Μίνι κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας


Για λίγες ώρες στην Άγκυρα ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδεία 10 υπουργών.-
 ΑΘΗΝΑ: Ο πρωθυπουργός Αντώνης σαμαράς θα βρεθεί σήμερα για λίγες ώρες στην Άγκυρα. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 υπουργούς και θα συμπροεδρεύσει μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του κοινού ελληνοτουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτό να είναι και ενδεικτικό για τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για τα αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που μετά από αλλεπάλληλες αναβολές θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος  βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από την Κυριακή, ώστε να τακτοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες επί των συμφωνιών που θα υπογραφούν, σε τομείς όπως η υγεία, η λαθρομετανάστευση, ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.ά.
 
Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επονομαζόμενη «χαμηλή πολιτική». Εντάσσεται στο πλαίσιο της θεωρίας ότι «η οικονομία και το εμπόριο θα μας φέρουν πιο κοντά» που έχει επιλέξει η Αθήνα από το 1999 για να εξημερώσει τις πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρας.  Το πόσο κοντά ήρθαν οι δύο χώρες ελέγχεται, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.
 
Άλλωστε, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με την ελληνική ρηματική διακοίνωση, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, πρόοδος στο μέτωπο αυτό δεν μπορεί προς το παρόν να υπάρξει. Η Άγκυρα αναμένεται να καταθέσει προσεχώς τη δική της ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη και θα υποστηρίζει ότι τα οικόπεδα που προκήρυξε για έρευνες το 2012 αφορούν δική της υφαλοκρηπίδα. Το ζήτημα παγώνει - άγνωστο για πόσο - και πρέπει πλέον να αναθερμανθεί η ατμόσφαιρα λένε διπλωματικοί κύκλοι.
 
Για τον λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μέσω και του επιχειρηματικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή άνω των 100 επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες. Τον σχετικό φάκελος χειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μίχαλος.
 
Προμετωπίδα της συνεργασίας μπορεί να είναι ο τουρισμός. Το μήνυμα έχει ήδη στείλει ο κ. Γ. Μπουτάρης που πρόσφατα συμμετείχε σε ελληνοτουρκικό τουριστικό φόρουμ στην Άγκυρα με τη συμμετοχή άνω των 90 πρακτόρων.  Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πλούσιο οθωμανικό παρελθόν της συμπρωτεύουσας για την προσέλκυση τουριστών από τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ταξίδευσε πριν από λίγο καιρό στην Τουρκία για να συζητήσει κοινά τουριστικά πακέτα, αλλά και τρόπου σαν ενισχυθεί το ρεύμα τούρκων τουριστών στη χώρα μας. Ο αριθμός τους έφθασε στις 400.000.
 
Η Αθήνα επιδιώκει νέες διευκολύνσεις για τις θεωρήσεις, στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά αυτό δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτό. Η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων είναι κατανοητή. Και ίσως να είναι αυτός ένας επιπλέον λόγος που η ελληνική πλευρά επιθυμεί την υπογραφή μίας κοινής διακήρυξης για τη λαθρομετανάστευση, ώστε να κατευνάσει τις κοινοτικές ανησυχίες. Επιπλέον, εκείνη που υπεγράφη στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο, το 2010, δεν απέφερε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"