Ο Fitch υποβάθμισε τα καλυμμένα ομόλογα των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής


Ο Fitch υποβάθμισε τα καλυμμένα ομόλογα των Τραπεζών Κύπρου και ΛαϊκήςΝέα Υόρκη: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε απόψε τα καλυμμένα ομολόγα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στο "Β" από "Β+", διατηρώντας ταυτόχρονα την αρνητική προοπτική των δύο τραπεζών, επικαλούμενος την αβεβαιότητα στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο οίκος υποβάθμισε τα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου στη βαθμίδα "RD" (restrictive default) και της Λαϊκής στη βαθμίδα "D" Σύμφωνα με τον Fitch, η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων βασίζεται στην άποψή του οίκου ότι διατηρείται ο σημαντικός πιστωτικός κίνδυνος. Διατυπώνει όμως την άποψη ότι "είναι απίθανο ότι οι υποχρεώσεις των τραπεζών να υποστούν χρεοκοπία στο βραχυπρόθεσμο μέλλον".
Σύμφωνα με τον οίκο, τα καλυμμένα παραμένουν σε αρνητική προοπτική (RWN), "ως αποτέλεσμα της υφιστάμενης αστάθειας στον τραπεζικό τομέα και την αβεβαιότητα όσον αφορά τους όρους ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου και την μεταφορά των καλυμμένων στοιχείων ενεργητικού και των στοιχείων παθητικού της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου".
Παράλληλα, η αρνητική προοπτική αντανακλά "τις αρνητικές συνέπειες μιας πιθανής ύφεσης στην εγχώρια οικονομία και στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων οικιστικών ενυπόθηκων των τραπεζών, που μειώνει τις προοπτικές ανάκαμψης σε περίπτωση χρεοκοπίας των καλυμμένων ομολόγων.
"Ο Fitch θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και θα επανεκτιμήσει την επίδοση των κυπριακών στοιχείων ενεργητικού που εγγυώνται τα καλυμμένα ομολόγα".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"