Δεν είναι εκτελεστή πράξη το «κούρεμα»

Δεν είναι εκτελεστή πράξη το «κούρεμα»Λευκωσία: Mε προδικαστική ένσταση και με την αυτοεξαίρεση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρου Αρτέμη, άρχισε η ακρόαση της πρώτης προσφυγής με την οποία ζητείται η ακύρωση των δύο διαταγμάτων που εκδόθηκαν από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και διαλαμβάνουν πώληση εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και «κούρεμα» καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο πρόεδρός του Πέτρος Αρτέμης δήλωσε πως από ό,τι έχει μελετήσει και αντιληφθεί, στην υπόθεση θα εγερθούν πολλά και ποικίλα νομικά θέματα και πως η ακρόαση θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι δεν θα εκδοθεί απόφαση πριν από την έναρξη της προαφυπηρετικής του άδειας μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες έκρινε πρέπον να αποσυρθεί από την ολομέλεια, που συνεχίζει τώρα με εννιά δικαστές.

Μετά την αποχώρηση του κ. Αρτέμη ο εκ των δικηγόρων των αιτητών Λουκής Παπαφιλίππου ζήτησε όπως επιτραπεί στους δικηγόρους, να έχουν πρόσβαση στους φακέλους της Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι έχουν σχέση με την έκδοση των επίδικων διαταγμάτων.

Ο δικηγόρος Κώστας Χατζηιωάννου εισηγήθηκε ότι η κατάθεση στο δικαστήριο των συγκεκριμένων φακέλων είναι η καλύτερη πρόσβαση.

Από την πλευρά της Δημοκρατίας ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης υπέδειξε ότι οι φάκελοι περιέχουν απόρρητα έγγραφα τα οποία δεν είναι δυνατό να κατατεθούν στο δικαστήριο και να είναι προσιτά σε οποιονδήποτε. Ο κ. Κληρίδης δήλωσε όμως πρόθυμος να βοηθήσει τους δικηγόρους των αιτητών μέχρι του σημείου που να μπορούν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους.

Από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας ο δικηγόρος της Αλέκος Ευαγγέλου ανέφερε πως μέσα στους φακέλους, πράγματι υπάρχουν πολύ εμπιστευτικά έγγραφα και πρόσθεσε πως τέθηκαν ενώπιον των δικηγόρων κάποια έγγραφα από τους φακέλους.

Ο κ. Παπαφιλίππου ανέφερε ότι οι δικηγόροι έψαξαν τα έγγραφα που ετέθηκαν ενώπιόν τους, όμως δεν εντόπισαν κανένα σχετικό με την υπόθεση. Επίσης ο κ. Παπαφιλίππου εισηγήθηκε να συναντηθούν όλοι οι δικηγόροι των αιτητών και να μελετήσουν το θέμα των φακέλων καθώς και την κατηγοριοποίηση των προσφυγών, ώστε να μη σπαταλάται δικαστικός χρόνος.

Απαντώντας στις θέσεις του κ. Παπαφιλίππου ο Γενικός Εισαγγελέας, με την πεποίθηση ότι οι ενέργειες των δικηγόρων θα χρειαστούν χρόνο, ανέφερε πως αν η υπόθεση αναβληθεί, θα αργήσει και η ψήφιση των νομοσχεδίων για την υλοποίηση της συμφωνίας με το Γιούρογκρουπ και έτσι η Κύπρος δεν θα πάρει την οικονομική βοήθεια.

Προδικαστική ένσταση

Με οδηγίες του προεδρεύοντος της ολομέλειας Δημήτρη Χατζηχαμπή (ως ο γηραιότερος), η διαδικασία προχώρησε στην εξέταση των προσφυγών, αρχίζοντας με την πρώτη που είχε καταχωρηθεί. Η εξέταση των προσφυγών με τη μέθοδο της κατηγοριοποίησης παραμερίστηκε, αφού οι δικηγόροι δεν είχαν συνεννοηθεί προηγουμένως.

Με την έναρξη της ακρόασης της πρώτης προσφυγής ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε προδικαστική ένσταση, υποστηρίζοντας ότι τα επίδικα διατάγματα εκδόθηκαν από την Κυβέρνηση, πράγμα που φανερώνει ότι δεν αποτελεί διοικητική πράξη ώστε να χρειάζεται θεραπεία από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ουσιαστικά, σημείωσε ο κ. Πέτρος Κληρίδης, οι προσβαλλόμενες πράξεις δεν είναι εκτελεστέες πράξεις και κάτω από αυτό τον φακό δεν μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να τις επιληφθεί.

Σήμερα θα αγορεύσει ο δικηγόρος που καταχώρησε την πρώτη προσφυγή Χρίστος Πουτζουρής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"