Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεχίζεται η απεργία των οικοδόμων


Σε τέλμα οι προσπάθειες της Υπουργού Εργασίας για επίλυση της διαφοράς.-
Επεισόδια σημάδεψαν και χθες την απεργία των οικοδόμων, αυτή τη φορά στην Αγία Νάπα και οι πλευρές –απεργοί και εργολάβοι- αλληλοκατηγορούνται για προκλητικές ενέργειες.  Ένταση, φραστικές επιθέσεις και διαπληκτισμοί  επικράτησαν όταν ομάδες απεργοί μετέβησαν  σε ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας, στα οποία γίνονται ανακαινίσεις ή άλλες εργασίες.
 
Στους χώρους των εργοταξίων υπήρχε  αστυνομική δύναμη, η οποία παρακολουθούσε διακριτικά την κατάσταση.
Απεργοί εισέρχονται σε εργοτάξια σε όλες τις επαρχίες και προβαίνουν σε λεηλασίες και βανδαλισμούς κατήγγελλε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, Νίκος Κελεπέσιης. Έγιναν, είπε, εκατοντάδες καταγγελίες στην Αστυνομία, ενώ  οι ζημιές είναι μεγάλες.
 
Σε καμιά περίπτωση δεν ξέφυγαν οι οικοδόμοι από τα σωστά πλαίσια και δεν έγιναν έκτροπα κατά την περιφρούρηση της απεργίας σε εργοτάξια της περιοχής Αγίας Νάπας, δηλώνουν εκπρόσωποι των συντεχνιών. Οι πληροφορίες αναφέρονται σε ένταση σε εργοτάξια, αλλά όχι σε επεισόδια, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαππουτής.
Για προφάσεις εν αμαρτίαις κάνει λόγο ο εκπρόσωπος των Οικοδόμων ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου. Απορρίπτει τις κατηγορίες και αναφέρεται σε συκοφάντηση των απεργών οικοδόμων.
 
Η Υπουργός Εργασίας
Παράλληλα  συνεχίζονται οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στην οικοδομική βιομηχανία. Τα μηνύματα, ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντικά, όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
 
Σύμφωνα με την κα Χαραλάμπους η εργοδοτική πλευρά σε κάθε συνάντηση υποβάλλει νέες θέσεις, γεγονός που επιτείνει τη δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το Υπουργείο, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει τις προσπάθειες στη βάση της πρότασης που υπέβαλε πριν την έναρξη της απεργίας στις 23 του Γενάρη.
 
 «Σαφέστατα τα πράγματα είναι δύσκολα και είναι δύσκολα γιατί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με την εργοδοτική πλευρά μπαίνουν κάποια καινούργια ζητήματα που δεν είχαν συζητηθεί προηγουμένως. Παρά τις δυσκολίες το Υπουργείο συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες και ελπίζω ότι αυτές οι προσπάθειες θα δώσουν αποτέλεσμα», είπε.  
 
 Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυσκολίες στο διάλογο, υπάρχουν ζητήματα που είναι καινούργια και πρέπει να τα χειριστεί το Υπουργείο.
 «Αλλά σε αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζεται να λέω πάρα πολλά. Κάνουμε πάρα πολλά και αυτό έχει σημασία για να βρεθεί λύση», επισήμανε.  
 
Ερωτηθείσα ποιο είναι το σημείο τριβής, είπε ότι εκείνο που δυσκολεύει την προσπάθεια του Υπουργείου είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται καινούργια σημεία τριβής στη διαδικασία του διαλόγου με την Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών.
 «Αυτό μας δυσκολεύει αλλά είμαστε σε μια διαδικασία να ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες για να δώσουμε λύση», συνέχισε.  
 Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι «εάν υπάρξει προσήλωση στο σύστημα εργασιακών σχέσεων, εάν υπάρξει και γίνει αποδεκτό και κατανοητό ότι ψάχνουμε ένα συμβιβασμό που να απαντά στις ανησυχίες και των δύο πλευρών, εάν αυτό πρυτανεύσει, τότε μπορούμε να βρούμε λύση και το Υπουργείο έχε την υποχρέωση να ψάξει την κάθε δυνατότητα για λύση».
  
* ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ απευθύνουν εκ νέου έκκληση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα να σταματήσει αμέσως τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να καθήσει στο τραπέζι με τις εργοδοτικές οργανώσεις για να βρουν λύσεις.
 
Ο επικεφαλής της επαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θέμης Φιλιππίδης, δήλωσε ότι η απεργία των οικοδόμων επηρεάζει δυσμενώς την τουριστική βιομηχανία, αφού τα επεισόδια που γίνονται είναι κυρίως έξω από ξενοδοχειακές μονάδες.
 
Λόγω της απεργίας καθυστερούν οι ανακαινίσεις ξενοδοχείων, ανέφερε και ήδη υπήρξαν ακυρώσεις από μεγάλες εταιρείες διοργανωτών ταξιδίων. Η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους από τη Δευτέρα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εργοδοτικής πλευράς για γεφύρωση της διαφοράς στην οικοδομική βιομηχανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ, Γιάννης Ιωάννου.
Έκκληση ΟΣΕΟΚ προς αρμοδίους να παρέμβουν 
 
Έκκληση προς όλους τους αρμοδίους απηύθυνε η ΟΣΕΟΚ, καλώντας τους να παρέμβουν για να δώσουν τέλος στα επεισόδια βίας που εκτυλίσσονται καθημερινά, όπως αναφέρει, σε εργοτάξια, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων στην οικοδομική βιομηχανία. 
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί όλους τους αρμοδίους «να παρέμβουν καθοριστικά δίνοντας άμεσα τέλος στα τραγικά γεγονότα».
 
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνει «αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέτρα, για προστασία των εργοληπτικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων - εργαζομένων, μη αποκλειομένων των καταγγελιών τόσο στο Γενικό Εισαγγελέα όσο και στα Αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Η ΟΣΕΟΚ αναφέρει ότι με επιστολές της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ημερομηνίας 31 και 30 Ιανουαρίου αντίστοιχα, και με παραστάσεις κατά πάντων υπευθύνων, είχε απευθύνει έκκληση για «αντιμετώπιση των θλιβερών επεισοδίων», προστασία των περιουσιών των εργοληπτών και των ιδιοκτητών των έργων, μα πάνω από όλα προστασία των ανθρώπων, της έννομης τάξης και της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να υπάρξει ωστόσο «καμία ανταπόκριση και ενέργεια», όπως αναφέρει.
 
Στην ανακοίνωσή της με την οποία καταδικάζει «με αποτροπιασμό τα θλιβερά επεισόδια και τις σκηνές βίας που εκτυλίσσονται καθημερινά στα εργοτάξια και που πλέον αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και της διατήρησης της έννομης τάξης στην Κυπριακή Δημοκρατία», η ΟΣΕΟΚ προειδοποιεί ότι «ο κόμπος έχει  φτάσει στο χτένι και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν θέλουμε στο τέλος να θρηνήσουμε θύματα και να κλαίμε επί ερειπίων».
 
Η ΟΣΕΟΚ κάνει λόγο για άσκηση «έντονης ψυχολογικής και σωματικής βίας που ασκείται από τους απεργούς, αλλά και τα ηγετικά στελέχη των Συντεχνιών, σε όσους εργαζομένους επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους για εργασία» και αναφέρει ότι «αδιαμφισβήτητα» θεωρεί «υπεύθυνους για τα όσα συμβαίνουν αυτούς οι οποίοι ηθικά υποκινούν ακόμη και δια της αμοιβής τους απεργούς αλλά και τους ανέργους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"