Αναδιάρθρωση Λαϊκής ή κατάρρευση

Αναδιάρθρωση Λαϊκής ή κατάρρευσηΛευκωσία: Δραματικές ήταν χθες οι ώρες για τη Λαϊκή Τράπεζα και για την Κύπρο και τα διλήμματα που έπρεπε να διαχειρισθεί ο πολιτικός κόσμος πολλά. Το μήνυμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, χθες το απόγευμα ήταν σαφές: αναδιάρθρωση της Λαϊκής ή κατάρρευση. Οι εξελίξεις από χθες το πρωί ήταν ραγδαίες και όλα κρέμονταν από μια κλωστή.

Στο Προεδρικό και στην Κεντρική Τράπεζα ήταν έντονες οι στιγμές αγωνίας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι συσκέψεις που έγιναν παρουσία των πολιτικών αρχηγών ήταν συνεχόμενες και ιδιαίτερα κρίσιμες. Στην Λευκωσία αποφασίστηκε η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των €5,8 δισ. που απαιτεί η Τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα στα σχέδια κουρέματος των καταθέσεων, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, δεδομένου ότι η Τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχέδιο με το οποίο εξυγιαίνεται, συρρικνώνεται και διασώζεται η Λαϊκή Τράπεζα από τη μια και από την άλλη συμβάλλει ουσιαστικά στην εξεύρεση του ποσού των €5,8 δισ., ενέκρινε χθες η Κυβέρνηση.

Με το σχέδιο διασφαλίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες τα καταστήματα της Λαϊκής θα λειτουργούν, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν. Η Τράπεζα θα διαχωριστεί σε «καλή» που θα συμπεριλάβει τις ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι €100 χιλ. και τα εξυπηρετούμενα δάνεια και την «κακή» που θα αναλάβει τα προβληματικά και τις υπόλοιπες καταθέσεις.

Το κακό είναι πως πολλών οι καταθέσεις θα παγοποιηθούν και θα εισπράξουν τα χρήματά τους όταν εκκαθαριστούν τα στοιχεία της Τράπεζας μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία. Λεπτομέρειες θα γνωστούν τις επόμενες μέρες. Η Λαϊκή βρέθηκε στο κατώφλι της άτακτης χρεοκοπίας μετά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει τη στήριξή της μέσα από παροχή έκτακτης ρευστότητας, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει σε €9 δισ.
 
Το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή κατατέθηκε χθες στη Βουλή μαζί με άλλα οκτώ νομοσχέδια μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Τα μέτρα που αποφάσισε χθες η Κυβέρνηση ύστερα από δυο πολύωρες συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, θα τεθούν σήμερα ενώπιον της Βουλής για έγκριση.

Τα μέτρα μελέτησε έκτακτα χθες βράδυ και το Γιούρογκρουπ, το οποίο τα θεωρεί ως θετική εξέλιξη, φαίνεται όμως να τηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το Ταμείο Αλληλεγγύης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"