Σήμερα τα νομοσχέδια στην βουλή


Λευκωσία: Για σήμερα Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής την συνέχιση της συνεδρίας προκειμένου να δοθεί χρόνος εξέτασης των εννιά κυβερνητικών νομοθετημάτων που κατατέθηκαν χθες βράδυ με τη διαδικασία του επείγοντος.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και των κομμάτων της Βουλής, λόγω του όγκου των σελίδων που θα πρέπει να διεξέρθουν οι Βουλευτές και επειδή δεν προβλέπεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της μικρής καθυστέρησης στην εξέταση και ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, ελήφθη η απόφαση από την προηγηθείσα σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων όπως γίνει δεκτό το αίτημα της Κυβέρνηση για την ανάγκη επείγουσας εξέτασης των νομοθετημάτων.
Ως εκ τούτου παραπέμπονται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία μέχρι τις 10.00 αύριο το πρωί θα πρέπει να τα εξετάσει και να τα επαναπροωθήσει στην ολομέλεια για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.
 
Η ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ψήφισε ομόφωνα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια τα οποία περιλάμβανε η σημερινή ημερήσια διάταξη.
 
Τα νομοσχέδια αυτά είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκαταστάσης Ατόμων με Αναπηρίες.
 
Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τον Προϋπολογισμό του ΧΑΚ με 52 ψήφους υπέρ και μία (Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) εναντίον.
 
Ώρα 22.10 - Ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής. Η Ολομέλεια  συζήτησε και ψήφισε επί των νομοσχεδίων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αφήνοντας για αύριο τα κυβερνητικά νομοσχέδια που εστάλησαν απόψε στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν με τη διαδικασία του επειγόντως.

Ώρα 21.30 - Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, σχετικά με την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξεταστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νέα κυβερνητικά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν απόψε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια αφορούν την ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στη σύσκεψη παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, της συντεχνίας και των  εργαζομένων της Λαϊκής. 

Ώρα 21.22 - Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής εισήλθαν μόλις τώρα μέλη της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας και του προσωπικού, όπως και της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Στη Βουλή συνεχίζονται οι συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και αναμένεται η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.
Ώρα 21.10 - Προς τη Βουλή κατευθύνονται οι αρχηγοί των κομμάτων. Έφυγαν από το προεδρικό όπου προηγήθηκε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ώρα 20.13 - Νωρίτερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφισης σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολό τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100 χιλ. ευρώ.
 
Επίσης, δημιουργούνται, σημείωσε, οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας. 
"Η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της κυπριακής Δημοκρατίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα", πρόσθεσε.
 
Με τη θέσπιση και ενεργοποίηση αυτού του νομοθετικού πλαισίου, συνέχισε, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη. 
"Σε διαφορετική περίπτωση, η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας μας", κατέληξε.

Προηγήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Αφίχθηκε πρώτος στο Προεδρικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ερωτηθείς για την αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας είπε ότι "λανθασμένα προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση από λανθασμένες ενέργειες κάποιων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν έχει ανατραπεί από το πρωί".

Στο Προεδρικό έφθασαν μετά και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Υπάρχουν νέα δεδομένα και θα τα διαχειριστούμε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία. 
Γίνονται κινήσεις, είπε, για να θωρακίσουμε κάποια πράγματα και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.
 
"Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις με συναισθηματισμούς αλλά με την λογική για ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας. Θα δούμε στη Βουλή πώς θα χειριστούμε τα θέματα", συμπλήρωσε. 

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, δεν έχει φθάσει στην Βουλή κανένα Κυβερνητικό νομοσχέδιο και αναμένεται ότι μετά την έκτατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, θα κατατεθούν με τη διαδικασία του επείγοντος το ή τα νομοσχέδια. 
Αν χρειαστεί να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να τα εξετάσει, είπε, θα συνέλθει και θα επανέλθουν στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.
 
Ως εκ τούτου, σημείωσε, η προγραμματισθείσα για τις 1900 συνεδρία της Ολομέλειας αναμένεται ότι θα καθυστερήσει πέραν της μιας ώρας.

Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζών βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.Το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου προηγήθηκαν άτυπες διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με συνεργάτες του.Σε κάποια στιγμή, οι τρεις Υπουργοί του ΔΗΚΟ, Παιδείας, Υγείας και Αμυνας, αποχώρησαν από το Προεδρικό για να επανέλθουν λίγο αργότερα.

Επεισόδια δημιουργήθηκαν γύρω στις 17:45 έξω από το κτίριο της Βουλής, όταν 4 άτομα που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές εξελίξεις, έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και προσπάθησαν να εισέλθουν από την κύρια είσοδο της Βουλής.Επενέβη η Αστυνομία και αποτράπηκε η είσοδος. Η Αστυνομία έχει οδηγίες να μην κάνει χρήση δακρυγόνων.
Εξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.Το κλίμα είναι έντονο, αφού αγανακτισμένοι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας που έλαβαν σήμερα απολύσεις πήγαν επιτόπου για να διαμαρτυρηθούν.
Η σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να αρχίσει στις 19.00. 

Στις 8 είναι προγραμματισμένη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ.Μετά την τηλεδιάσκεψη θα εκδοθεί ανακοίνωση.

Ακόμα και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζήτησαν τα μέλη του Euro Working Group κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.


9:52 μμ

9:33 μμ

9:25 μμ

9:12 μμ

8:24 μμ

8:18 μμ
Έφθασαν δύο νομοσχέδια στη Βουλή


8:13 μμ

8:00 μμ

7:51 μμ

7:40 μμ

6:56 μμ

6:26 μμ

6:16 μμ
5:54 μμ
Απόψε λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις στη Μόσχα


5:49 μμ
Επεισόδια έξω από τη Βουλή από τραπεζικούς υπαλλήλους


5:49 μμ
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Εurogroup απόψε

5:29 μμ



4:08 μμ
Οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο δεν είναι και τόσες πολλές, λέει ο Μεντβέντεβ

4:08 μμ
Διαψεύδει η Λαϊκή τα περί κλεισίματος της τράπεζας


3:47 μμ
Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"