Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία


Αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στη ΡουμανίαΒουκουρέστι: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των υποκαταστημάτων της στην Ρουμανία για μία εβδομάδα, καθώς αναζητεί αγοραστή γι' αυτά στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσής της βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές για την «διάσωση» της κυπριακής οικονομίας.
 
Η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία και των δεκατεσσάρων υποκαταστημάτων της στην Ρουμανία προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να πωληθούν. 
 
Έως ότου τα υποκαταστήματα αυτά ανοίξουν εκ νέου, οι πελάτες της Τράπεζας στη χώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων τραπεζικών συναλλαγών (ATM).
 
Από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας, εκπρόσωπός της είπε στο Reuters ότι «διαπραγματευτήκαμε μαζί τους μια καλή λύση με στόχο την προστασία των καταθετών στα υποκαταστήματά τους στη Ρουμανία. Διακόπτοντας τη λειτουργία της για μία εβδομάδα στη Ρουμανία, η Τράπεζα Κύπρου θέλει να βρει έναν αγοραστή για τη ρουμανική θυγατρική της. Ο αγοραστής θα παραλάβει όλες τις δραστηριότητές της εδώ, περιλαμβανόμενων και των αποταμιεύσεων».
 
Οι αποταμιευτές στην Τράπεζα Κύπρου θα απολέσουν σχεδόν το 60% των καταθέσεων από 100.000 και πάνω για το ποσό που υπερβαίνει την ασφάλισή τους, όπως επιβεβαίωσε χθες (Κυριακή) η ΚΤ, βάσει των όρων του μνημονίου.
 
Οι αποταμιευτές στην Ρουμανία «δεν θα υποστούν καμιά ζημία στις καταθέσεις τους μετά την πώληση της θυγατρικής» της Τράπεζας Κύπρου, είπε ο Αντριάν Βασιλέσκου, σύμβουλος του διοικητή του ρουμανικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.
 
Δύο κυπριακές τράπεζες λειτουργούν σήμερα στην Ρουμανία: η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin, θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας. 
 
Μαζί οι δύο τράπεζες ελέγχουν κάτι λιγότερο από 1,3% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της βαλκανικής αυτής χώρας.
 
Η ρουμανική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί.
 
Η αναστολή λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα επικριτικά από τους πελάτες της στη Ρουμανία.
 
«Είμαι αηδιασμένος», σχολίασε ο επιχειρηματίας Λαουρέντιου Βάμα προχωρώντας σε ανάληψη χρημάτων σε ένα ATM. «Δεν πουλάω συνάλλαγμα στην μαύρη αγορά για να μεταφέρω τόσα μετρητά επάνω μου. Αυτό πρακτικά εμποδίζει την δουλειά μου. Είμαι σύμβουλος σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"