Διακίνηση €380 εκατομμυρίων την πρώτη μέρα

Διακίνηση €380 εκατομμυρίων την πρώτη μέραΛευκωσία: Πέτυχε το πρώτο τεστ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επαναλειτουργία τραπεζών και ΣΠΕ από τις 15 Μαρτίου, έχοντας ως δίχτυ ασφαλείας περιορισμούς στις συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η απόσυρση χρημάτων από τους πελάτες των τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής, Ελληνικής, Συνεργατικών και Alpha, ήταν στα €380 εκατ. και ο μεγαλύτερος όγκος αφορά ανεκτέλεστες πράξεις από τις 15 Μαρτίου, λόγω προσωρινής διακοπής των τραπεζικών εργασιών. Ένα μέρος περίπου €10 εκατ. αφορούσε κάλυψη των πιστωτικών ιδρυμάτων για ειλημμένες υποχρεώσεις τους ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι η ζήτηση ρευστού με βάση τους περιορισμούς που υπάρχουν δεν πρέπει να ξεφύγει από τα όρια των €20 εκατ.

 
Οι επόμενες μέρες αποτελούν το στοίχημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ειδικά μετά την παύση των περιορισμών στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευθύνσεις των τραπεζών δεν έγιναν αποδέκτες έντονων πιέσεων από τους ξένους πελάτες τους και παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η επαναλειτουργία των τραπεζών σηματοδοτεί τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.

Το βάρος μετατοπίζεται στο λειτουργικό και εποπτικό κομμάτι απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου. Είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να κλείσει την επόμενη εβδομάδα και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν για να επέλθουν σταδιακά οι αλλαγές.
 
Ένα από τα σενάρια είναι όλα τα δάνεια της Λαϊκής να μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου και στην «κακή» τράπεζα να παραμείνουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις και στοιχεία ενεργητικού των θυγατρικών τραπεζών στη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία. Για την επιλογή αυτή εξετάζονται τα συν και τα πλην ώστε να γίνει η σωστή διαχείριση δανείων και να έχει όφελος η Τράπεζα Κύπρου.

Η φόρμουλα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, με μια μεγάλη έκπτωση του συνολικού δανείου. Η έκπτωση αυτή θα υπολογίζεται με βάση το πότε λήγει το δάνειο, την αξία της υποθήκης και το επιτόκιο του δανείου. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της «κακής Λαϊκής» θα αποπληρωθούν από το αντίτιμο που θα πληρώσει για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων η Τράπεζα Κύπρου.
 
Όλα τα σενάρια αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με ραγδαίους ρυθμούς αύξησης των μη-εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οι οποίες επιβαρύνουν την κερδοφορία, δημιουργούν ανεπάρκεια κεφαλαίων και ρευστοτικές πιέσεις. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, περιλαμβανομένων και αυτών που είναι πλήρως καλυμμένες με εξασφαλίσεις, αυξήθηκε από 12,1% που ήταν στο τέλος του 2010 σε 25,4% στο τέλος του 2012 για τις εργασίες στην Κύπρο. 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/138806/diakinisi-380-ekatommyrion-tin-proti-mera#sthash.kG23HDyk.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"