Σε ιδιωτικό σχολείο ένας στους έξι μαθητές

Σε ιδιωτικό σχολείο ένας στους έξι μαθητέςΛευκωσία: Περισσότεροι από 10.500 μαθητές φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, πληρώνοντας δίδακτρα €7.000 - €8.000 ετησίως. Παρά την οικονομική κρίση, τα ποσοστά της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τα στατιστικά δεδομένα που εξασφάλισε ο «Φ» αποκαλύπτουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ιδιωτική εκπαίδευση δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία: Το 2010-2011 το ποσοστό της ιδιωτικής έφτανε το 17,66%. Το 2011-2012 το ποσοστό αυξήθηκε στο 18% και φέτος μειώθηκε σε μόλις 17,7%. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε απόλυτους αριθμούς έχουν περιοριστεί οι μαθητές των ιδιωτικών εξαιτίας της γενικότερης μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για το μέλλον της μη κρατικής Παιδείας κατά τα επόμενα χρόνια, αυτές δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες. Ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών παραδέχονται ότι, φέτος, ήταν περιορισμένος ο αριθμός των υποψηφίων που παρακάθισαν στις εισαγωγικές εξετάσεις για εξασφάλιση θέσης, για τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, Παντελής Ανδρέου, ανέφερε ότι λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στον τόπο –μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία– η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Εξήγησε πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι μαθητές θα φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία τη νέα χρόνια, ενώ παράλληλα υπέδειξε πως η μειωμένη προσέλευση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν θα συμπληρωθούν οι προσφερόμενες θέσεις.
 
Ερωτηθείς εάν ο Σύνδεσμος έλαβε οποιεσδήποτε αποφάσεις για μείωση των διδάκτρων ή άλλα μέτρα στήριξης των μαθητών, απάντησε ότι μέχρι στιγμής το θέμα δεν συζητήθηκε σε συλλογικό επίπεδο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι κάποια σχολεία έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις.

Πάντως, πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι λόγω της κατάστασης έκλεισε ο κύκλος της «χρυσής εποχής» που διένυαν τα ιδιωτικά σχολεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"