Κυβέρνηση προς Τρόικα: Ούτε κουρέματα, ούτε άλλα μέτρα


Η οικονομία άρχισε να αποκτά δυναμική, με το πρωτογενές πλεόνασμα να πληρώνει τους τόκους και να περισσεύει, δηλώνει ο Σαρρής.-
Την κατηγορηματική θέση  της Λευκωσίας να μην δεχθεί κούρεμα καταθέσεων, ούτε άλλα μέτρα λιτότητας, διατύπωσε  στους επικεφαλής της Τρόικας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης μαζί τους χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομιών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος παρεβρίσκετο στη συνάντηση,  είπε ότι η Τρόικα συλλογικά έχει όρους εντολής που περιλαμβάνουν διάφορους τρόπους για να καταστήσουν το δημόσιο χρέος διαχειρίσιμο.
 
Υπογραμμίζοντας ότι το μοντέλο ανάλυσης της Τρόικας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους έχει διαφορές από το αντίστοιχο μοντέλο του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η οικονομία άρχισε να αποκτά δυναμική που της επιτρέπει αυξημένες εξοικονομήσεις και ότι μέχρι το 2020 οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα αποδώσουν και θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.
 
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας Μάαρτεν Φέρβεϊ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
 
«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Από τη δική μας πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά της Κυβέρνησής να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ποια είναι εκείνα τα θέματα τα οποία είναι εκτός συζήτησης», ανέφερες στις δηλώσεις του ο κ. Σαρρής.
 
Είπε ακόμη ότι η δουλειά συνεχίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο που είναι η ολοκλήρωση της σύμβασης το ταχύτερο δυνατό.
 
Σε ερώτηση ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, ο κ. Σαρρής, αφού διατύπωσε τη διαφωνία του με τέτοιες ορολογίες, είπε πως «οποιαδήποτε συζήτηση για κουρέματα ή άλλες επιβουλές πάνω στις καταθέσεις των τραπεζών είναι εκτός συζήτησης, αυτό είναι ένα πολύ βασικό θέμα».
 
Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της Τρόικας έθεσαν θέμα κουρέματος καταθέσεων, ο κ. Σαρρής περιορίστηκε να αναφέρει ότι «όπως ξέρετε συλλογικά η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είχαν όρους εντολής οι οποίοι είχαν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της διαχειρισιμότητας του κυπριακού χρέους».
 
«Πιστεύω προσωπικά ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς ξέρουν ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή ακόμη και η συζήτηση κουρέματος, η οποία δεν έχει γίνει πουθενά, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους», είπε. Επεσήμανε ότι «έχουμε στην Κύπρο ένα μεγάλο τίμημα ήδη, με μόνο που συζητείται αυτό το θέμα».
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ, τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων ύψους 1,76 δις ευρώ, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2012, λόγω των συζητήσεων περί κουρέματος.
«Το ξέρουν ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προωθούν με τρόπο που να δημιουργούν προβλήματα και σε μας και σε εκείνους», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά που αποδόθηκε σε Γερμανό βουλευτή, ο οποίος άφησε να νοηθεί η Κύπρος μελετά διαφοροποίηση του φορολογικού καθεστώτος, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος όπως έχει γίνει το 2004 (μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ) είναι ένας από τους ακρογωνιαίος λίθους οικονομίας μας.
 
«Επομένως για μας δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης», τόνισε και εξήγησε ότι εκείνο που αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία της γερμανικής Βουλής με τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα και δεν εξηγήθηκε καλά «είναι ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους εναλλακτικούς τρόπους είτε με μείωση δαπανών είτε με αύξηση εσόδων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση του χρέους».
 
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα και αν η Τρόικα ήρθε στην Κύπρο με νέους όρους, ο κ. Σαρρής είπε ότι η Τρόικα ήρθε στην Κύπρο με διάφορες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να γίνει πιο διαχειρίσιμο το χρέος.
 
«Άλλο είναι ορισμένες εισηγήσεις τις οποίες βάζει στο τραπέζι η Τρόικα, άλλο είναι η συμφωνία και η δική μας θέση», είπε ο κ. Σαρρή και πρόσθεσε: «Οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους με τους οποίους να φέρουμε το χρέος μας εκεί που πρέπει να είναι ώστε οι αγορές να το θεωρήσουν διαχειρίσιμο».
Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν άλλες περικοπές και άλλες μειώσεις δαπανών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι δαπάνες αφορούν την επόμενη δεκαετία.
 
Έφερε ως παράδειγμα ότι διαπιστώνεται ότι τους τελευταίους έξι μήνες η δημοσιονομική συμπεριφορά του κράτους είναι καλύτερη από αυτή που προνοείτο στο Μνημόνιο.
 
«Επομένως, τους λέμε κύριοι ενώ είχαμε ένα 4% πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα το οποίο μας βοηθά για να πληρώνουμε τους τόκους, αυτό τώρα μπορεί χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις να γίνει 4,5% ή 5% το οποίο σου επιτρέπει όχι μόνο να πληρώνεις τους τόκους, αλλά και μέρος του χρέους», είπε, προσθέτοντας ότι τους εξήγησε ότι η δυναμική παίρνει νέα δυναμική, επιστρέφει η εμπιστοσύνη ενώ υπάρχει και η προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.
 
Εξήγησε ότι μέχρι το 2020 που καλύπτει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους «θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουν αυτές οι επενδύσεις, να αποδώσουν θετικά την υπόλοιπη οικονομία και τα έργα του κράτους».
 
Δεν υπάρχουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων
 
Στις επίμονες ερωτήσεις αν υπάρχει θέμα νέων περικοπών, ο Υπουργός Οικονομικών, αφού είπε πως το μνημόνιο θα εφαρμοστεί ως έχει, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που να έχουν το χαρακτήρα, αν με ρωτάτε, μειώσεων μισθών ή συντάξεων».
 
"Αυτά δεν είναι θέματα τα οποία είναι υπό συζήτηση», υπογράμμισε.
Σε αυτό το σημείο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλανίδης ζήτησε την επίδειξη υπευθυνότητας από τα ΜΜΕ λόγω της «δύσκολης κατάστασης».
 
«Δεν χρειάζονται πολλά λόγια», είπε, προσθέτοντας ότι θα λεχθούν περισσότερα με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
 
Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως το χειρότερο πράγμα είναι η δημόσια διαπραγμάτευση. «Πιστεύω είναι ακρογωνιαίος  λίθος της πολιτικής μας συμπεριφοράς. Επιτρέψτε μας να μην διαπραγματευτούμε δημοσίως», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"