Νέες εστίες φωτιάς στην Κυπριακή κρίση από τους Financial Times.


Τρία συν ένα ύποπτα σχέδια… διάσωσης.- Αντιδράσεις από  ΌΛι Ρεν , Κυπριακή Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.-
 
Μια «ριζοσπαστική νέα επιλογή» για την οικονομική διάσωση της Κύπρου περιέχεται σε δήθεν εμπιστευτικό υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. 
Η συγκεκριμένη επιλογή προβλέπει την επιβολή ζημιάς στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών της χώρας και σε κατόχους κρατικών ομολόγων. 
 
Η συμμετοχή επενδυτών και καταθετών στην οικονομική διάσωση της Κύπρου μαζί με τη δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα είναι μία από τις τρεις επιλογές που παρουσιάζονται ως εναλλακτικές μιας πλήρους διάσωσης. 
 
Τονίζεται πάντως ότι η πρόταση δεν έχει εγκριθεί από τους συντάκτες της στην Κομισιόν ή από κράτη μέλη της ευρωζώνης. Το υπόμνημα προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι σημαντικοί», συμπεριλαμβανομένου του ανανεωμένου ρίσκου διάδοσης της κρίσης στις χρηματαγορές της ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα. 
Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι να καταστεί το κυπριακό χρέος πιο βιώσιμο, μειώνοντας το ποσό της διάσωσης κατά 2/3, από 16,7 σε €5,5 δισ. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Κύπρου θα ανερχόταν σε 77% του ΑΕΠ αντί του 140% που θα ισχύσει στο σενάριο της πλήρους διάσωσης. 
 
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι με τη συμπερίληψη των ανασφάλιστων καταθετών στη διάσωση θα επιτυγχανόταν η συμμετοχή περισσότερων ξένων επενδυτών, ιδίως από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα δινόταν απάντηση στην κριτική που προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία για χρήση της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, σχολιάζει η εφημερίδα. 
 
Οι συντάκτες επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που έχουν δει το επίμαχο έγγραφο και οι οποίοι εκτιμούν ότι η επαλήθευση του σεναρίου επιβολής ζημιάς σε καταθέτες και ομολογιούχους παραμένει απίθανη. Σημειώνουν ότι η συμμετοχή των καταθετών δεν είχε συμπεριληφθεί σε άλλες κρατικές διασώσεις λόγω ανησυχιών περί κατάρρευσης τραπεζών. 
 
Ωστόσο το έγγραφο, επισημαίνει η εφημερίδα, καθιστά σαφές ότι οι επιλογές αυτές παραμένουν στο τραπέζι παρά τη δημόσια επιμονή από ηγέτες της ευρωζώνης στη «μοναδικότητα» της περίπτωσης της Ελλάδας. 
 
Στόχος, όπως γράφεται στο ρεπορτάζ, είναι να συμφωνηθεί το τελικό σχέδιο διάσωσης έως το Μάρτιο, ώστε να ακολουθήσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. 
 
Το έγγραφο φέρει το χαρακτηρισμό «αυστηρά εμπιστευτικό» και διανεμήθηκε σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. 
Αναφέρει ότι η ριζοσπαστική εκδοχή του σχεδίου, που περιλαμβάνει ένα κούρεμα της τάξης του 50% στα ομόλογα του δημοσίου, θα συρρίκνωνε τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα κατά σχεδόν 1/3 έως το 2015. 
 
Επειδή ωστόσο οι συνέπειες αυτών των κινήσεων θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, προσφέρονται δύο ακόμα επιλογές. Μια πιο μετριοπαθής πρόταση αναφέρεται σε συμμετοχή στη διάσωση μικρότερων ομολογιούχων αλλά όχι καταθετών, με στόχο τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μισό σε μια περίοδο δεκαετίας. Η πρόταση αυτή περιέχει επίσης αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από το σημερινό 10%) και αύξηση του φόρου παρακράτησης επί κεφαλαιακών κερδών στο 28%. Παράλληλα προβλέπεται η προσπάθεια παράτασης του χρόνου ωρίμανσης του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε στην Κύπρο η Ρωσία πέρυσι.
 
Η τρίτη εναλλακτική της πλήρους διάσωσης επιλογή είναι να επιτραπεί στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών που περνούν στο κράτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν επιτραπεί στο ταμείο διάσωσης να παρέχει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση για τράπεζες. 
 
Η εφημερίδα εξηγεί ότι αν και μικρή, η διάσωση της Κύπρου έχει αποδειχθεί απρόσμενα δύσκολη λόγω της αύξησης του χρέους της σε επίπεδα που θεωρούνται μη-βιώσιμα από το ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση. 
 
Το υπόμνημα, καταλήγουν οι Financial Times, αναφέρει ότι χωρίς ελάφρυνση η διάσωση θα φτάνει τα €16,7 δισ., αυξάνοντας το δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ έως το 2015, στο τέλος του τριετούς προγράμματος. Αυτό θα σήμαινε ότι η Κύπρος θα είχε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Το έγγραφο καλεί τους υπουργούς να αποφασίσουν ποιο είναι το αρμόζον επίπεδο χρέους της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, ορισμένοι φέρονται να έχουν υποστηρίξει ένα ποσοστό 100% έως το τέλος του προγράμματος το 2015, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα ήταν επαρκές να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έως το 2020. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"