Μας έμειναν τα €9,2 δις και η Τράπεζα Κύπρου

Μας έμειναν τα €9,2 δις και η Τράπεζα ΚύπρουΛευκωσία: Τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η χώρα, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ELA, που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα €9,2 δισ.

Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους €3,8 δισ., ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.
 
Τώρα που κατακάθεται η σκόνη και διαφαίνονται τα στοιχεία των αποφάσεων στο Eurogroup, ξεκαθαρίζει πως η Τράπεζα Κύπρου απέφυγε μια λύση τύπου Λαϊκής διότι έχει συστημικό κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία.

Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς της «καλής» Λαϊκής στην Κύπρου, εξασφαλίζει στο τραπεζικό σύστημα και στην ίδια την Τράπεζα ικανοποιητική ρευστότητα προκειμένου να διασωθεί και να καταστεί ένα ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα, υποστηρίζουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Χθες, η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου κάτω από το σχετικό νόμο να ληφθούν οι αποφάσεις για το κούρεμα καταθέσεων και να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, ενώ πληροφορίες που διαρρέουν από διάφορες πηγές δεν αποκλείουν το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων να ξεπεράσει το 40% και ίσως να αγγίξει και το 50%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"