Γιάννης Κυπρή: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου θα διασωθεί

Γιάννης Κυπρή: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου θα διασωθείΛευκωσία: Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου που διαδήλωναν το απόγευμα στην Κεντρική Τράπεζα, μετά τη μετακίνηση τους στο κτήριο διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου και αφού άκουσαν την προτροπή του  Διευθύνοντος Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Κυπρή, διαλύθηκαν.
 
Ο κ. Κυπρής διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου ότι η Διοίκηση και οι Διευθυντές των τμημάτων επαγρυπνούν και είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Eurogroup της Κυριακής έδωσε σκληρή μάχη ώστε η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου να διασωθεί.
 
Αναφορικά με το διάταγμα που εκδόθηκε για διορισμό διαχειριστή και στην Τράπεζα Κύπρου προκάλεσε ανησυχία και στους ανταποκριτές της Τράπεζας Κύπρου στο εξωτερικό.
 
Ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη έλαβε διευκρίνιση ότι ο διορισμός διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου είναι εντελώς διαφορετικός με το διορισμό διαχειριστή στην Λαϊκή Τράπεζα.
 
Εξήγησε ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου ο ρόλος του διαχειριστή αφορά το κούρεμα των καταθέσεων και τη σύνδεση της καλής Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου και ακολούθως θα παραδώσει τη διαχείριση της Τράπεζας Κύπρου στους νέους μετόχους που θα  είναι οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, των οποίων οι καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ θα τύχουν κουρέματος.
 
«Το ποσό το οποίο θα αποκοπεί από τις καταθέσεις θα μετατραπεί σε μετοχές», πρόσθεσε.
 
Με βάση την απόφαση του Eurogroup οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου καταργούνται συνέχισε λέγοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου πραγματοποιεί μαραθώνιες συνεδρίες και εξετάζει εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι τα συστήματα των δύο Τραπεζών (Λαϊκής και Κύπρου ) πρέπει να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις για μπορέσει να γίνει η μεταφορά.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι η πρώτη μέρα που θα επανανοίξουν οι τράπεζες θα είναι πολύ δύσκολη και ειδικά για τους υπαλλήλους των δύο τραπεζών που είναι στη πρώτη γραμμή και θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους πελάτες και τις αυξημένες απαιτήσεις.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι από την Πέμπτη έχουμε να εφαρμόσουμε κάποιους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων τους οποίους επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα με το Υπουργείο Οικονομικών και το Σύνδεσμο Τραπεζών και που θα εφαρμοστούν προσωρινά μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
 
Ο κ. Κυπρής ενημέρωσε τους τραπεζοϋπαλλήλους ότι υπάρχει διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα διοχετευτεί στο σύστημα επαρκής ρευστότητα.
 
Για τα 9,2 δις που πήρε η Λαϊκή Τράπεζα ως Έκτακτη Παροχή Ρευστότητας από το (ELA), ο κ. Κυπρής είπε πως ένα μέρος θα εξοφληθεί και θα πάει στο (ELA) Ελλάδος με την πώληση της Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος. Πρόσθεσε πως θα υπάρχει διαφορά γύρω στα 2,5 δις σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου που θα πάρει όμως στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής τα οποία έχουν μια αξία και θα έχουν αντιστάθμισμα αυτού του χρέους προς τον (ELA), άρα συνέχισε δεν παίρνουμε μόνο το χρέος παίρνουμε και στοιχεία ενεργητικού.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα γίνει αποτίμηση των ενεργητικών στοιχείων από εκτιμητές.
 
Για τα ταμεία προνοίας ο κ. Κυπρής είπε ότι γνωρίζει μόνο όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη χθεσινοβραδινή δήλωση του και ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν θα καλυφθούν μερικώς.
 
Περαιτέρω είπε ότι η Eurolife και οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου θα παραμείνουν στην Τράπεζα Κύπρου και θα δραστηριοποιούνται στα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου.
Εξήγησε ότι για τις δύο εταιρείες θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής με στόχο στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου να διατηρήσει το 20% με 30% του μετοχικού τους κεφαλαίου.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι ετοιμάζονται πλάνα για τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου που τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι η Τράπεζα Κύπρου να καταστεί απλά βιώσιμη, αλλά κερδοφόρα.
 
Στη συνέχεια είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της ΕΤΥΚ Λοϊζο Χατζηκωστή.
 
Ο κ. Κυπρής είπε στους εργαζόμενους πως η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε θα χρειαστεί θυσίες από όλους. Πρόσθεσε πως όταν οι πελάτες της Τράπεζας θα δεχθούν κούρεμα, επομένως και εμείς όλοι, οι πιο ψηλά περισσότερο, η πιο χαμηλά λιγότερο θα πρέπει να δεχθούμε κάποιες μειώσεις. ‘Τουλάχιστον εξασφαλίζουμε τις δουλειές μας».
 
Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου ζήτησαν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη να ανακαλέσει την παραίτηση του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"