Χριστόφιας: Το κράτος είναι κοντά στους επιχειρηματίες


H αναπτυξιακή προσπάθεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο εξελίσσεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες, λόγω της κατοχής και του διεθνούς ανταγωνισμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «το κράτος βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες μας».

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος συνεχίζει να παρέχει σε ξένους και ντόπιους επενδυτές μια εξαιρετική πλατφόρμα για εξαγωγικό εμπόριο, παρά τα όποια προβλήματα, και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής έχει κάθε δυνατότητα να είναι καταλυτικός.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 1982, συμβάλλει τα μέγιστα στην επιχειρηματική άμιλλα.
Συνάμα, πρόσθεσε, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κυπριακό βιομηχανικό κόσμο, που προσπαθεί και αγωνίζεται να ηγηθεί μιας νέας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, από την πλευρά της Κυβέρνησης, με τα οποία, όπως είπε, πέτυχε να αξιοποιήσει τον επιχειρηματικό ζήλο των Κύπριων βιομηχάνων.
Ανέφερε ακόμη ότι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία για την ανοικτή οικονομία της χώρας, με δεδομένη τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης.
 
Είπε ότι απώτερος σκοπός της εκάστοτε Κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη των εξαγωγικών προοπτικών και δυνατοτήτων και αναφέρθηκε στην στήριξη τους κράτους στις προσπάθειες των επιχειρηματιών.
 
Επιδίωξή μας, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι «η συγκρότηση μιας οικονομίας με γερά θεμέλια, ικανής να ανταπεξέλθει στους κλυδωνισμούς από τη γενικότερη οικονομική ύφεση που βιώνουμε σήμερα ως αποτέλεσμα της ασυδοσίας των τραπεζών και των επιπτώσεων της οικουμενικής οικονομικής και όχι μόνο κρίσης».
 
Μίλησε εξάλλου για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος σε ξένους και ντόπιους επενδυτές. «Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ένταξή μας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, οι καλές επικοινωνιακές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το ευρύ φάσμα διμερών συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, καθώς επίσης και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που προσφέρονται, είναι κάποια από τα στοιχεία που έχουν αναδείξει και προβάλλουν την Κύπρο ως ένα διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο», είπε.
 
Συμπλήρωσε ότι η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρά τις όποιες προκλήσεις, προσφέρει πάντοτε νέες προοπτικές και δυνατότητες για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες και είπε ότι «είναι πεποίθηση μας ότι ο ρόλος της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής έχει κάθε δυνατότητα να είναι καταλυτικός».
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία για το 2012,  σύμφωνα με τα οποία είπε ότι καταγράφεται αύξηση κατά 2% περίπου στις συνολικές εξαγωγές αγαθών, την περίοδο Ιανουαρίου –Νοεμβρίου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Επίσης, είπε ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 5% στις εξαγωγές υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.
 
«Οι αυξήσεις που καταγράφονται τόσο στα προϊόντα όσο και στις υπηρεσίες, οφείλονται στη σκληρή δουλειά, στη μεθοδικότητα και στην επιτυχή έκβαση της αγαστής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε τέλος τα στοιχεία αυτά ενθαρρυντικά και ενδεικτικά της βούλησης της Πολιτείας για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου, ενώ συγχάρηκε και τους εξαγωγείς για τις άοκνες προσπάθειές τους.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"