Τολμηρό «όχι» από τη Βουλή στο «κούρεμα»

Τολμηρό «όχι» από τη Βουλή στο «κούρεμα»

Λευκωσία: Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, τροποποιώντας το αρχικό ώστε να εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέσεις κάτω των €20.000, απορρίφθηκε με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές. Η Επιτροπή οικονομικών συζήτησε το νομοσχέδιο σε τεταμένη συνεδρίαση.

Το κλίμα που επικράτησε ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και οι αρμόδιοι βομβαρδίζονταν με ερωτήσεις από τους βουλευτές, με σκοπό να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα πιθανά σενάρια με τα οποία η Κύπρος ήρθε αντιμέτωπη. Στενή παρακολούθηση του θέματος από τα ξένα πρακτορεία.

Η επόμενη μέρα μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων βρίσκει το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Στο τραπέζι, εάν δεν εξευρεθεί άλλη λύση, είναι και η ελεγχόμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας.

Αν τελικά επιλεγεί το σενάριο αυτό, τότε σε πρώτο στάδιο θα δημιουργηθούν δύο νέες τράπεζες (π.χ. Νέα Τρ. Κύπρου και Νέα Λαϊκή) στις οποίες θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις υφιστάμενες τράπεζες θα παραμείνουν οι υπόλοιπες καταθέσεις και τα προβληματικά δάνεια και θα τεθούν υπό καθεστώς ελεγχόμενης εκκαθάρισης. Το θέμα αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που θα γίνει το πρωί πριν τη σύσκεψη του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Είναι επίσης προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με το κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.

Ένα από τα μεγάλα θέματα της επόμενης μέρας είναι η ρευστότητα των τραπεζών. Ο διοικητής ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στη Βουλή ότι «αν δεν υπάρξει ρευστότητα και αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ, δεν λέω ότι θα γίνει αυτό αλλά ενδεχομένως να γίνει».

Χθες, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να αναφέρει ότι θα παρέχει ρευστότητα προς τις κυπριακές τράπεζες. «Η ΕΚΤ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για παροχή ρευστότητας όπου χρειάζεται, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"