Λεπτές ισορροπίες μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ Κυβέρνησης και ΚεντρικήςΛευκωσία: Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των ημερών είναι τα καυτά θέματα που έχουν σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και πότε θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να λύσουν τις διαφορές από κοντά.

Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τον κεντρικό τραπεζίτη είναι ένα ακόμη κρίσιμο κεφάλαιο καθώς οι επόμενες κινήσεις συνδέονται με τη νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Μέσα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα κενά στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας μετά και την παραίτηση τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση αφού η επίτευξη απαρτίας απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων μελών και έχουν απομείνει ένα μέλος και ο διοικητής. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να διορίσει σύντομα νέα μέλη και το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς απαιτείται η έγκριση του Δ.Σ για την πώληση του χρυσού. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα το θέμα διοίκησης στην Τράπεζα Κύπρου η οποία θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Βουλή και Κυβέρνηση δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάμειξη του οίκου Alvarez & Marsal στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και θέλουν τα καθήκοντα του διαχειριστή να τερματιστούν σύντομα. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ετοιμάσει λίστα ατόμων που μπορούν να απαρτίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά πρέπει να εγκρίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Ο διορισμός του μεταβατικού συμβουλίου και εκτελεστικού διευθυντή μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συγκληθεί και η γενική συνέλευση των νέων μετόχων, είναι ένα από τα θέματα που απαιτείται συναντίληψη και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προσεχείς ημέρες.

Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να εξετασθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, είναι η επανεξέταση των εξαιρέσεων από το κούρεμα.

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται να μην αποδέχεται την εξέταση νέων εξαιρέσεων και σύντομα αναμένονται τελικές αποφάσεις, οπότε αυτό θα κρίνει και την οριστικοποίηση του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"