Πικρία Χριστόφια για Ευρώπη – Ζητήσαμε στήριξη και πήραμε κατατρεγμό


Κατά μέτωπο επίθεση στην Ευρώπη κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.- «Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω».-
ΑΘΗΝΑ: Την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Κύπρος από τη στιγμή που προσέφυγε στον Μηχανισμό Στήριξης εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
 
«Φεύγω πικραμένος. Η Κύπρος είναι κατατρεγμένη» τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η ΕΕ θυμήθηκε τα περί ξεπλύματος χρήματος.
 
. Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος που προσάπτει η Ε.Ε. στην Κύπρο, σημείωσε πως «αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό».
«Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι η Λευκωσία προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες.
 
Παράλληλα, επέκρινε όσους θυμήθηκαν τα περί ξεπλύματος χρήματος «και μας έχουν στη γωνία, αρνούμενοι να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να χειροκροτήσει».
 
Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργόΑντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη, καθώς με τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων. 
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Μεϊμαράκη, ο  Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τις διατάξεις του μνημονίου «οδυνηρές», αλλά όχι τόσο όσο το μνημόνιο που υποχρεώθηκε η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «πιθανόν να είναι για αυτό που δε θέλουν να προχωρήσουν». Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δε φέρουμε καμία ευθύνη για την μη υπογραφή του μνημονίου μέχρι αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν προχωρούν γιατί «θέλουν να επιβάλλουν και νέους επαχθείς όρους».
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε δικαιωμένος γιατί παρέλαβε μία Κύπρο «η οποία ήταν στη γωνιά από όλη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα με τις κατηγορίες για την απόρριψη, τη δίκαια απόρριψη – αν με ρωτάτε - του σχεδίου Ανάν και αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς ένα βήμα μπροστά είναι η Τουρκία που αρνείται καν να συνομιλήσει. Έχουμε προχωρήσει σε συγκλίσεις με τον πρώην ηγέτη της τ/κ κοινότητας και το αν τελικά θα ακυρωθούν και από εμάς – γιατί από τον κ. Έρογλου έχουν ακυρωθεί - στο τέλος της μέρας δε θα είμαστε πολύ μακριά από την οριστική διχοτόμηση και αυτό και αν θα είναι η τραγωδία για την Κύπρο και την Ελλάδα».
 
Δήλωσε ότι μετά την λήξη της θητείας του θα είναι ένας ενεργός πολίτης που θα συνεχίσει να αγωνίζεται «για την ελευθερία της Κύπρου για τη δικαίωση των απλών ανθρώπων, διότι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα αυτή την ώρα, το σκληρό τίμημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο», τονίζοντας ότι πρέπει στο τέλος της μέρας «να αγωνιστούμε να τους δικαιώσουμε».
 
Ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνούν Ελλάδα και Κύπρος, λέγοντας ότι «με κανένα τρόπο δε θα επηρεάσουν τις σχέσεις μας και την εξωτερική μας πολιτική, στους στόχους που έχουμε χαράξει τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στα ζητήματα τα οποία πορευόμαστε και συμφωνούμε τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη». Δήλωσε πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και πείσουν τους εταίρους τους για τα προγράμματα τους «τα οποία πρέπει να στηρίζονται πάνω στην κοινωνική συνοχή και στις προσπάθειες και τις θυσίες των λαών μας», προσθέτοντας ότι «το θέμα όπως μπαίνει στους εταίρους μας δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα αλλά να σωθεί το σύνολο της Ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες τάξεις και πολίτες».
 
Συνάντηση με Σαμαρά 
 
Xθες το μεσημέρι ο κ. Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. 
 
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη δέσμευση του ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας να παραμείνει ενεργός πολίτης και να εκφράζεται για την επίλυση του Κυπριακού. 
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Κύπρο, τόσο στο λαό όσο και στην ηγεσία της χώρας. 
 
Όπως είπε, αυτή η φιλία Κύπρου και Ελλάδος είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά τις δύο χώρες αλλά ολόκληρο τον κόσμο. 
 
Όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, αν και δεν πετύχαμε το μείζον στο Κυπριακό, έχουμε ανατρέψει το τουρκικό δόγμα «ούτε ένα βήμα μπροστά» και έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά από την αδιαλλαξία της Τουρκίας. 
 
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ σημείωσε ότι κατάφερε να ολοκληρώσει μια απόλυτα πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη συμβολή της Κύπρου σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας και χαρακτήρισε γενναία την απόφασή του να εγκαταλείψει την πολιτική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει.
 
Με τον Πρόεδρο Παπούλια 
 
Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του.
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπούλια για την ανιδιοτελή στήριξη για το Κυπριακό, αλλά και γενικότερα για τα κοινά προβλήματα Κύπρου και Ελλάδας λέγοντας ότι «εμείς ναι μεν θεσμικά αποχωρούμε, αλλά δεν τα παρατάμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί και εδώ, και στα Γιάννενα, και στην Κύπρο, με την ελπίδα όσο μας κρατούν οι δυνάμεις μας και όσο ζούμε, να δούμε δικαιωμένη και την Κύπρο και την Ελλάδα».
 
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Και αυτά δεν τα λέγω γιατί είμαι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτά τα είπα και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι τα ίδια ανέφερε στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Ρομπέϊ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από νεοαποικιακές πολιτικές. Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής απαράδεκτο».
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι όλοι «υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ένωσης. Και διερωτώμαι: πού είναι η αλληλεγγύη της Ένωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
 
Την ίδια στιγμή ωστόσο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ για το Κυπριακό πρόβλημα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Κλείνοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μία αποτίμηση της Κυπριακής Προεδρίας, στην ΕΕ λέγοντας ότι στην Κύπρο «αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες. Υπάρχουν καλές και μη καλές Προεδρίες».
 
Ο Πρόεδρος Παπούλιας από την πλευρά του δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν «μια σταθερή, εγκάρδια και ειλικρινής βάση για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Κύπρο, οπότε όποιες κουβέντες κάναμε, τις κάναμε ακριβώς με αυτόν τον πόνο για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που ήταν για μας το πρόβλημα της Κύπρου και του κυπριακού λαού» και πρόσθεσε ότι «ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από όπου και αν είμαστε, θα το πράττομε».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"