Επιστολή Μπαρόζο με υποσχέσεις προς Αναστασιάδη

Επιστολή Μπαρόζο με  υποσχέσεις προς Αναστασιάδη Λευκωσία: Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει εμπράκτως και με ευρωπαϊκά κονδύλια την Κύπρο, ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που βιώνει. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που έφθασε χθες στο Προεδρικό, εκφράζει την αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Κύπρο και παρουσιάζεται έτοιμος να βοηθήσει.

Ο κ. Μπαρόζο, στην επιστολή του, θέτει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία στοχεύουν ουσιαστικά να συμβάλουν προς την κατεύθυνση ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Πρώτο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκλείει ανακατανομή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης.

Δεύτερο, αναφέρει πως η ομάδα δράσης της Κομισιόν, που αποτελείται από τεχνοκράτες, θα εξετάσει τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και θα προσαρμόσει αυτές με διαθέσιμα κονδύλια. Επί τούτου, επισήμανε πως ο ίδιος θα βοηθήσει και για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Κύπρο, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν με τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Με συνολική κατανομή 945 εκατομμυρίων ευρώ, τα 514 εκ. κάτω από την ομπρέλα της κοινωνικής συνοχής και τα 431 εκ. για την αγροτική ανάπτυξη, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την ορθή στόχευση θα είχε κοινωνική επίδραση.

Τρίτο, καλεί τη Λευκωσία να επιδιώξει προχρηματοδότηση από κονδύλια που δικαιούται στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-2020). Προτρέπει δε τη Λευκωσία να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τους σχεδιασμούς της.

Τέταρτο, ενώ σημειώνει πως η Κύπρος δεν νομιμοποιείται επί του παρόντος να πάρει από τη μελλοντική πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, αφήνει ανοικτό παράθυρο. Τονίζει πως επειδή η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, «εάν αισθάνεστε ότι θα βοηθούσε, θα στήριζα την Κύπρο, κατ’ εξαίρεση».

Ο κ. Μπαρόζο αφήνει στην επιστολή προς Αναστασιάδη και αιχμές κατά του προκατόχου του, Δ. Χριστόφια. Τον Νοέμβριο του 2011, ανέφερε, «η Κομισιόν συζήτησε με τον προκάτοχό σας την ανάγκη η Κύπρος να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας (Μνημόνιο)». Έχοντας αυτό υπόψη, ανέφερε, «η Κομισιόν διασφάλισε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. (2014-2020) όπως ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της Κύπρου». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"