Υπόθεση Ηλιος: Ένοχοι οι Πανταζής, Κικκίδης και Στοϊμένοφ


122 χρόνια στον καθένα με εξαγορά έναντι 75 χιλιάδων ευρώ.-
Ένοχους για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια έκρινε για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Ήλιος, στις 14/8/2005, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, το Εφετείο Αθηνών τους κατηγορούμενους Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας.
 
Αθώος κρίθηκε ο μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουϊν.
Στους τρεις καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής μετέπειτα συμπεριφοράς και η ποινή τους αρχικά ορίστηκε στα δύο χρόνια, ως βάση συν ένα χρόνο για κάθε νεκρό, αθροίζοντας συνολικά 122 χρόνια κάθειρξη για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα δέκα χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο, δεδομένου ότι η υπόθεση στην Ελλάδα δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος.
 
Η υπεράσπιση ζήτησε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, κάτι το οποίο προβλέπεται σε περιπτώσεις που δικάζονται σε βαθμό πλημμελήματος, με την Εισαγγελέα αρχικά να προτείνει ποσό εξαγοράς, τα 30 ευρώ τη μέρα, που αποτελεί και το μέγιστο δυνατό. Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ωστόσο, μετά και από διαμαρτυρίες της υπεράσπισης, που παρουσίασε στοιχεία των οικονομικών αποδοχών των καταδικασθέντων, όρισε το ποσό – που αφορά τα 10 εκτιτέα χρόνια - στα 10 ευρώ τη μέρα, το οποίο με την προσαύξηση, που προβλέπεται, διπλασιάζεται.
 
Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, που εκπροσώπησαν τους συγγενείς των θυμάτων, μίλησαν στο ΚΥΠΕ για μία ικανοποιητική απόφαση, στο βαθμό των απαιτήσεων που μπορούσε να επιφυλάσσει η εισαγωγή της ως πλημμέλημα.
 
Ο Απόστολος Πόντας, συνήγορος πολιτικής αγωγής, αναφερόμενος στην απόφαση τη χαρακτήρισε συνέχεια της πρωτοδίκου «μέσα στα όρια που προβλέπει ο νόμος, με τις αμβλύνσεις, που μπορεί να υποστεί αυτή σε μία απόφαση εφετείου, καθώς αθωώθηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο μηχανικός» και πρόσθεσε ότι «η απόφαση είναι στα πλαίσια του κατηγορητηρίου και μας δίνει ένα αίσθημα ικανοποιήσεως, σε ότι έχει να κάνει με την αναγνώριση της ενοχής».
 
Όπως είπε ο κ. Πόντας «στο σημείο που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορώ να πω εκ μέρους των πελατών μου είναι ότι δώσαμε έναν αγώνα με πολύ περιορισμένα όπλα και εφόδια, καθώς το κατηγορητήριο ήταν αναφορικά με πλημμεληματικές πράξεις ενώ επί της ουσίας τα αποτελέσματα και οι πράξεις οι οποίες έγιναν είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα», λέγοντας ότι «αισθανόμαστε όλοι ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα που φέραμε, αλλά ταυτόχρονα αισθανόμαστε δυστυχείς γιατί δεν μας βοήθησαν οι πρότερες διαδικασίες, οι ανακριτικές και οι προανακριτικές να εξαντλήσουμε και να αναδείξουμε στον πραγματικό τους βαθμό τις ευθύνες των κατηγορουμένων, οι οποίες ήταν σίγουρα κακουργηματικές, αλλά και να συμπεριλάβουμε και άλλους στο εδώλιο που έλειπαν σήμερα».
 
Όσον αφορά τη συνέχεια, ο κ. Πόντας εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολλές διαφορετικές και αντιδιαστολικές απόψεις σε σχέση με το αν η υπόθεση μπορεί να ανοίξει πάλι στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η δική μας αίσθηση είναι ότι μπορεί γιατί αφορά διαφορετικά πράγματα και διαφορετική ποιότητα κατηγορητηρίου που εμπεριέχει  και το κακούργημα ως ερώτημα και ο αγώνας συνεχίζεται σε σχέση με τη δικαίωση των θυμάτων και με την ανάδειξη των πραγματικών βάσεων της κατηγορίας και της υποθέσεως αυτής καθώς τα πραγματικά περιστατικά δεν έχουν αλλάξει».
 
Ο Γιαννάκης Ιωάννου, επίσης συνήγορος της πολιτικής αγωγής, χαρακτήρισε την απόφαση πολλή σημαντική, λέγοντας ότι «ανταποκρίνεται στους θεσμούς του Δικαίου το οποίο υπηρετήθηκε σε αυτή την υπόθεση. Είναι μία συντριπτική απόφαση η οποία σε κάθε περίπτωση θα βαρύνει την ψυχή και τη συνείδηση όσων έχουν καταδικαστεί». Ανέφερε δε ότι εφόσον η καταδίκη ήταν σε βαθμό πλημμελήματος ο νόμος επιτρέπει τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το ποσό είναι αδιάφορο διότι είναι θέμα χρηματικό, γιατί όσα και να πληρώσει κάποιος δεν έχει σημασία . Η πραγματικότητα είναι τώρα ότι καταβάλλοντας το ποσό των 75.000 περίπου ευρώ, ο οποιοσδήποτε από τους καταδικασθέντες δεν θα εκτίσει ούτε μία μέρα στη φυλακή. Αυτό που θα είναι η φυλακή για αυτόν θα είναι η καταδίκη που θα τον συντροφεύει εφ’ όρου ζωής».
 
Αναφορικά με τη συνέχεια της υπόθεσης στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «η Κύπρος δεσμεύεται μόνο εφόσον η απόφαση στην Αθήνα είναι αμετάκλητη» και συνέχισε λέγοντας ότι «μπορεί να επιλεγεί να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα, οπότε θα έχει κριθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα και η απόφαση της Αθήνας θα είναι υποχρεωτική να ληφθεί υπόψη από τη Λευκωσία και από τα στοιχεία τα οποία έχω δεν καταδικάζεται ο χαρακτηρισμός της άδικης πράξης, αλλά η πράξη. 
 
Συνεπώς εάν στην Αθήνα εδιώχθησαν για πλημμέλημα και στην Κύπρο διώκονται για την ίδια πράξη για κακούργημα, έχω την πεποίθηση ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί ένα δικαστήριο στη Λευκωσία ότι μπορεί να δικαστούν για δεύτερη φορά για την ίδια πράξη».
 
Εκ μέρους της υπεράσπισης ο συνήγορος Ιωάννης Ηρειώτης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε την απόφαση «ρεαλιστική και αναμενόμενη», λέγοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι οι καταδικασθέντες δεν έχουν ευθύνη, πλην όμως στις περιπτώσεις αυτές των πολύνεκρων ατυχημάτων θεωρώ ότι η σκοπιμότητα είναι αυτή η οποία οδηγεί στην κατάληξη της τύχης αυτών των υποθέσεων». Σύμφωνα με τον κ. Ηρειώτη, «εάν έκρινε κάποιος χωρίς συναίσθημα θεωρώ ότι έπρεπε να τους απαλλάξει και τους τρεις. Επειδή όμως το συναίσθημα και ο πόνος είναι πάρα πολύ μεγάλα στην υπόθεση αυτή, δεν μπορούσαμε να αναμένουμε ότι όλοι θα έκριναν αυτό που ψυχρά θα έπρεπε να κριθεί, δηλαδή ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ευθύνη».
 
 Ο κ. Ηρειώτης ερωτηθείς εάν η υπεράσπιση προτίθεται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο απάντησε ότι αυτό θα κριθεί μετά από συνεννόηση με τους εντολείς του και από το κατά πόσο η απόφαση θα περιέχει νομικά σφάλματα, ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία στην Κύπρο, είπε ότι «τώρα πια καλύπτεται η υπόθεση της Κύπρου από τη συγκεκριμένη εξέλιξη με την προϋπόθεση βέβαια να γίνει αμετάκλητη η απόφαση. Εάν γίνει αμετάκλητη η απόφαση, εμποδίζεται η Κύπρος να εξετάσει τις ίδιες κατηγορίες».
 
 «Η απόφαση που καταδικάζει ουσιαστικά τους εντολείς μας σε ποινή μετατραπείσα σε χρήμα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μόνη της παρά μόνο σε συνδυασμό με την εκκρεμούσα διαδικασία στην Κύπρο, όπου εκεί διώκονται ακόμα και τώρα για κακούργημα» ανέφερε από την πλευρά του ο επίσης συνήγορος υπεράσπισης, των καταδικασθέντων, Στέλιος Βουδούρης, σημειώνοντας ότι «δικονομικά και πρακτικά η σημασία της εδώ απόφασης είναι τεράστια γιατί οριοθετεί την όλη η υπόθεση στο πλαίσιο ενός πλημμελήματος ήδη μετατραπέντος σε χρήμα».
 
 Ερωτηθείς αν οι εντολείς του θα αποδεχθούν την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ως τελεσίδικη, απάντησε λέγοντας ότι «αυτό έχει να κάνει με τη μελέτη της αποφάσεως», προσθέτοντας ότι «αφετέρου είναι και θέμα τακτικής ή και στρατηγικής επιλογής σε σχέση και με την υπόθεση στην Κύπρο. Ως προς τους τρεις καταδικασθέντες η διαδικασία στην Κύπρο θα καλύπτεται από το αμετάκλητο της εδώ διαδικασίας, όταν εδώ καταστεί αμετάκλητη η απόφαση».
 
 Η εκδίκαση της έφεσης, που ολοκληρώθηκε σήμερα, ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών μετά από την Πρωτόδικη απόφαση τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με την οποία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, από το Πρωτοδικείο Αθηνών που τους καταδίκασε - σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα - σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούντο να εκτίσουν τα 10.
 
Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ενόχους χωρίς ελαφρυντικά, για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια τους: Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας, ενώ ένοχος για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια κρίθηκε ο μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουϊν – οποίος στην έφεση αθωώθηκε.
 
Η Εισαγγελέας στο Εφετείο Αθηνών, σε ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση της ΗΛΙΟΣ,  πρότεινε μετατροπή της ποινής των τριών καταδικασθέντων σε χρηματική αποζημίωση 30 ευρώ την ημέρα για τα δέκα χρόνια που θα πρέπει να εκτίσουν οι τρεις που κρίθηκαν ένοχοι Το ποσό αυτό είναι το ανώτατο όριο που θα μπορούσε να ζητήσει.
 
 Η Εισαγγελέας, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης, μετέτρεψε το ποσό σε 10 ευρώ ημερησίως.
 
 Σημειώνεται ότι υπάρχει 110% προσαύξηση στο ποσό και ως εκ τούτου το ποσό ανέρχεται στα 20 ευρώ ημερησίως.
 Η Εισαγγελέας αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς των τριών καταδικασθέντων.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"