Γερμανία vs Κύπρου: Σκληραίνει τη στάση του ο Στάινμπρουκ


Να σκληραίνει τη στάση τους όσον αφορά την Κύπρο και να επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή ως προς το ελληνικό ζήτημα, δείχνει ο υποψήφιος του SPD για τη γερμανική καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα και είχε σήμερα συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους που κάλεσε η Γερμανική Πρεσβεία της Αθήνας, ο κ. Στάινμπρουκ χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «υπερβολικά μεγάλο», ενώ έθεσε ζήτημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη χώρα και ανάγκης εμπράγματων αποτελεσμάτων όσον αφορά την καταπολέμησή του προκειμένου να παράσχει στην Κύπρο την «αλληλεγγύη» του.
 
Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, «το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι σίγουρα υπερβολικά μεγάλο», και «το ξέπλυμα χρήματος είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί». Ο κ. Στάινμπρουκ για να σταθεί αλληλέγγυος στην Κυπριακή Δημοκρατία, έθεσε τρεις όρους, ζητώντας «εμπράγματες αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει κατορθώσει σημαντικά επιτεύγματα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος». Παράλληλα, ο κ. Στάιμπρουκ είπε ότι αν «η Κύπρος θέλει να μοιραστεί την πιστοληπτική ικανότητα των άλλων χωρών, θα πρέπει να φροντίσει να βελτιώσει τη βάση των εσόδων της, πράγμα που σημαίνει να εισαγάγει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», θέτοντας έτσι τους τρεις όρους που θα παράσχουν μία σαφή δέσμευση από την πλευρά της Λευκωσίας και θα δώσουν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας.
 
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Στάινμπρουκ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και είχε συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη.
 
Σε δηλώσεις του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος για τη γερμανική καγκελαρία, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πετύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα», ζητώντας εμπιστοσύνη προς την Αθήνα.
 
Ο Πρόεδρος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Στάινμπρουγκ, ανέφερε ότι βρισκόμαστε «σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που, όπως έχω πει, έχει εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις αντοχής», προσθέτοντας ότι «αν θέλουμε να του επιβάλουμε άλλα μέτρα πρέπει να αλλάξουμε λαό».
 
Ο κ. Στάιμπρουκ από την πλευρά του ανάφερε ότι «μετά από τις συναντήσεις που είχα σήμερα το πρωί με τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο, πρέπει να πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα την έκκλησή σας ότι θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια, γιατί πραγματικά ο ελληνικός λαός δικαιούται αυτή την επιτυχία».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"