Ομαλά και χωρίς προβλήματα η πρώτη μέρα στις τράπεζες

Ομαλά και χωρίς προβλήματα η πρώτη μέρα στις τράπεζεςΛευκωσία: Ομαλά και χωρίς προβλήματα κύλησε η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των τραπεζών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΥΚ «Η πρώτη δύσκολη μέρα έχει παρέλθει και μέσα από ένα απολογισμό, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, βλέπουμε ότι όλα λειτούργησαν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια και ότι όλοι οι πελάτες των Τραπεζών εξυπηρετήθηκαν».
 
Η οργάνωση συγχαίρει το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων, που «με προθυμία, σκληρή δουλειά και αξιοζήλευτο επαγγελματισμό, κατάφεραν μετά από τα πρωτοφανή γεγονότα που κράτησαν τις τράπεζες κλειστές για 14 ημέρες, να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο των πελατών που προσήλθαν στα καταστήματα». 
 
Αναφέρεται εξάλλου ότι και οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, όμως «η προθυμία και η εργατικότητα την οποία έχουμε επιδείξει σήμερα δίνει σε όλους την αισιοδοξία ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν» με αποτελεσματική επιτυχία για το κοινό καλό του τόπου.
 
Παράλληλα, η ΕΤΥΚ εκφράζει το σεβασμό και το θαυμασμό της προς όλους τους πελάτες που προσήλθαν στις Τράπεζες την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι με την αξιοπρεπή συμπεριφορά τους δημιούργησαν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των Τραπεζών και ταυτόχρονα ανέδειξαν όλα εκείνα τα προτερήματα του λαού, που μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια. 
Ενωμένοι όλοι, προσωπικό και πελατεία, μπορούμε να συμβάλουμε στην έξοδο της χώρας μας από αυτή την πρωτοφανή κρίση, καταλήγει η ανακοίνωση

Η σημερινή ημέρα
Εικόνες ελεγχόμενου συνωστισμού παρατηρήθηκαν έξω από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα μετά από 14 μέρες. Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, η Αστυνομία ήταν σε επιφυλακή από το πρωί, για να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, αλλά δεν χρειάστηκε η παρέμβασή της.
Εκατοντάδες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας περίμεναν υπομονετικά στη σειρά, για να εξυπηρετηθούν και τηρούσαν τις οδηγίες των τραπεζικών υπαλλήλων, για την πιο γρήγορη εξυπηρέτηση τους.
Προτεραιότητα δινόταν σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ οι υπεύθυνοι των Τραπεζών ενημέρωναν κατά διαστήματα τον κόσμο που έφτανε έξω από τις τράπεζες ότι οι επιταγές που είχαν θα έπρεπε να κατατεθούν και δεν θα εξαργυρώνονται, ούτως ώστε να μην περιμένουν άδικα στην ουρά.
Στις προθήκες των τραπεζών είχε αναρτηθεί το διάταγμα με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις συναλλαγές.

Οι τράπεζες ενημέρωναν επίσης το κοινό με ανακοινώσεις για το ανώτατο όριο αναλήψεων.

Οι τράπεζες παρέμειναν ανοικτές μέχρι τις 6:00 το απόγευμα.

Το διάταγμα με τα περιοριστικά μέτρα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης και η παράταση της ισχύος του θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα τραπεζικά ιδρύματα για τους υπαλλήλους άνοιξαν στις 9:00 το πρωί της Πέμπτης, αλλά η εξυπηρέτηση του κοινού άρχισε στις 12:00 και θα διαρκέσει ώς τις 6:00 το απόγευμα, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του υπουργού Οικονομικών.

Πριν ανοίξουν τα ταμεία προηγήθηκε πλήρης ενημέρωση των υπαλλήλων, τόσο για τους περιοριστικούς παράγοντες, όσο και για τη λειτουργία των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξουν λάθη.

Στόχος είναι τα περιοριστικά μέτρα να καταργηθούν το συντομότερο, αφού η Κύπρος είναι μια ανοικτή οικονομία και οτιδήποτε εμποδίζει τη λειτουργία της πρέπει να αποφεύγεται.

Η προσοχή όλων εστιάζεται στην αντίδραση των πολιτών και κυρίως των ξένων καταθετών για τον τρόπο που θα ενεργήσουν. Μια μαζική εκροή καταθέσεων και η δημιουργία πανικού θα ήταν ό,τι χειρότερο, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά ανεπιθύμητων επιπτώσεων και ένα καταστροφικό οικονομικό τσουνάμι.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες κυρίως στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, γι’ αυτό έχουν προγραμματιστεί έκτακτα μέτρα από την Αστυνομία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"