Moody's: Δεν μειώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου


Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει μεν το δρόμο για μια συμφωνία με την Τρόικα, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody`s, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν μειώνει την πιθανότητα για χρεοκοπίας της Κύπρου λόγω των κεφαλαιακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα, που ενδεχομένως να εκτοξεύουν το κυπριακό δημόσιο χρέος στο 150%, ενώ δεν αποκλείει κούρεμα του χρέους.

Σχόλιο του οίκου για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αναφέρει ότι "τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια σαφής στήριξη των πολιτικών του μνημονίου η οποία θα επιτρέψουν ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Τρόικα", προσθέτοντας ότι "έτσι αναμένουμε από την νέα Κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ πολύ γρήγορα".
 
"Ωστόσο η πρόοδος αυτή δεν αλλάζει την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας για την Κύπρο, η οποία είναι πολύ ψηλή λόγω των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα οι οποίες αναμένουμε ότι θα σπρώξουν το χρέος της γενικής Κυβέρνησης στο 150% του ΑΕΠ".
 
Ο οίκος πιστεύει ότι η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Κυβέρνηση θα είναι επαρκής μέχρι τη τέλη Μαΐου και προσθέτει ότι το "ξεκλείδωμα" πολιτικής αντίθεσης σε κάποια στοιχεία του μνημονίου είναι θετική εξέλιξη.
 
"Επιπρόσθετα, το αποτέλεσμα των εκλογών μειώνει τον κίνδυνο να μην εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, που είναι αναγκαία για να θέσουν τα δημόσια οικονομικά σε μια πιο βιώσιμη πορεία", αναφέρεται.
Σύμφωνα με τον οίκο, "τα ξεκάθαρα σήματα του εκλελεγμένου Προέδρου ότι θα αποδεχθεί τους όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο είναι θετικά για την δημοσιονομική εξυγίανση". Επισημαίνει όμως ότι το εύρος των μέτρων που τελικά θα απαιτηθούν εξαρτώνται κατά πολύ από την τελική εκτίμηση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών".
 
Χαρακτηρίζοντας το πολιτικό πεδίο μετά τις προεδρικές εκλογές ως "θετικό", ο Moody`s σημειώνει ότι η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου είναι πολύ αδύναμη.
 
Εκτιμά δε ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2013 σε ρυθμό 4%, κάτι που αποδίδει στην παρατεταμένη αβεβαιότητα για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας που υπονόμευσε την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά και τις σημαντικές περικοπές κυβερνητικών δαπανών για το 2013.
 
"Επιπλέον, οι εκλογές δεν αλλάζουν την αξιολόγησή μας της πιθανότητας χρεοκοπίας. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών παραμένουν αβέβαιες και αναμένουμε ότι το βάρος του δημοσίου χρέους θα αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας σε μη βιώσιμα επίπεδα", λέει ο οίκος ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει μια πιθανότητα 50% ότι και μόνο το βάρος του αναμενόμενου χρέους της Κύπρου "θα αναγκάσει τελικά τις αρχές να επιδιώξουν κάθε οδό μείωση του χρέους, περιλαμβανομένων και των απωλειών στον ιδιωτικό τομέα (σε κατόχους κυπριακούς χρέους)".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"