Ο Μπαν Κι Μουν στο ακουστικό για συνομιλίες στη Συρία


Είμαι έτοιμος για διάλογο αλλά δεν παραιτούμαι, δηλώνει ο Άσαντ.-
 Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να "διευκολύνει ένα διάλογο" ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη συριακή αντιπολίτευση δήλωσαν από την Ελβετία ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν και ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι.
 
Η συνάντηση έγινε στο Μον Πελερίν, κοντά στη Λοζάνη, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του ΓΓ και των εκπροσώπων και ειδικών απεσταλμένων, που διευθύνουν 30 αποστολές διατήρησης της ειρήνης και πολιτικές αποστολές.
 
Ο Μπαν Γκι-μουν και ο Λάχνταρ Μπραχίμι εξέφρασαν τη "βαθιά απογοήτευσή τους για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να δράσει ενωμένη" για να θέσει τέρμα στη σύγκρουση που προκάλεσε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θάνατο σχεδόν 70.000 ανθρώπων μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια.
 
Εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για την αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή εκ μέρους της κυβέρνησης και των συριακών ενόπλων δυνάμεων και υπογράμμισαν τη σημασία να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
 
Έτοιμος για διάλογο ο Ασσαντ, αλλά…
Τα πυρά του κατά της Βρετανίας στρέφει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγορώντας την ότι θέλει να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στους «τρομοκράτες», όπως αποκάλεσε τους αντικαθεστωτικούς σε συνέντευξή του στους Sunday Times.
 
«Πώς μπορούμε να αναμένουμε από αυτούς (βρετανική κυβέρνηση) να μειώσουν τη βία, όταν θέλουν να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμο;» δηλώνει ο Άσαντ.
 
Ο σύρος πρόεδρος τόνισε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, την ώρα που ο ΟΗΕ προτείνει να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών που έχουν αφήσει τα όπλα» τόνισε ο Ασαντ.
 
«Μπορούμε να έχουμε διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με τους τρομοκράτες» είπε χαρακτηριστικά.
 
Στα τέλη Φεβρουαρίου ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα δήλωσε πως το καθεστώς της Δαμασκού είναι έτοιμο για διάλογο με τους αντάρτες ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν κάθε διαπραγμάτευση αν δεν παραιτηθεί ο Ασαντ.
 
Την πιθανότητα αυτή απέκλεισε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά ο σύρος πρόεδρος.
 
«Κανείς πατριώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ζήσει μακριά από τη χώρα του. Είμαι όπως όλοι οι σύροι πατριώτες» διευκρίνισε ο Ασαντ. 
 
Νεκροί δεκάδες στρατιώτες στο Χαλέπι
 
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 34 μέλη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν την Κυριακή μέσα σε κτίριο Αστυνομικής Ακαδημίας, στο οποίο επιτέθηκαν τα ξημερώματα αντάρτες στο Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
«Οι αντάρτες κατέλαβαν τμήματα της σχολής που βρίσκεται στην περιοχή Χαν αλ-Ασάλ, όπου τις τελευταίες οκτώ ημέρες μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις» επισήμανε το Παρατηρητήριο, με σχεδόν 200 νεκρούς και από τις δύο πλευρές..
 
Το Χαν αλ-Ασάλ είναι το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στη δυτική περιοχή της επαρχίας του Χαλεπίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"