Τα ακριβά ενοίκια αδειάζουν σπίτια και καταστήματα

Τα ακριβά ενοίκια αδειάζουν σπίτια και καταστήματαΛευκωσία: Ενοικιαστές εγκαταλείπουν οικίες και διαμερίσματα με ψηλό ενοίκιο και αναζητούν φθηνότερη στέγη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Σπίτια με ενοίκιο πέραν των €700 ευρώ εγκαταλείπονται, είτε επειδή οι ένοικοι έχασαν τη δουλειά τους, είτε επειδή μειώθηκε ο μισθός τους, είτε επειδή αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης, ανέφερε στον «Φ» ότι πολίτες ζητούν στέγη με χαμηλότερο ενοίκιο για διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ιδιοκτήτες επειδή σπάζουν τα συμβόλαια, ενώ άλλοι καταλήγουν σε συμβιβασμό στον καθορισμό του ενοικίου, δηλαδή στη μείωση του ενοικίου. Άλλοι ιδιοκτήτες αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει, δέχονται να διακοπεί το συμβόλαιο όταν εισπράξουν τα οφειλόμενα ενοίκια.
 
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εστιάζεται στα επαγγελματικά υποστατικά των οποίων οι ενοικιαστές αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Κουρουκλίδης, παρατηρείται τάση να εγκαταλειφθούν τα κέντρα των πόλεων και γενικά «ακριβές» περιοχές, από ενοικιαστές καταστημάτων και επαναδραστηριοποίησής τους περιαστικές περιοχές. 

Όπως είναι γνωστόν, η ΠΟΒΕΚ, η οποία εκπροσωπεί τους καταστηματάρχες, επιδιώκει μείωση των ενοικίων των καταστημάτων κατά 50% ενώ οι ιδιοκτήτες στην καλύτερη περίπτωση δέχονται να παγοποιήσουν τα ενοίκια.

Ο κ. Κουρουκλίδης ανέφερε στον «Φ» ότι η τάση που παρατηρείται, είναι ενοικιαστές καταστημάτων που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων να τα εγκαταλείπουν και να αναζητούν αναπτυσσόμενες περιοχές για να δραστηριοποιηθούν. Όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στα κέντρα των πόλεων επιχειρούν να πετύχουν μείωση των ενοικίων, προκειμένου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων τους και να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους.
 
Καταστηματάρχες υποστηρίζουν πως υπάρχουν οι ιδιοκτήτες που όχι μόνο αρνούνται να διαπραγματευθούν μείωση του ενοικίου, αλλά αντίθετα διεκδικούν ψηλότερο ενοίκιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"