Συνεργασία Γαλλίας- Ελλάδας-Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες


Αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και την ασφάλεια της περιοχής συζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Αντώνη Σαμαρά.- 
 Επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, οικονομία, ανάπτυξη, ενέργεια, αλλά και ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
 
Στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Ολάντ – Σαμαρά ήταν, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή και που θα αποδειχθεί ότι, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ και που είναι στρατηγικής, θα έλεγα, σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης και θα συμβάλουν αποφασιστικά στο να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές».
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το συνδυασμό του συγκεκριμένο ζητήματος με την ελληνική ΑΟΖ και τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με την Τουρκία, καθώς και ποια είναι η θέση της Γαλλίας στο συγκεκριμένο θέμα, ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στον προσανατολισμό της Ελλάδας όσον αφορά τη διατήρηση της φιλίας με τις γείτονες χώρες, λέγοντας ότι «ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν υποθέσεις μεγάλες όπως είναι τα ζητήματα του Αιγαίου».
 
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά γιατί; Γιατί, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης». 
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, «να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη», αναβαθμίζοντας το ρόλο της και πρόσθεσε ότι «μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων. Αυτό το υπογραμμίζουμε με κάθε τρόπο στους εταίρους μας. Ιδιαίτερα στη Γαλλία που είναι μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή και μεσογειακή, άλλωστε, δύναμη».
 
Ο Φ. Ολάντ από την πλευρά του απάντησε ότι πρόκειται για μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει».
 
Στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκε επίσης και το Κυπριακό και η προώθηση λύσης του, στο πλαίσιο και της ευρύτερης σταθερότητας της περιοχής.
 
Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στους «ιστορικούς» δεσμούς που, όπως είπε, συνδέουν την Ελλάδα με τη Γαλλία, καθώς και το ρόλο της Γαλλίας στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και την ζώνη του ευρώ. Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας σήμερα, «ο ελληνικός λαός είναι γνωστό ότι δοκιμάζεται από ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών», ενημερώνοντας το Γάλλο Πρόεδρο για την πρόοδο όπως είπε, της Ελλάδας στην καταπολέμηση του ελλείμματος και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και για το βαρύ τίμημα που «πληρώνει με θυσίες ο ελληνικός λαός σε ύφεση και σε ανεργία, που δεν έχουν σε αυτόν τον τόπο ιστορικό προηγούμενο. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στην Ισπανία, κοντεύει να ακουμπήσει το εφιαλτικό 60%».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, «συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς: την ενέργεια, τις κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων και τη δυνατότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», κάνοντας αναφορά στη συμφωνία για τον τουρισμό που υπογράφηκε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει, μετά από συνεννόηση που θα γίνει με τους αρμόδιους Υπουργούς, η δυνατότητα συμμετοχής της Γαλλίας μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων του δικού της στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο φτιάχνουμε, προκειμένου να δοθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ιδιαίτερα προς τη μικρομεσαία επιχείρηση, που σήμερα έχει ανάγκη κυρίως από ρευστότητα».
 
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι θα γίνουν κινήσεις και όσον αφορά το μεταναστευτικό, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης του στην γαλλική παρέμβαση στο Μάλι, που όπως ανέφερε «έδωσε δείγμα σαφές της δυνατότητος που υπάρχει για περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή».
 
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι εκ μέρους του κ. Ολάντ υπήρξε ενδιαφέρον για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την οικονομία, τον πολιτισμό, την αμυντική πολιτική συνεργασία, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν τακτικές επαφές και συναντήσεις μεταξύ των ανωτάτων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα να βγει από την κρίση, τόσο η ίδια όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, «με περισσότερη ανταγωνιστικότητα, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με λιγότερες στρεβλώσεις, με περισσότερο και πιο έντονο κοινωνικό πρόσωπο, με περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση, κοινωνική συνοχή για μια Ευρώπη που θα είναι πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα, πιο αναπτυξιακή και νομίζω ότι αυτά είναι και τα ιδανικά τα οποία σήμερα μας δένουν. Και βεβαίως, για μια Ευρώπη με ισχυρότερο ρόλο στην περιφέρεια της, ρόλο σταθερότητας και Δημοκρατίας, μια παρουσία που όλοι την υπολογίζουν και όλοι τη σέβονται. Αυτά είναι τα κοινά συμφέροντα που μας δένουν».
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του ανέφερε ότι η επίσκεψη του στην Ελλάδα στοχεύει στο να εκφράσει «στον ελληνικό λαό τη στήριξη της Γαλλίας και την εμπιστοσύνη που θέλουμε να δείξουμε για τη δράση της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες», καθώς και ως ο ηγέτης μίας χώρας «που θέλησε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, «πρέπει, να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και φυσικά και έπρεπε να γίνουν θυσίες. Έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία, για να πετύχει τους στόχους της» και πρόσθεσε ότι δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα από τη στιγμή που τήρησε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.
 
Ο κ. Ολάντ αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αθήνα είπε ότι έχει επίσης στόχο να κινητοποιήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα, προς το συμφέρον και των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή, που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες. Όπως είπε «αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα είναι ανάπτυξη, περισσότερη ανάπτυξη, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για μείωση των ελλειμμάτων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, πέρα από όσα κάνει ήδη, για να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση, την ώρα που η ανεργία πλησιάζει το 30% και το 60% για τους νέους, ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε ότι «η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από όλη την Ευρώπη και από μία ταχύτερη κινητοποίηση από αυτή που σήμερα έχουμε υιοθετήσει των διαρθρωτικών κονδυλίων και του Συμφώνου Ανάπτυξης, που μετά από δική μου πρωτοβουλία, υιοθέτησε το Συμβούλιο τον Ιούνιο. Όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα στηρίζεται η οικονομία και θα επανέρχεται η ανάπτυξη». 
 
Όπως είπε αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων, «υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις στην Ελλάδα που είναι υγιείς, οι οποίες, όμως, δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, στις χρηματαγορές. Και αυτό είναι ευθύνη ευρωπαϊκή, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Και εγώ αυτό που θα κάνω σήμερα, που θα συναντήσω τους Γάλλους επιχειρηματίες και τους Έλληνες επιχειρηματίες και θα πω ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και πρέπει να το δείξουμε με την έμπρακτη συνεισφορά μας και συμμετοχή μας στις ιδιωτικοποιήσεις».
 
Ερωτηθείς αν η στενότερη ελληνογαλλική συνεργασία που εγκαινιάζεται σήμερα επηρεάζει τις σχέσεις της Αθήνας με τη Γερμανία, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολίασε πως «Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις, να συνθέτεις, να συνδυάζεις, δεν τίθεται θέμα εξισορρόπησης».
 
Συνάντηση Ολάντ – Παπούλια
Τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Πρόεδρος Παπούλιας επανέλαβε από την πλευρά του ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει πλέον άλλα βάρη.  Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και σας διαβεβαιώνω, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του» και προειδοποίησε ότι «είμαστε μπροστά από μια κοινωνική έκρηξη, αν συνεχίσουμε να πιέζουμε αυτόν το λαό να δώσει περισσότερα».
Ο κ. Ολάντ από την πλευρά του είπε ότι «επ’ ουδενί λόγο δεν ζητώ επιπλέον προσπάθειες από τον ελληνικό λαό που έχει κάνει αρκετές» προσθέτοντας ότι «βλέπω ότι έχετε φτάσει πραγματικά στα όρια».
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι «οι προσπάθειες δεν έχουν γίνει άδικα.  Όλες αυτές οι θυσίες έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί και τηρεί τις δεσμεύσεις της, κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και στη Γαλλία να τη στηρίξουν με αλληλεγγύη. Και νομίζω ότι ήταν πολύ καλύτερο ότι έμεινε η Ελλάδα στην ευρωζώνη». Ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι το μήνυμα της επίσκεψης του στη χώρα είναι ότι «τελείωσε αυτή η κρίση της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση συνεχίζεται παρόλα αυτά» και έκλεισε αναφέροντας ότι «η ανάπτυξη, η στήριξη στην οικονομία, στην ανταγωνιστικότητα είναι κάτι που πρέπει από εδώ και πέρα να δούμε».
 
Ο κ. Ολάντ στην επίσκεψη του στην Αθήνα συνοδευόταν από  ομάδα 120 επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα . Ο Γάλος Πρόεδρος συμμετέσχε μαζί με τον Α. Σαμαρά σε κοινή συνεδρίαση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναχώρησε  από την Αθήνα χθες το απόγευμα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"