Επεσαν οι υπογραφές Noble-Delek για το τεμάχιο 12


Κρίκος για την ανέγερση του Τερματικού Υγροποίησης στο Βασιλικό.-
 
Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, τη Δευτέρα, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων της Noble στις εταιρείες Delek και Αvner, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.
 
Μιλώντας μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε «στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές».
 
Αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό του Λεβιάθαν, το  πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες.
 
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του «για συνέργιες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».
 
Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κατασκευή του Τερματικού στο Βασιλικό δεν θα αποφέρει οφέλη μόνο στην Κύπρο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, αλλά και στο Ισραήλ, όπως και ευρύτερα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι με την υπογραφή θα δοθεί περαιτέρω ώθηση για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης σε συνεργασία με τις εταιρείες αυτές, ανέφερε ότι με την υπογραφή της μεταβίβασης η Delek και η Avner θα συμμετέχουν επίσης στις συζητήσεις που γίνονται με την Noble όσον αφορά αυτό το θέμα.
 
Η Κύπρος, είπε, «προσβλέπει και επιδιώκει τα οφέλη να είναι αμοιβαία και πολλαπλά τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά για το σύνολο της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
 
«Για πρώτη φορά στην ιστορία των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μας προσφέρεται η δυνατότητα και η προοπτική να μετατρέψουμε από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα τη γεωγραφική μας θέση και να εργαστούμε από κοινού  για να διαμορφώσουμε συνθήκες ευημερίας, ειρήνης και προόδου προς όφελος των λαών μας», υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «αυτή την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα». Η Κύπρος, πρόσθεσε, «είναι αποφασισμένη να εργαστεί έντιμα και στο πνεύμα των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τους γείτονες της για να κάνουμε πράξη αυτή την ελπίδα και προοπτική που έχει διαμορφωθεί για τους λαούς μας».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση αναμένει από τη Noble «τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στη 2η ερευνητική γεώτρηση και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να κηρύξει την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».
 
Η συμφωνία μεταβίβασης που υπογράφηκε είναι αποτέλεσμα αιτήματος της Noble προς την κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο και εγκρίθηκε από το Υπουργικό στις 5 Φεβρουαρίου.
 
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας μεταβίβασης εξέφρασε κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής του ο Διευθυντής της Noble στην Κύπρο Τζον Τόμιτς.
 
«Θα συνεχίσουμε μαζί να αξιολογούμε την ανακάλυψη που έγινε στο τεμάχιο 12 και επίσης να θέτουμε επιπρόσθετους στόχους όσον αφορά τις εργασίες εξερεύνησης», είπε. Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, «στην κοινή μας δουλειά έτσι ώστε να καταστήσουμε αυτό το έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το λαό της Κύπρου, τόσο επιτυχές όσο όλοι μας ελπίζουμε».
 
Σε δική του παρέμβαση εκ μέρους των εταιρειών Delek και Avner, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Γκίντεον Τάντμορ είπε ότι «νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει μια πραγματική δυνατότητα να γίνει ενεργειακό κέντρο σ’ αυτή την ιδιαίτερη περιοχή στην οποία ζούμε».
 
Εξέφρασε την άποψη ότι είναι μόνο η αρχή με μια «πολύ σημαντική ανακάλυψη που έγινε στο Αφροδίτη, η οποία θα, ελπίζουμε, πως θα μετατραπεί σε ένα πολύ προσοδοφόρο έργο», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε ο κ. Τάντμορ ότι πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται σε εταιρείες αλλά και μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες εργάζονται από κοινού προς όφελος των λαών τους και ολόκληρης της περιοχής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"