«Νέα κυβέρνηση, νέα εποχή για ανάπτυξη του φυσικού πλούτου» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ


Προετοιμασίες για το 2ο  Ενεργειακό Συνέδριο στη Λευκωσία.-
 Με τη νέα Κυβέρνηση, αρχίζει μια νέα εποχή για την ανάπτυξη του φυσικού πλούτου στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία και εκφράζοντας την ετοιμότητά της ΚΡΕΤΥΚ να εργασθεί με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου το Βασιλικό να γίνει κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για ολόκληρη τη γύρω περιοχή, με το Ισραήλ και το Λίβανο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε χθες  στο ΚΕΒΕ, για την επίσημη αναγγελία του Συμποσίου που θα γίνει στις 14 και 15 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας, "εάν αυτό το επιτύχουμε, τότε ο νοτιοανατολικός μεσογειακός διάδρομος εξαγωγής φυσικού αερίου θα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ευρώπη, εδραιώνοντας την Κύπρο στον ενεργειακό και πολιτικό χάρτη της Ευρώπης".
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της συν-διοργανώτριας Εταιρείας Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων, Ιωσήφ Ιωσήφ, δήλωσε ότι η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει επίσημο δείπνο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κατά τη δεύτερη ημέρα θα παρουσιασθεί το τεχνοκρατικό μέρος του Συμποσίου, του οποίου τίτλος είναι  "Οι Ενεργειακοί Πόροι της Κύπρου και τα  Νέα Δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο".
 
Το Συμπόσιο θα καλύψει την ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αγορά ηλεκτρισμού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν, πλην του κ. Ιωσήφ, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής, ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, η Δάφνη Προδρόμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Προβολής στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου.
 
"Το Συμπόσιο, που είναι υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου", είπε ο κ. Ιωσήφ, "θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, όπως η νέα ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής πολιτικής για το 2020, οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μίγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή, θα γίνει παρουσίαση των νέων εταιρειών που εξασφάλισαν άδεια για έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της συμπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας".
 
Στο Συμπόσιο, εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Ευάγγελος Λιβιεράτος, εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και εταιρειών ενέργειας του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί στα θέματα ενέργειας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας.
 
Συνολικά στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν πέραν των 30 ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων και εφαρμογών.
"Το Ενεργειακό Συμπόσιο, που αποτελεί τη σημαντικότερη ενεργειακή εκδήλωση στην Κύπρο", είπε ο κ. Ιωσήφ, "προσδοκούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου".
 
"Ένα έτος μετά το πρώτο συνέδριο, το οποίο έγινε πέρυσι τον Ιανουάριο", είπε ο κ. Σταμπολής, "έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και έχει αλλάξει προς το καλύτερο όλη η εικόνα που γνωρίζαμε προς το καλύτερο, προς το πιο ενδιαφέρον και, οπωσδήποτε, έρχονται σε μία στιγμή για να δώσουνε μίαν ελπίδα ότι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι καινούργιο θα γίνει, που θα έχει μέλλον και που θα αποδώσει σε μακροχρόνια βάση".
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ακριβώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου και ποιο είναι το έως τώρα εκδηλωθέν ενδιαφέρον για εγγραφή προς παρακολούθηση των εργασιών του Συμποσίου, ο κ. Ιωσήφ δήλωσε ότι "και πέρυσι η συμμετοχή πέραν των 300 ατόμων ήταν κάτι το εκπληκτικό και φέτος υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα αλλά και από Πρεσβείες στην Κύπρο, από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ προκρατήσεις έχουν κάνει και μεγάλα ελεγκτικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία της Κύπρου με διεθνείς δραστηριότητες και πάρα πολλά άτομα του επιστημονικού και ακαδημαϊκού χώρου που ασχολούνται με θέματα ενέργειας".
 
Πρόσθεσε ότι μετά το Συμπόσιο, θα εκδοθούν τα πορίσματα, τα οποία αναρτώνται και σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και αποστέλλονται σε όλους τους συμμετέχοντες.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ
"Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο πραγματοποιείται στην καταλληλότερη στιγμή για την Κύπρο", δήλωσε ο κ. Έλληνας, προσθέτοντας πως, "με τη νέα Κυβέρνηση, ξεκινούμε μια νέα εποχή για την ανάπτυξη του φυσικού μας πλούτου".
"Είχαμε μεγάλη επιτυχία στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων", όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας, δηλώνοντας ότι "η ΕΝΙ και η Τοτάλ είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υδρογονανθράκων που μπορούν να μας βοηθήσουν στην Κύπρο να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα και η KOGAS (Korea Gas Corporation) είναι η πιο μεγάλη εταιρεία - έμπορος του υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και θέτουν την Κύπρο σε πολύ δυνατή θέση".
 
"Εάν η Κύπρος χειρισθεί την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σωστά", δήλωσε ο κ. Έλληνας, "τότε, μέχρι το 2020 - 2025, το Βασιλικό θα γίνει κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για ολόκληρη τη γύρω περιοχή, με το Ισραήλ και το Λίβανο".
 
"Το Βασιλικό", συνέχισε ο κ. Έλληνας, "θα γίνει μεγάλο κέντρο βιομηχανιών βασισμένων στο φυσικό αέριο και, ως Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, με όλη μας την ενέργεια, στην υλοποίηση και επιτυχία αυτού του μεγάλου έργου".
 
Ο κ. Σταμπολής δήλωσε ότι "γίνονται πολλά ενεργειακά συνέδρια στην Κύπρο, η οποία, τον τελευταίο καιρό, είναι πολύ της μόδας στον ενεργειακό κόσμο, λόγω των πρόσφατων ανακαλύψεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων".
"Το δικό μας συνέδριο", πρόσθεσε ο κ. Σταμπολής, "σε αντίθεση με όλα τα άλλα συνέδρια, τα οποία δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε, είναι ένα συνέδριο, το οποίο γίνεται, από την αρχή, σε πολύ στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς της Κύπρου και, δευτερευόντως, της Ελλάδας και του Ισραήλ".
 
Σε χαιρετισμό του ο κ. Τσιακκής δήλωσε ότι "το ΚΕΒΕ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θέτει κάτω υπό την αιγίδα του το Ενεργειακό Συμπόσιο" και θεωρεί πως "η φετινή διοργάνωση θα μας διαφωτίσει επαρκώς για όσα αναμένονται τα επόμενα έτη στον τομέα της ενέργειας".
 
"Ως ΚΕΒΕ", είπε ο κ. Τσιακκής, "πιστεύουμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο τα επόμενα έτη στην οικονομία μας και αυτή η διαπίστωση ωθεί το ΚΕΒΕ να στηρίζει προσπάθειες που αποσκοπούν στη διερεύνηση της επόμενης ημέρας για την ενέργεια".
 
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιακκής, "στο Συμπόσιο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ενώ το Επιμελητήριο θα έχει επαφές με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων που θα παρευρεθούν στο Συμπόσιο".
Ο κ. Κυριάκου δήλωσε ότι "τα θέματα της ενέργειας από εδώ και πέρα θα μας απασχολούν καθημερινώς, διότι, σε αυτό τον τομέα, λόγω και της ανακάλυψης των κοιτασμάτων, θα σχετίζονται με το μέλλον και την αισιοδοξία του ίδιου μας του τόπου".
 
Πρόσθεσε ότι θεωρεί "πολύ επίκαιρο γεγονός τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου συμποσίου και, εκ μέρους των Κυπριακών Αερογραμμών, που στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μας για αυτήν τη διοργάνωση".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"