Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα τη λειτουργία ή όχι του ΧΑΚ


Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα τη λειτουργία ή όχι του ΧΑΚΛευκωσία: Συνεδριάζει στις 8.45 αύριο το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να αποφασίσει με βάση τα στοιχεία και δεδομένα που θα έχει ενώπιον του κατά πόσον θα παραμείνει κλειστό ή θα λειτουργήσει αύριο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. 
 
Σε δηλώσει στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι το ΧΑΚ θα παραμείνει κλειστό στην περίπτωση που δεν λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες γιατί σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα είναι δυνατό να διενεργείται η εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες γίνονται μέσω τραπεζών.
 
Στην περίπτωση που αποφασιστεί να λειτουργήσουν οι τράπεζες, τότε το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα συζητήσει το ενδεχόμενο να ανασταλεί η διαπραγμάτευση μόνο των τίτλων που περιλαμβάνονται στον τραπεζικό τομέα του ΧΑΚ, ενόψει των εξελίξεων.
 
Ανέφερε ότι στην απόφαση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λάβει υπόψη και την απόφαση που θα λάβει το ΧΑΚ, το ΔΣ του οποίου θα συνεδριάσει προηγουμένως, στις 8.00 το πρωί.
 
Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι σε συνεχή επαφή με τις αρχές του ΧΑΚ, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής διαπραγματεύονται και στα δύο χρηματιστήρια. 

Απόφαση Γιούρογκρουπ
 
Επίσης, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, με κοινοποίηση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με το οποίο ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσον θα επιβληθεί τέλος αλληλεγγύης στα χρήματα, ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία ευρίσκονται σε λογαριασμούς πελατών (client accounts) των Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).
 
Η κ. Καλογήρου είπε ότι αυτό που αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρευρέθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών είναι ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν αυτά τα χρήματα από το τέλος αλληλεγγύης που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ.
 
Στην επιστολή της, η κ. Καλογήρου εξέφραζε την άποψη όπως "εξευρεθεί τρόπος εξαίρεσης των χρημάτων αυτών", διότι "πρόκειται για χρήματα που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για την εκτέλεση των συναλλαγών των πελατών που είναι κυρίως ξένοι υπήκοοι, και οποιοδήποτε υπόλοιπο παραμένει στο λογαριασμό είτε για εκτέλεση νέων συναλλαγών είτε για μεταφορά στους δικαιούχους και ούτω καθεξής".
 
Ανέφερε επίσης ότι "ο σκοπός των λογαριασμών αυτών δεν είναι για να λαμβάνουν τόκο αλλά για να διευκολύνουν την διαδικασία εκτέλεσης εντολών από τους πελάτες με το λιγότερο δυνατό ρίσκο" και σημείωνε ότι τέτοιοι λογαριασμοί πελατών απολαμβάνουν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και κανονισμούς επιπρόσθετης προστασίας ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας ενός πιστωτικού ιδρύματος ούτως ώστε οι πελάτες να μην κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους σε περίπτωση χρεοκοπίας αφού δεν θα ανήκουν στους γενικούς χρεώστες.
 
Επιπρόσθετα, η κ. Καλογήρου σημείωνε στην επιστολή της ότι "υπάρχουν κεφάλαια τα οποία κρατούνται από εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών (fiduciaries) για σκοπούς διεκπεραίωσης συγκεκριμένης συναλλαγής (escrow) και ως εκ τούτου αυτά τα κεφάλαια δεν αποτελούν καταθέσεις στις οποίες ενδείκνυται να επιβληθεί τέλος αλληλεγγύης".
 
Τέλος, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εποπτεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι "τυχόν επιβολή τέλους αλληλεγγύης σε χρήματα πελατών τα οποία κρατούν ασφαλιστικές εταιρείες θα δημιουργήσει προβλήματα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών αυτών εταιρειών". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"