίτες, διέθεταν υψηλές τραπεζικές καταθέσεις που δυστυχώς, βεβαίως, αποµειώθηκαν, αλλά γεννάται το κρίσιµο ερώτηµα, κατά πόσο στο παρελθόν δήλωναν τα πραγµατικά τους εισοδήµατα ώστε να δικαιολογείται το ύψος αυτών των καταθέσεών τους. Θεωρώ επιβεβλημένο καθήκον να γίνει φορολογική διερεύνηση όσων οι αποταμιεύσεις τους δεν συνάδουν µε τις φορολογικές τους δηλώσεις».
 
Επί του θέματος, υπήρξε παρέμβαση και από τη Βουλή. Με ερωτήσεις που κατέθεσαν χθες μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου καλούν τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το κατά πόσον οι λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τα πρόσωπα που έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών Αρχών καθώς κι αν αυτά τα πρόσωπα έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα ποσά που κατέθεσαν στο εξωτερικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"