Λίγο κρασάκι κάνει μόνο καλό!

Λίγο κρασάκι κάνει μόνο καλό!«Το κρασί είναι αγαθό θαυμάσια προσαρμοσμένο στον άνθρωπο αν το χρησιμοποιεί με μέτρο, ανάλογα με τα ατομικά του χαρακτηριστικά, τόσο όταν είναι υγιής όσο και όταν είναι άρρωστος», έλεγε ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, περικλείοντας μέσα σε μια και μόνο πρόταση τη θαυμαστή ωφελιμότητα του κρασιού για τον άνθρωπο.


Στις μέρες μας όμως, έχει αποδειχτεί και επιστημονικά η αξία του: Το κρασί προκαλεί ευπεψία με την επιτάχυνση της κυκλοφορίας του γαστρικού υγρού (το κρασί έχει pH πολύ κοντά σε αυτό του γαστρικού, βοηθώντας τη δράση της πεψίνης) και αυξάνοντας τις εκκρίσεις της χολής και του παγκρέατος, ενώ ταυτόχρονα «μεταβάλλεται ευνοϊκά η ψυχική διάθεση του ατόμου».

Η θρεπτική και ενεργειακή του αξία οφείλεται στην αλκοόλη (9-17%), τη γλυκερίνη και τα ζάκχαρα (των γλυκών κρασιών), ενώ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού παίζουν και τα υπόλοιπα συστατικά του, οι βιταμί-νες (Β1, Β2, Β6, Β12, Βιοτίνη, PP-νικοτιναμίδιο, παντοθενικό και φολικό οξύ κ.ά.), τα ανόργανα και οργανικά άλατα, τα οργανικά οξέα, οι πολυφαινόλες, τα πρωτίδια και τα λιπίδια.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι 1 λίτρο κρασί, προσφέρει περίπου 680 θερμίδες, ενώ 4 ποτήρια κρασιού καλύπτoυν το 50% των αναγκών του οργανισμού σε Κάλιο.

Επίσης, να θυμάστε ότι η αλκοόλη δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή μόλις 2 λιγότερες από τα λιπαρά.

Πάντα με μέτρο
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά στην ανάπτυξη της ευστροφίας και την ευκολία για αφομοίωση, οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και σημαντική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις (με τη δράση μιας πολυφαινόλης, της προκυανιδόλης και, όπως φαίνεται, και της γλυκερόλης).
Έχει αποδειχτεί ότι το κρασί περιέχει συστατικά με αντιτοξικές ιδιότητες (π.χ. οι τανίνες στα κόκκινα κρασιά που μειώνουν την το-ξικότητα της αλκοόλης).
Διαθέτει σπουδαίες αντισηπτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα όταν έπλεναν με αυτό τα τραύματα, ενώ έχει αποδειχτεί ότι δρα και ενάντια σε ιούς.
Η κατεχίνη που περιέχεται στο κρασί, έχει 80% αντιοξειδωτική δράση.
Οι φλαβονοειδείς ενώσεις, αλλά και μία μη φλαβονοειδής φαινόλη, η «resvestol», που περιέχονται κυρίως σε νέα κόκκινα αλλά και σε κάποια λευκά κρασιά, φαίνεται πως είναι αντικαρκινογόνα.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/kali-zoi-ygeia/168/122868/ligo-krasaki-kanei-mono-kalo#sthash.Xdi6VwlL.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"