Έκτακτο διετές σχέδιο μέτρων


Έκτακτο διετές σχέδιο μέτρωνΛευκωσία: Στην εξαγγελία έκτακτου διετούς σχεδίου μέτρων αναχαίτισης της ανεργίας και μέτρων ώθησης της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Δέσμη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκε χθες στην πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. Όπως πληροφορούμαστε, στα μέτρα που προτάθηκαν με στόχο τη μείωση της ανεργίας ήταν η επεξεργασία σχεδίου επιμήκυνσης της περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχείων ώστε να αποφεύγεται η αναστολή της λειτουργίας τους τη χειμερινή περίοδο και η  εφαρμογή σχεδίου επιδότησης της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις.
Ειδικότερα συζητήθηκε η αξιοποίηση κονδυλίων από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία, με στόχο να μπορούν να εργοδοτηθούν και άτομα που είναι πέραν των έξι μηνών άνεργοι και προτάσεις που αφορούν μέτρα διατήρησης της εργοδότησης, όπως η επέκταση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, η μείωση των ωρών εργασίας και της αντίστοιχης αμοιβής σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Συζητήθηκε επίσης  η εργοδότηση άνευ απολαβών απόφοιτων πανεπιστημίων και κολλεγίων σε επιχειρήσεις, με στόχο να αποκτήσουν εμπειρία. Στις σκέψεις που τέθηκαν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η πάταξη της παράνομης εργασίας, η απώλεια του δικαιώματος σε ανεργιακό επίδομα ή κοινωνικό βοήθημα σε όσους απορρίπτουν τρεις φορές και άνω προσφορά για εργασίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και η παραχώρηση κρατικής γης σε ανέργους για ενασχόληση με τη γεωργία.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε ακόμη και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην παραχώρηση επιδομάτων και την τροποποίηση του συστήματος στήριξης των αλλοδαπών.

«Στα θέματα της ανεργίας, από ό,τι φαίνεται θα καταλήξουμε σε κωδικοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα δίνουν και ευφάνταστες ιδέες αλλά και συγκεκριμένα απτά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πολύ μεγάλο θέμα της ανεργίας. Φαίνεται ότι θα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Συλιανίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Όσον αφορά στα μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη, αυτά επικεντρώθηκαν σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η παραχώρηση τάχιστα αδειών σε αναπτυξιακά έργα ξένων συμφερόντων, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν και θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, συζητήθηκε η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων σε ξενοδοχειακές μονάδες και άδειες σε γήπεδα γκολφ, η περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ, καθώς επίσης και θέματα του εφόρου Εταιρειών με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη γρηγορότερη εγγραφή εταιρειών. «Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες που αναλύονται και εξετάζονται κατά υπουργείο, υπάρχουν συγκεκριμένα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι κατατίθενται διάφορα μέτρα και εισηγήσεις, αξιολογούνται πάνω σε πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα και αφού κωδικοποιηθούν σήμερα, ο πρόεδρος θα προχωρήσει να τα αναλύσει σε διάσκεψη Τύπου.
 
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε επίσης ότι σήμερα θα κωδικοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέτρα κατά υπουργείο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"