JP Morgan: Αιματηρός ο δρόμος της Κύπρου προς το Μνημόνιο


Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο Βερολίνο».-
 Με την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία θεωρεί πολύ πιθανή, θα ξεκινήσει το δύσκολο μέρος των διαπραγματεύσεων για υπογραφή μνημονίου, εκτιμά η JP Morgan  σε έκθεση της για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, που κυκλοφόρησε την Τρίτη. Η έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο «Κύπρος: Ο αναίμακτος πόλεμος τελειώνει, τώρα για το δύσκολο μέρος», αναλύει τους κόλαφους που βρίσκονται ισχυρά μπροστά στην Κύπρο προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της.
 
Κατά τη JP Morgan , οι ευρωπαίοι αναμένουν πιο εποικοδομητική στάση από τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο κατά την εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας, δεν πρέπει να αναμένουν γρήγορη συμφωνία για το πακέτο των 17.5δις.
 
Το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου, προστίθεται, βρίσκεται στο Βερολίνο και έστω κι αν η αλλαγή κυβέρνησης αφαιρέσει από τους Γερμανούς τη δικαιολογία της αδράνειας, εντούτοις δεν πρόκειται να πυροδοτήσει την εξεύρεση άμεσης λύσης για το πρόβλημα.
 
Η άποψη που επικρατεί, σημειώνει η JP Morgan, είναι πως ο Αναστασιάδης θα είναι πολύ πιο εποικοδομητικός από τον προκάτοχό του και γι’ αυτό οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον στήριξαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.  
 
Περαιτέρω, σημειώνεται πως η Ευρώπη θεωρεί ότι ο Αναστασιάδης είναι κάποιος με τον οποίο μπορεί να εργαστεί αφού στην προεκλογική του δεσμεύτηκε για γρήγορη συμφωνία.
 
Προσθέτει δε, πως η κυβέρνηση Χριστόφια σταμάτησε να διαπραγματεύεται σοβαρά ώστε να αποφύγει να συναινέσει σε σκληρές πρακτικές.
 
Πάντως, θεωρεί πως ο Ν. Αναστασιάδης θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει άμεσα τις αλλαγές που θα του ζητηθούν αφού στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα πρέπει να μαζέψει ψήφους από όσους στήριξαν την υποψηφιότητα Λιλλήκα οι οποίοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να γίνουν πολλές υποχωρήσεις απέναντι στην τρόικα.  
 
Η JP Morgan θεωρεί πως σταδιακά ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ θα παραχωρήσει σταδιακά έδαφος, αλλά μπορεί να χρειαστεί μήνες για να πετύχει να περάσει τις υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν.  Θα πρέπει πρώτα να δείξει στο εσωτερικό ότι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής.
 
Την ίδια ώρα, εκτιμάται, ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση αν η Κύπρος κινηθεί προς την κατεύθυνση που ακολούθησαν άλλες χώρες με στόχο την υπογραφή ενός βελτιωμένου πακέτου στήριξης.
 
Πρόβλημα ο σκληρός πυρήνας
 
Η JP θεωρεί πως το μεγάλο πρόβλημα για έγκριση του πακέτου της Κύπρου βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, όπου τα κοινοβούλια δεν πρόκειται να εγκρίνουν στήριξη από τον ESM.
 
Εξηγεί πως η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στο να δεσμευτεί σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου ενόψει των εκλογών Σεπτεμβρίου.  Η συζήτηση, προστίθεται, έδωσε αφορμή στα γερμανικά κόμματα να διαφοροποιήσουν τη στάση τους. Ειδικά το SPD βρήκε ένα καλό αντίβαρο απέναντι στην Άγγελα Μέργκελ αφού το όποιο κυπριακό πακέτο για να περάσει από τη γερμανική βουλή θα χρειαστεί τη στήριξη του κύριου αντιπάλου της, του SPD. Η όλη συζήτηση για την Κύπρο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς φωνές αντίθεσης δεν αναμένεται να εκφραστούν μόνο από τη γερμανική αντιπολίτευση αλλά και από τη συμπολίτευση.
 
Κατά την αμερικανική τράπεζα, το SPD θα εκμεταλλευτεί το θέμα της Κύπρου και του ESM με τρεις στόχους: να διαφοροποιηθεί από τη Μέρκελ όσον αφορά τη στήριξη πλουτοκρατών και χρηματοοικονομικών κέντρων  σε αντίθεση με τον μέσο πολίτη (δηλαδή την Κύπρο), να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Μέρκελ δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε από το ίδιο της το κόμμα και να κερδίσει έδαφος στην κύρια θέση του SPD, δηλαδή την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ιδιαίτερα το θέμα του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σημειώνοντας ότι κατέστη αναπόσπαστο μέρος της συζήτησης για διάσωση της Κύπρου.
 
Κατά την εκτίμηση της JPMorgan, η Μέρκελ θα επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα της Κύπρου χαμηλά στον πολιτική της ατζέντα και να το αναδείξει όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Με αυτή την τακτική φαίνεται να σχετίζεται και η συζήτηση για το κατά πόσον η Κύπρος έχει ή όχι συστηματική σημασία.
 
Ενώ εκτιμάται ότι η κατάληξη σε συμφωνία εντός Μαρτίου ή Απριλίου είναι εφικτή, εντούτοις η εκτίμηση μπορεί να είναι και αισιόδοξη δεδομένης της περιπλοκότητας της κατάστασης στη Γερμανία, υποδεικνύει η JPMorgan.
 
Αναβολή;
 
Γεγονός είναι πάντως ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει το δικό της «δημοσιονομικό γκρεμό» τον Ιούνιο όταν θα κληθεί να εξοφλήσει ομόλογό της ύψους 1,4 δις ευρώ. Το γεγονός επιβάλλει απόφαση μέχρι τότε. Από την άλλη, καθίσταται αντιληπτό, σημειώνει η JP Morgan ότι ενδέχεται να βρθεί μια ενδιάμεση λύση βραχυπρόθεσμου δανεισμού η οποία θα σπρώξει τη συζήτηση μετά το πέρας των Γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο. Κάτι που πολιτικά συμφέρει τη Μέρκελ.
 
Όχι στο κούρεμα
 
Η αμερικανική τράπεζα κρίνει ότι η Ευρώπη δεν θα εμπλακεί αυτή τη φορά σε λύσεις που περιλαμβάνουν κούρεμα ή άλλα γεγονότα που θα προκαλέσουν αναστάτωση. Θα υπάρξουν όμως, σημειώνει, δραματικές προτάσεις και απαιτήσεις εκ μέρους διαφόρων χωρών και κομμάτων – όχι μόνο στη Γερμανία – προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια λύση.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"