Μνημόνιο: Οι τρεις κόκκινες γραμμές και οι επτά υποχωρήσεις


Θυσίες που μέχρι πριν μερικούς μήνες θεωρούνταν εκτός κάθε συζήτησης θα κληθεί να κάνει η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα μετά την τελευταία κάθοδο της τρόικας στο νησί η οποία έκανε τη στάση της ακόμα πιο αδιάλλακτη.

Είναι γεγονός ότι η κάθοδος της Τρόϊκας στο νησί συνοδεύτηκε από μια επίθεση ευρείας κλίμακας θα λέγαμε στην ταυτότητα της Κύπρου που ονομάζεται διεθνές κέντρο υπηρεσιών ή χρηματοοικονομικό κέντρο. Αυτή η στάση της Τρόϊκας γεννά και το ερώτημα κατά πόσο οι δανειστές έρχονται τελικά να σκοτώσουν τους πόρους του δανειζόμενου κράτους και κατά πόσο αυτό εμπίπτει σε κάποια οικονομική πρακτική.
Σε αυτές τις συνθήκες η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα χάραξε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Ως άκρως επικίνδυνα για την επιβίωση αυτού του τόπου κρίνονται τρία μέτρα τα οποία έριξε στο τραπέζι η Τρόϊκα.
ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
  • Φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών - Υιοθετήθηκε από 11 χώρες της ΕΕ αλλά από καμία που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικό κέντρο.
  • Κούρεμα καταθέσεων - Αφορά μη εγγυημένες από το κράτος καταθέσεις, πέραν των 100χιλ ευρώ.
  • Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών από πώληση τίτλων.
  • Φορολόγηση κάθε πράξης πώλησης μετοχών ή άλλων τίτλων.
  • Η κυπριακή πλευρά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει κάνει και σκληρούς συμβιβασμούς για ν'  αποφύγει τα χειρότερα.
ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
  • Αύξηση εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5% - Θυσιάζεται προς αποφυγή του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα άνω των 100χιλ ευρώ από 35% στο 40%.
  • Έκτακτη Αμυντική Εισφορά - Αφορά κατοίκους Κύπρου - Αύξηση φορολογικού συντελεστή επί των τόκων των καταθέσεων από 15% στο 20%.
  • Φορολογία Τόκου Καταθέσεων - Επιβολή φόρου 10% - Αφορά Κύπριους και ξένους καταθέτες.
  • Εθνικοποίηση Ταμείων Προνοΐας - Αποφέρει ποσό περί τα 2 δις ευρώ - Μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας ενός νέου προβλήματος τύπου ΤΚΑ.
  • Ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών - Δεδομένη η είσοδος στρατηγικών επενδυτών σε CYTA και Αρχή Λιμένων
  • Σμίκρυνση τραπεζών κατά 40% - Προσπάθεια για συγχώνευση των παραρτημάτων στην Ελλάδα. 
Από την Ελλάδα ζητείται να γίνει συγχώνευση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το ενεργητικό αυτών των παραρτημάτων να δοθεί στην Ελλάδα ως μια νέα τράπεζα τα έξοδα της οποίας θα αναλάβει. 
Αυτό διαφέρει απ' αυτό ζητήθηκε αρχικά και ήταν η ανακεφαλαιοποίηση από την Ελλάδα των παραρτημάτων.
Όπως πληροφορούμαστε στην Αθήνα έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει με τον κύριο Προβόπουλο αυτό το ενδεχόμενο.
Στην Κύπρο τώρα και στο υπουργείο οικονομικών πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου οικονομίας.
Σ' αυτήν συμμετείχαν ο πρόεδρος Χριστόφορος Πισσαρίδης, οι πρώην υπουργοί οικονομικών Χρήστος Μαυρέλλης και Τάκης Κληρίδης, ο Φρίξος Σαββίδης, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης, διευθυντές τμημάτων του υπουργείου οικονομικών και ο γενικός εισαγγελέας. Η παρουσία του Πέτρου Κληρίδη έχει να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες με τη νομοτεχνική υποστήριξη των ζητημάτων που συζητήθηκαν. Στην Κεντρική Τράπεζα επίσης σε πολύωρη συνεδρία το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε το πακέτο των χρηματοπιστωτικών προτάσεων της Τρόϊκας.
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που καταλήξαμε σε πιο επώδυνο μνημόνιο, o Αναπληρωτής καθηγητής του CIIM,  Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης είπε ότι ήταν η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάληξη σε συμφωνία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"