Χωρίς έλεγχο η φιλανθρωπία

Χωρίς έλεγχο η φιλανθρωπίαΛευκωσία: Την ακαταστασία που φαίνεται να επικρατεί στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων στην Κύπρο έχει αποκαλύψει η παρούσα οικονομική κατάσταση, αφού μεταξύ άλλων βγήκαν στο φως και τα εκατομμύρια τα οποία βρίσκονται κατατεθειμένα στις Τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και το ίδιο το Συμβούλιο Εθελοντισμού εκφράζει έκπληξη για το τεράστιο ποσό των €41 εκατομμυρίων, αν και όπως δηλώνει στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, «υπάρχει εξήγηση η οποία όμως δεν είναι καθόλου λογική» και «θα πρέπει έστω και τώρα που φθάσαμε σε αυτό το σημείο να αποφασίσουμε και να ασχοληθούμε με τον τρόπο με τον οποίο εγγράφονται και λειτουργούν κάποιες οργανώσεις».

Η εξαίρεση από το κούρεμα, τόνισε ο κ. Δημητρίου, «δεν θα πρέπει να αφορά όλες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά επιβάλλεται να γίνει πρώτα σωστός έλεγχος και ξεκαθάρισμα των καταθέσεων που υπάρχουν στις δύο τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, στη βάση κριτηρίων». Δεν δίστασε επίσης να παραδεχτεί ότι «το ενδεχόμενο κάποιοι να παίρνουν κονδύλια χωρίς να παράγουν έργο είναι παρά πολύ πιθανό».

Το ΠΣΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «δεν είχε υπόψη του ότι στις Τράπεζες υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσό, το οποίο εάν εξαιρεθεί ολόκληρο ενδεχομένως να επηρεάσει και το ποσοστό του κουρέματος». Οι καταθέσεις πέραν των €100.000 για αρκετές Οργανώσεις, είπε, «είναι δικαιολογημένες διότι από αυτά τα χρήματα τροφοδοτούνται τα προγράμματα που εφαρμόζονται.

Όμως, είναι και περιπτώσεις οι οποίες μάλλον θα πρέπει να διερευνηθούν».
 
«Ο νόμος και οι κανονισμοί για την εγγραφή ενός φιλανθρωπικού οργανισμού είναι τόσο χαλαροί, που επιτρέπουν στον οποιονδήποτε θέλει με πολύ μικρούς περιορισμούς να ιδρύσει τη δική του οργάνωση και να διεκδικεί είτε κρατική χορηγία ή επιχορήγηση από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στην Κύπρο έχουμε δύο και τρεις ή και τέσσερις σε κάποιες περιπτώσεις οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, εφαρμόζουν τα ίδια προγράμματα και παίρνουν κρατική χορηγία για την ίδια υπηρεσία». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"