Απόφαση - ανάσα για δανειολήπτες

Απόφαση - ανάσα για δανειολήπτεςΛευκωσία: Ανάσα σε χιλιάδες δανειζόμενους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί με την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, επιχειρεί να δώσει η Κεντρική Τράπεζα, έστω και για δυο μήνες. Έχει ζητήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, να προβούν σε σχετικές ρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση της ικανότητας αποπληρωμής των δανείων, ως ακολούθως:
 
► Να παραχωρήσουν περίοδο χάριτος 60 ημερών, αρχής γενομένης από χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εν λόγω δανειολήπτες δεν θα τυγχάνουν του ιδίου χειρισμού όπως οι άλλοι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Συνεπάγεται ότι οι λογαριασμοί αυτών των δανειοληπτών, δεν θα μεταφέρονται στο Τμήμα Ανάκτησης Χρεών και δεν θα λαμβάνονται νομικά μέτρα.
 
► Επιπλέον χρεώσεις, τόκοι υπερημερίας και υπερβάσεων των εν λόγω δανειοληπτών θα αναστέλλονται άνευ επηρεασμού των συμβατικών τους επιτοκίων. Θα γίνουν διευθετήσεις ρύθμισης με τους εν λόγω δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των χορηγήσεών τους στη βάση νέας αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής τους.
 
Την ίδια ώρα, αφού και τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα ήθελαν να δουν κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τον λόγο αυτόν προχωρούν σε κινήσεις που θα αμβλύνουν τα προβλήματα των δανειζομένων. Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει το βασικό της επιτόκιο σε 5,50% από 5,75%, το επιτόκιο δανείων επιχειρήσεων σε 4,50% από 4,75%, το επιτόκιο παρατραβήγματος επιχειρήσεων μειώνεται σε 4,50% από 4,75%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 4,15% από 4,40% και το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (συνδεδεμένο με παλαιότερο βασικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας) μειώθηκε στο 5% από 5,25%. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι τα βασικά επιτόκια, μειώνονται από τις 17 Απριλίου και αφορούν υφιστάμενες και νέες διευκολύνσεις.
 
Τα συνεργατικά, με σημαντικό μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις, δεν θα μπορούσαν να μη λαμβάνουν μέτρα για τους πελάτες τους. Ο Έφορος Εποπτείας των Συνεργατικών Κωνσταντίνος Λύρας ανέφερε στον «Φ» ότι δεν έχει εκδοθεί αυτή την περίοδο εγκύκλιος αλλά το προφορικό μήνυμα που έχει δοθεί, είναι οι πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να προσεγγίσουν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα. Αναδιαρθρώσεις δανείων, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενώ οι μειώσεις των καταθετικών επιτοκίων αναμένεται να δώσουν το έναυσμα για υποχώρηση του κόστους δανεισμού. Σύμφωνα με τον κ. Λύρα ανάλογα με τα συνεργατικά, σημειώνονται μειώσεις στα καταθετικά επιτόκια από 0,25% έως 1%. 
 
Πολύ δύσκολη η κατάσταση
Το τραπεζικό σύστημα σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση με ραγδαίους ρυθμούς αύξησης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οι οποίες επιβαρύνουν την κερδοφορία, τα κεφάλαια και ασκούν ρευστοτικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, περιλαμβανομένων και αυτών που είναι πλήρως καλυμμένες με εξασφαλίσεις, αυξήθηκε από 12,1% που ήταν στο τέλος του 2010, σε 25,4% στο τέλος του 2012 για τις εργασίες στην Κύπρο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"