Ποινικές έρευνες και διαθεσιμότητες για τις μίζες στο Κτηματολόγιο

Ποινικές έρευνες και διαθεσιμότητες για τις μίζες στο ΚτηματολόγιοΛευκωσία: Την παρέμβαση του επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γιάννου Δανιηλίδη, προκάλεσε η νέα υπό διερεύνηση υπόθεση διαφθοράς στο Τμήμα Κτηματολογίου. Και αυτό γιατί, όπως επιβεβαιώθηκε μέσα από την έρευνα της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, έχουν παραβιαστεί κατά κόρον, τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών που αφορούν περιουσιακά τους στοιχεία.

O υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, επιβεβαίωσε ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί από χθες και η Αστυνομία για να διαπιστωθεί, αφενός πού κατέληγαν τα χιλιάδες πιστοποιητικά έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας που υπάλληλοι του Κτηματολογίου εξέδιδαν με εικονικές αιτήσεις, και αφετέρου εάν χρηματίζονταν οι υπό κατηγορίαν υπάλληλοι και από ποιους. «Είμαστε σε θέση ως Υπουργείο να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις και αντιλαμβάνεστε δεν θα μείνουμε απαθείς», διαβεβαίωσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Δανιηλίδης απέστειλε χθες επιστολή στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και στον αναπληρωτή διευθυντή του Κτηματολογίου, ζητώντας γραπτή ενημέρωση για την υπόθεση στο ενδεχόμενο διεξαγωγής αυτεπάγγελτης έρευνας για τη μαζική παραβίαση προσωπικών δεδομένων που διαπιστώθηκε στο εν λόγω κυβερνητικό τμήμα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται, τουλάχιστον, δυο υπάλληλοι του Κτηματολογίου, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια προέβησαν στην παράνομη έκδοση 25.000 περίπου πιστοποιητικών έρευνας με εικονικές αιτήσεις, που αφορούν περιουσιακά στοιχεία 16.300 πολιτών ανά το παγκύπριο.

Οι καταγγελίες τέθηκαν αρχικά ενώπιον της Διεύθυνσης του Κτηματολογίου τον Μάιο του 2012. Η έρευνα, όμως, που ακολούθησε ήταν «ελλιπής» όπως τη χαρακτήρισε η κ. Γιωρκάτζη, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταγγελθεί -από αυτούς που γνώριζαν- στην υπηρεσία της, η οποία αποκάλυψε την καλοστημένη κομπίνα που έστησαν υπάλληλοι του Κτηματολογίου. Ενδεικτικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάλληλος του Κτηματολογίου έχει εκδώσει χωρίς να εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, για την περίοδο 1/1/2008 μέχρι 18/6/2012, συνολικά 20.411 πιστοποιητικά έρευνας για 12.630 διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Ενδεικτικό του «υπέρμετρου ζήλου» που επέδειξε ο συγκεκριμένος υπάλληλος για τα πιστοποιητικά έρευνας που δεν ήταν στα καθήκοντά του και της μαζικότητας στην έκδοση των πιστοποιητικών εκ μέρους του καθώς και της σοβαρότητας του θέματος είναι το γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσεις εκτύπωσε πιστοποιητικά που κυμαίνονται από 100 μέχρι 500 την ημέρα, ενώ οι συνάδελφοί του που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών, εκδίδουν περίπου 30 με 50 την ημέρα.

Η έρευνα της κ. Γιωρκάτζη εντόπισε και δεύτερο υπάλληλο Κτηματολογίου, ο οποίος, παρόλο που δεν εργαζόταν στον Κλάδο Εγγραφής, εντούτοις την τελευταία πενταετία προέβη στην εκτύπωση 4.722 πιστοποιητικών έρευνας για 3.666 διαφορετικούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, προκύπτει μεταξύ άλλων σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων καθώς τα πιστοποιητικά έρευνας εκδίδονταν χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων τελών.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"