Εισηγήσεις ΟΕΒ για ανάκαμψη της οικονομίας

Εισηγήσεις ΟΕΒ για ανάκαμψη της οικονομίαςΛευκωσία: Με κύριες συνιστώσες την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας η ΟΕΒ προώθησε στην Κυβέρνηση υπόμνημα με σωρεία εισηγήσεων. Το εντεκασέλιδο υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρεται στα ζητήματα της ανάπτυξης της οικονομίας και της αντιμετώπισης της ανεργίας καθώς και των εργασιακών θεμάτων με σκοπό τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η ΟΕΒ εισηγείται την άμεση σταθεροποίηση, εξυγίανση και αναδιαμόρφωσή τους καθώς και τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη κρίνεται από την Ομοσπονδία η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής των νέων κανονισμών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και η αποδέσμευση του 40% των καταθέσεων των νομικών προσώπων.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για άμεση μείωση του χρόνου εκκαθάρισης των επιταγών έτσι ώστε το χρήμα να κυκλοφορεί πιο γρήγορα. Στον εξορθολογισμό και στην παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα επικεντρώνεται στη συνέχεια το υπόμνημα της ΟΕΒ σημειώνοντας ότι με την αύξηση των ωρών εργασίας κατά μία ώρα την εβδομάδα για τα επόμενα 4 χρόνια θα ενισχυθεί σημαντικά η παραγωγικότητα τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα θέτει επί τάπητος το ζήτημα της ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα υποδεικνύοντας ότι τα έργα θα ολοκληρώνονται γρηγορότερα και με χαμηλότερο κόστος ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
Επιπλέον προτείνει για τον δημόσιο τομέα βελτίωση της φοροεισπρακτικότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιολόγηση βιωσιμότητας ημικρατικών οργανισμών.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα και πολλές εισηγήσεις δίνει η Ομοσπονδία στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τη γενικότερη ανάπτυξη θέτοντας ως πλαίσιο αναφοράς το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο 2014-2020.
 
Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων η ΟΕΒ εισηγείται να εξαγγελθούν άμεσα από την Κυβέρνηση ελκυστικά μέτρα που να αφορούν όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα όσον αφορά στην ανάπτυξη προτείνεται ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, η χορήγηση άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών, η δυνατότητα έκδοσης κυπριακού διαβατηρίου με επένδυση στα ακίνητα και η επίσπευση καταβολής των οφειλόμενων ποσών από απαλλοτριώσεις. 

Στη σύσταση ειδικού ταμείου του κράτους το οποίο να παρέχει εγγυήσεις για υποβολή προσφορών από κυπριακές επιχειρήσεις στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό επιμένει η ΟΕΒ η οποία υπογραμμίζει ότι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν αρκετές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα αναζητούν έργα στις αραβικές χώρες, όπου όμως είναι αδύνατο να υποβάλουν προσφορές λόγω της αρνητικής αποδοχής των εγγυητικών από τις κυπριακές τράπεζες. Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις βιομηχανίες προτείνεται η επαναλειτουργία του σχεδίου χορηγιών ανταγωνιστικότητας. Στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται και πρόνοιες για την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας και τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Πλήρη κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ εισηγείται για τα εργασιακά ζητήματα η ΟΕΒ η οποία εκτιμά ότι ο θεσμός είναι αναχρονιστικός. Στη συνέχεια τάσσεται υπέρ της ελευθεροποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και της άμεσης έναρξης της τουριστικής περιόδου για το 2013. Για την απασχόληση των αλλοδαπών από τρίτες χώρες η Ομοσπονδία εισηγείται την έκδοση νέων αδειών απασχόλησης αλλοδαπών. Σχετικά με τον κατώτατο μισθό προτείνεται μείωση της τάξης του 20% και ο επανακαθορισμός του υπολογισμού του, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές διαστάσεις της οικονομίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"