Όλες οι επιλογές στο τραπέζι στη σύσκεψη


Διάφορους τρόπους για την εξεύρεση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ εξέτασαν ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης και οι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Κεντρική Τράπεζα, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Σε λίγο αναμένεται στην Κεντρική Τράπεζα το κλιμάκιο της Τρόικας αφού πρώτα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις του στη Βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη σύσκεψη της ΚΤ συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι σχετικά με την εξεύρεση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει η ψήφιση των δυο νομοσχεδίων τα οποία προνοούν το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη σύσκεψη εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για σύσταση μιας εταιρείας η οποία θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διασυνδέονται και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο., άλλοι υποστήριξαν ότι αυτή η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει.
Στη σύσκεψη εκφράστηκαν επίσης απόψεις για την προώθηση, λόγω της πίεσης του χρόνου, των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή, αφού πρώτα βέβαια προηγηθεί πολιτική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στη Βουλή όπου θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα σε διαβούλευση και με την Τρόικα και ειδικότερα το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα εναλλακτικά σενάρια, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία υιοθέτησης των δυο νομοσχεδίων καθώς δεν υπάρχει χρόνος και έτσι ώστε, όπως εξήγησε η πηγή, να υπάρξει φερεγγυότητα των τραπεζών και να συνεχίσει η παροχή ρευστότητας.
Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις τράπεζες γέφυρας θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το θέμα παράτασης της τραπεζικής αργίας συζητείται αυτή τη στιγμή μεταξύ του Διοικητή της ΚΤ και του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση μέχρι στιγμής. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι οι τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν αύριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"