Κρατικός εξευτελισμός στο ναδίρ - Δικαστικοί Επιδότες κατάσχουν υπουργικά αυτοκίνητα


Στο Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν χθες Δικαστικοί Επιδότες για κατάσχεση ακίνητης περιουσίας του κράτους, σχετικά με υπόθεση που αφορά οφειλές της Δημοκρατίας προς πολίτες, λόγω απαλλοτριώσεων γης. - Τα «αίματα άναψαν» όταν προσπάθησαν να κατάσχουν το αυτοκίνητο του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη. - «Έτσι έχουμε καταντήσει την άλλοτε ευημερούσα Κύπρο, νοιώθουμε ταπεινωμένοι», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.- Πρωτόφαντα και πρωτόγνωρα χαρακτήρισε τα γεγονότα ο Εκπρόσωπος  Τύπου του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, πρόκειται για απαλλοτριώσεις οι οποίες ανακλήθηκαν αφού το κράτος αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται τα εν λόγω τεμάχια. Παράλληλα ο κ. Στεφάνου εξαπέλυσε βολές εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. –

Οι επιδότες είχαν στα χέρια τους δικαστικά εντάλματα για κατάσχεση, ωστόσο απετράπη η είσοδός τους στο υπουργείο αφού αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον δικαστηρίου.  
Στο χώρο μετέφεραν και μια πλατφόρμα μεταφοράς αυτοκινήτων, αφού σκοπός των επιδοτών ήταν να κατάσχουν αυτοκίνητα και άλλη κινητή περιουσία της Δημοκρατίας.
 
Δικαστικοί επιδότες ακινητοποίησαν το υπουργικό αυτοκίνητο του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη. Παρ’ ολίγον να σημειωθεί «θερμό επεισόδιο» έπειτα από έντονη αντίδραση  του Νεοκλή Συλικιώτη στην κατάσχεση του αυτοκινήτου του. Στη συνέχεια, οι επιδότες μετέβησαν σε αστυνομικό σταθμό και κατήγγειλαν παρεμπόδιση του έργου τους.
 
Παρέμβαση της Νομικής Υπηρείας.-
Εν τω μεταξύ, με παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας, αναμένεται  ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίου για να ληφθεί απόφαση περί τα τέλη Μαρτίου.
 
Πρωτόφαντα και πρωτόγνωρα.-
Ο Εκπρόσωπος τύπου του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, χαρακτήρισε τα γεγονότα  «πρωτόγνωρα και πρωτόφαντα για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία μας έχει οδηγήσει, η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και ευχόμενος η πατρίδα μας να βρει λύση».
 
Αβέρωφ Νεοφύτου
"Έτσι έχουμε καταντήσει την άλλοτε ευημερούσα Κύπρο, νοιώθουμε ταπεινωμένοι", δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Πρόκειται για απαλλοτριώσεις που ανακλήθηκαν διότι το κράτος έκρινε ότι δεν χρειάζεται τα συγκεκριμένα τεμάχια γης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Διερωτήθηκε παράλληλα «γιατί το κράτος να πληρώσει για κάτι το οποίο δεν χρειάζεται και το επέστρεψε στους κατόχους του».
 
Το κράτος αποφάσισε ότι δεν θέλει τα τεμάχια αυτά, σημείωσε ο κ. Στεφάνου και για αυτό το λόγο επέστρεψε τη γη.
Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εκτέλεσης κινητών ενώ η Νομική Υπηρεσία έκανε αίτηση απόσυρσης του εντάλματος, η οποία θα εξεταστεί στις 28 του μηνός, είπε ο κ. Στεφάνου.
Το κράτος αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου για να πράξει ανάλογα, είπε ο κ. Στεφάνου.
 
Βολές κατά Αναστασιάδη
Βολές εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι "θέλουν εδώ και τώρα το κράτος –δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης- να πληρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, όταν το κράτος δεν χρειάζεται το τεμάχιο".
 
Πρόσθεσε ότι "η σπουδή του επιτελείου του κ. Αναστασιάδη και του κόμματός του, σαν έτοιμοι από καιρό να εκμεταλλευτούν το θέμα, δημιουργεί εύλογες υποψίες για την ξαφνική προσπάθεια ορισμένων να εκτελέσουν το ένταλμα κατάσχεσης τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί αίτηση στο Δικαστήριο από τη Γενική Εισαγγελία για ανάκληση του εντάλματος".
 
Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του επιλέγουν να δυσφημίζουν το κυπριακό κράτος και την Κύπρο για χάριν της προεδρίας".       
 
Γ. Εισαγγελέας: Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα ανέφερε ότι παρενέβη προς διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια του να μην εκτελεστεί από τους επιδότες το ένταλμα στο Υπουργείο Οικονομικών για κατάσχεση κινητών εναντίον περιουσίας της Κυβέρνησης. Παρόμοια υπόθεση, όπως είπε, είχε συμβεί πριν λίγες ημέρες.
 
Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που συγκάλεσε τους δημοσιογράφους στο γραφείο του είναι εξαιτίας των όσων έγιναν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με την προσπάθεια των επιδοτών να εκτελέσουν ένταλμα κατάσχεσης κινητών εναντίον περιουσίας της Κυβέρνησης που εκκρεμεί.
 
Το εν λόγω ένταλμα κατάσχεσης, σημείωσε, εκδόθηκε σε σχέση με απαλλοτρίωση ιδιωτικής περιουσίας, η οποία έχει κάποιο ιστορικό.
Όπως ανέφερε είχε απαλλοτριωθεί για την ανέγερση σχολείου στην περιοχή Παρισινού με τίμημα 600.000 λίρες, γιατί η απαλλοτρίωση έγινε πριν την είσοδο μας στην ευρωζώνη.
Με προσφυγή την οποία άσκησε ο ιδιοκτήτης της γης ακυρώθηκε η απαλλοτρίωση με αίτημα του ιδιοκτήτη της γης επειδή είχαν περάσει τρία χρόνια χωρίς να χρησιμοποιηθεί.
 
Ετσι του επιστράφηκε η γη και επέστρεψε κι εκείνος τις 600.000 λίρες, τις οποίες είχε πάρει. Στην συνέχεια απαλλοτριώθηκε και πάλι η γη για τους ίδιους σκοπούς και παρέμενε ο καθορισμός του τιμήματος.
Εκδόθηκε από το δικαστήριο μια απόφαση, είπε ο κ. Κληρίδης, την οποία η Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί εντελώς λανθασμένη και την εφεσίβαλε. Η έφεση της Δημοκρατίας ακόμη εκκρεμεί.
Ακολούθως η απαλλοτρίωση ανακλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, με άλλα λόγια η Δημοκρατία παράλληλα προς την έφεση που είχε ασκήσει ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου για τα 5 εκ. ευρώ που είχε επιδικάσει ανακάλεσε και την απαλλοτρίωση.
 
Επομένως κατά την δική μου γνώμη, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, εκείνο το οποίο έπρεπε να κάμει ο ιδιοκτήτης ήταν να προσβάλει την ανάκληση της απαλλοτρίωσης, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζω αν έγινε αλλά νομίζω πως δεν έγινε.
Αντί αυτού, συνέχισε, εκδόθηκε το ένταλμα για κατάσχεση κινητών για ένα τίμημα το οποίο η Δημοκρατία εφεσίβαλε και θεωρεί λανθασμένο και για μια απαλλοτρίωση την οποία η Δημοκρατία ανακάλεσε.
Στην συνέχεια, είπε, η Δημοκρατία επέβαλε αίτηση για ακύρωση του διατάγματος κατάσχεσης αφού εκκρεμούσε η έφεση και αφού είχε ανακληθεί η απαλλοτρίωση. Το αίτημα της Δημοκρατίας απερρίφθη και δεν έγινε δεχτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο.
 
Ακολούθως η Δημοκρατία καταχώρησε αίτηση για αναστολή του εντάλματος κατάσχεσης που είναι ορισμένη στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
"Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να προχωρούσαν οι επιδότες - βεβαίως είχαν οδηγίες - στην εκτέλεση του διατάγματος για κατάσχεση, όταν όπως έχω πει αφενός μεν η Δημοκρατία έχει προσβάλει και εκκρεμεί με έφεση η εγκυρότητα του διατάγματος με την οποία επιδικάστηκαν τα 5 εκ. ευρώ στον ιδιοκτήτη της γης και αφετέρου η Δημοκρατία έχει ανακαλέσει αυτή την απαλλοτρίωση", είπε ο κ. Κληρίδης.
 
"Να καταβάλει η Δημοκρατία 5 εκ. ευρώ για ποιο πράγμα; Για εκείνα που νομίζω εγώ κατά την δική μου άποψη δεν χρωστεί αφού η απαλλοτρίωση έχει ανακληθεί και εκκρεμεί και η έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης κατά πόσον έπρεπε να επιδικαστούν 5 εκ. ευρώ; Κι αν η Δημοκρατία καταβάλλει τα 5 εκ. ευρώ και βρεθεί ότι ορθά προσέβαλε την απόφαση και ορθά ανακάλεσε ποιος θα επιστρέψει στην Δημοκρατία τα 5 εκ. ευρώ; Είναι για τους λόγους αυτούς που με δικές μου οδηγίες και με παρέμβαση μου προς διάφορες κατευθύνσεις προσπάθησα να μην εκτελεστεί αυτό το ένταλμα", είπε.
 
Δεν έχω κανένα ενδοιασμό, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, ότι οι νόμιμες ενέργειες με τις οποίες προσπάθησα να μην εκτελεστεί αυτό το ένταλμα ήταν σωστές. Ερωτηθείς τι έχει πράξει είπε πως έχει μιλήσει με την Πρωτοκολλητή.
"Ζήτησα να σταματήσει ενόψει του γεγονότος ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί αυτό το ένταλμα για το οποίο είχαν γίνει προσπάθειες πριν λίγες μέρες να εκτελεστεί σε βάρος περιουσίας που ανήκει στο Γενικό Λογιστήριο. Είχα ζητήσει να φύγουν γιατί έχουν δύο αιτήματα στο Δικαστήριο", ανέφερε.
 
Ο κ. Κληρίδης είπε πως "δεν καταλαβαίνω επίσης την επιμονή να εκτελεστεί αυτό το ένταλμα για ένα ποσό που η Δημοκρατία δεν χρωστεί γιατί αφενός εκκρεμεί η έφεση κατά της λανθασμένης κατά την άποψη μου πρωτόδικης απόφασης εν αναμονή τουλάχιστον της έφεσης δεν έπρεπε να γίνουν οποιεσδήποτε προσπάθειες εκτέλεσης του εντάλματος κατάσχεσης κινητών και ιδιαίτερα μετά την ανάκληση από την Δημοκρατία της απαλλοτρίωσης. Αν ο ιδιοκτήτης έχει απαίτηση για αποζημιώσεις για την ζημιά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα", πρόσθεσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει ότι το περιστατικό το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών αφορούσε 30 υποθέσεις για ένα ποσό 15 εκ.  ευρώ είπε πως "δεν ξέρω αν είχαν πάει εκεί για άλλα εντάλματα αλλά νομίζω ότι είναι γι αυτή την περίπτωση, για την οποία είχαν πάει και στην Γενική Λογίστρια".
 
Είπε πως για την συγκεκριμένη περίπτωση της απαλλοτρίωσης, οι επιδότες είχαν πάει και σε άλλα Κυβερνητικά γραφεία. "Ισως διαφέρει το θέμα αν υπήρχαν κι άλλα αλλά αν υπήρχαν έχω την γνώμη ότι στις συνθήκες που βρισκόμαστε έπρεπε να κοινοποιηθεί πρώτα προς τις αρχές της Δημοκρατίας για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται κι όχι να πηγαίνουν έξω από τα Κυβερνητικά γραφεία καλώντας γερανούς και δημοσιογράφους", σημείωσε.
 
Διερωτήθηκε "αν αυτοί που έστειλαν τους επιδότες για εκτέλεση στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δεν εκτέλεσαν τα εντάλματα εναντίον των δικαστηρίων αφού και η περιουσία των δικαστηρίων είναι κρατική περιουσία".
 
Ερωτηθεί αν είθισται μέσα στους δρόμους να ανακόπτουν κυβερνητικό όχημα για να το κατάσχουν, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε: "Δεν έχω δει τις σκηνές αλλά αν έχουν κατεβεί και σταματούσαν οποιονδήποτε αυτοκίνητο είναι θέμα το οποίο μπορούμε να δούμε. Δεν ξέρω ποια ήταν η διαδικασία".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"