Πρόεδρος Χριστόφιας: «Ο Μακάριος μας δείχνει το δρόμο»


Τιμήθηκαν τα 110χρονα του πρώτου Προέδρου της Κύπρου.-
 
Τη διαβεβαίωση ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση, συμφιλίωση και απαλλαγή από την κατοχή, αποδεικνύοντας καθημερινά και στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας για λύση, έτσι ώστε να καταφέρουμε ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να μπορεί να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του και όλοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να οικοδομήσουν μαζί το κοινό, ειρηνικό τους μέλλον στην Κύπρο", έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
 
"Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Κανέναν, όμως, συμβιβασμό με την κατοχή, με τη διχοτόμηση, με τη λογική της ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο", είπε και διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας από όποιο μετερίζι και αν βρισκόμαστε, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες για να έχουμε θετική κατάληξη, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται".
 
Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2013 από την Κυβέρνηση ως "Έτος Μακαρίου", ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, "καθοδήγησε την πατρίδα μας σε καιρούς πραγματικά δύσκολους και με την προσφορά του χάραξε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορία της".
 
"Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το όραμα και τη διορατικότητα του αγωνίστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη από τον αποικιακό ζυγό και μακριά από εθνικιστικές ακρότητες και σοβινισμό. Ηγήθηκε της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας σε εποχές δύσκολες και υπό τις συνεχείς απειλές των ξένων δυνάμεων", είπε, προσθέτοντας ότι ο Μακάριος υπήρξε συνιδρυτής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι "στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που διάγουμε σήμερα ως λαός, είναι απαραίτητο να ανατρέχουμε στην ιστορία μας", προσθέτοντας ότι "λαοί που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν, είναι καταδικασμένοι να ξεχαστούν από την ίδια την ιστορία".
 
"Με αυτό το φακό είναι που η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανακηρύξει το 2013 ως ‘Έτος Μακαρίου’. Συμπληρώνουμε φέτος εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη του και ταυτόχρονα διδασκόμαστε από την ιστορία", είπε.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μία αναδρομή στη ζωή και το έργο του Μακαρίου και αναφέρθηκε στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, καθώς και στις προσπάθειες του Μακαρίου να πετύχει λύση.
 
"Η υπογραφή της συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς για λύση ομοσπονδίας αποτελεί την ιστορική παρακαταθήκη του Μακαρίου. Η ομοσπονδία ήταν φυσικά ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας και το μέγεθος της προδοσίας του 1974 σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου", είπε.
 
Πρόσθεσε ότι "την υποθήκη αυτή του Μακαρίου τίμησαν και οι πέντε Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι ακολούθησαν την ίδια πολιτική στις προσπάθειές τους για επίτευξη μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού".
 
"Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε την ιστορική αλήθεια και να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη ως πηγή άντλησης διδαγμάτων για το μέλλον. Για να ενισχύσουμε την ενότητα του λαού μας, όπως ακριβώς ήταν η έγνοια του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αμέσως μετά το καταστροφικό καλοκαίρι του 1974, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ενότητα που πρέπει να εδράζεται στην αντικειμενική και πάνω από όλα ειλικρινή ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Σε αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας έχουμε χρέος να σταθούμε και να αφουγκραστούμε τις φωνές από το παρελθόν", είπε.
 
Πρόσθεσε ότι "σήμερα συνεχίζουμε την ίδια πορεία που χάραξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, γιατί αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διαίρεσης της πατρίδας μας".
 
"Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο. Την ίδια ώρα, όμως, θα υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες που είναι διεθνώς κατοχυρωμένες", ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "παραμένουμε σταθεροί σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων", προσθέτοντας ότι "η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"