Τουρκικά πλοκάμια στην Αιγυπτιακή Βουλή αναμοχλεύουν θέμα ΑΟΖ


Ανησυχίες στα κόμματα, καθησυχάζει το Υπουργείο Εξωτερικών.-
 
Έντονες ανησυχίες προκάλεσε στα πολιτικά κόμματα είδης που μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ περί απόφασης της Αιγύπτου για ακύρωση της συμφωνίας και επαναδιαπραγμάτευση της οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο και μάλιστα με εμπλοκή και της Τουρκίας.
 
Δεν υπάρχει κανένα θέμα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, και κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου.
 
«Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου Βουλευτή» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως δεν θα επιθυμούσε να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.
 
«Όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή. Ήρθε εδώ Υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης.
 
Το θέμα αυτό τόνισε δεν θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Τι είχε μεταδοθεί 
Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ είχε μεταδώσει  ότι η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα ( αιγυπτιακή Ανω Βουλή), ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.
 
Ο Καντέρ είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας. Το νομοσχέδιο του Βουλευτή Καντέρ προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.
 
Τα κόμματα
Σε παρατήρηση αν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με τις πληροφορίες για αναθεώρηση της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την πλευρά της Αιγύπτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι «σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούμε και να γρηγορούμε, με την έννοια ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαφοροποιηθεί τίποτα απ΄ όλα αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί».
 
 Σε ερώτηση αν μονομερώς μπορεί να υπάρξει υποχώρηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η υπαναχώρηση μπορεί να υπάρξει. «Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι παρέχει τα όποια δικαιώματα στην αιγυπτιακή πλευρά. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα σύνθετο νομικό και είναι καλύτερα πρώτα να το μελετήσουν οι ειδικοί και στη βάση των γνωματεύσεων τους, τότε να παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.
 
 Σε παρατήρηση αν προκαλεί επιπρόσθετες ανησυχίες ότι στην πρόταση του Αιγύπτιου Βουλευτή περιλαμβάνεται και συμμετοχή της Τουρκίας σε τυχόν νέα συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου, ο κ. Κυπριανού είπε: «Ανησυχίες ναι, αλλά επιμένω ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος σκέφτηκε κάτι, την ίδια στιγμή αυτό το πράγμα θα γίνει, είτε θα γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά».
 
«Επαναλαμβάνω ότι κατά την άποψή μου, θα πρέπει η Νομική Υπηρεσία να μελετήσει το όλο θέμα πολύ επισταμένα, με βάση και το περιεχόμενο της συμφωνίας και στη βάση των νομικών ευρημάτων να παρθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις απαιτηθεί από τη δική μας πλευρά», κατέληξε.  
 
ΤΟ ΔΗΚΟ
Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ εκφράζεται ανησυχία για τις πληροφορίες που φέρουν την Αιγυπτιακή Άνω Βουλή να προωθεί αίτημα για αναθεώρηση της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο.
 
"Το ΔΗ.ΚΟ. αντιλαμβάνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, θα προβεί σε άμεσες προληπτικές ενέργειες για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Κυρίως, πρέπει οι αντιδράσεις μας να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες ότι πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις βρίσκεται η Τουρκία", αναφέρει η ανακοίνωση.
 
ΕΔΕΚ
Ο κ. Ομήρου σχολίασε και το θέμα που προέκυψε με αφορμή είδηση ότι η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει τη συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ.
 
"Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την ΑΟΖ και την Αίγυπτο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για επίλυση του προβλήματος ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημείωσε.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα του στηρίζει κάθε προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ώστε να αποφευχθούν επαχθείς όροι.
 
Σημείωσε ότι η ανάγκη για εξεύρεση κεφαλαίων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους παραμένει αδήριτη, τονίζοντας όμως ότι  δε μπορεί κανένας να  παίζει με την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού.
 
ΕΥΡΩΚΟ
 Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι οι πληροφορίες για αναθεώρηση από την πλευρά της Αιγύπτου της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο πρέπει να κινητοποιήσουν άμεσα τις διπλωματικές μας υπηρεσίες.
 
 «Πρέπει να δράσουμε άμεσα και προληπτικά για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρο ότι μετά το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, «η Άγκυρα επιχειρεί να πλήξει τα ενεργειακά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενθαρρύνοντας την Αίγυπτο να ακυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο».
 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Ελενα  Χρυσοστόμου είπε ότι οι πληροφορίες για απόφαση της Αιγύπτου για ακύρωση της συμφωνίας για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπέγραψε με τη Κύπρο πρέπει να προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
 
«Όπως ήταν αναμενόμενο η Τουρκία άπλωσε τα πλοκάμια της και σε αυτό το επίπεδο» είπε η κ. Χρυσοστόμου, συμπληρώνοντας ότι έτσι εξηγείται η εισήγηση του Αιγύπτιου Βουλευτή Καντέρ να οριοθετηθούν νέα σύνορα που περιβάλλουν την αποκλειστικά οικονομική ζώνη, με την Κύπρο και να συμμετάσχει στη νέα διαπραγμάτευση και η Τουρκία ως τρίτο μέρος.
Συνέχισε, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του Κινήματος για την εξέλιξη και κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει άμεσα δράση για να αποτραπούν οποιαδήποτε δυσάρεστα τετελεσμένα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Είπε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και πρόσθεσε ότι τα ανοίγματα προς τη Δύση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσουν την εντύπωση ότι υποτιμάται η σημασία των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"