Β.Σόιμπλε: Χωρίς «κούρεμα» δεν μπορεί να υπάρξει λύση


Β.Σόιμπλε: Χωρίς «κούρεμα» δεν μπορεί να υπάρξει λύσηΑθήνα: Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν δική του πρόταση το «κούρεμα» των καταθέσεων.
 Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες και υπογραμμίζει ότι χωρίς το πακέτο η Κύπρος θα χάσει τα υπογραμμίζει ότι χωρίς το πακέτο η Κύπρος θα χάσει τα περισσότερα.
 
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
 
● «Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Όλοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας».

● «Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μία λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογούμενους στην Ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρωζώνης».

● Για εναλλακτικά μέτρα: «Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν τα μέτρα είναι τέτοια που να δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος-δηλαδή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και να βάζει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά».

● «Δεν γνωρίζω να είναι κάποιο άλλο κράτος σε ανάλογη θέση, όπως η Κύπρος, πολύ περισσότερο το Λουξεμβούργο. Με όλο το σεβασμό, όταν κράτη με χαμηλή φορολογία και χαλαρές πρακτικές αναφορικά με την εποπτεία τραπεζών και διατάξεις περί διαφάνειας προσελκύουν κεφάλαια και μετά αποσταθεροποιούνται εξαιτίας ενός υπερτροφικού χρηματοοικονομικού τομέα, δεν μπορεί να γιατρεύεις μόνο το σύμπτωμα. Στην Κύπρο αυτό το μοντέλο κατέρρευσε».
 
Σκεπτικός για το plan B
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β, που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» την Παρασκευή.
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα είπε ο Β.Σόιμπλε, στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ, το απόγευμα της Πέμπτης. 
 
«Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός» φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την «Bild». Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά» πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!