Συνάντηση Αναστασιάδη, Σιαρλή, Σαρρή για την Οικονομία


Σιαρλή: Κανένα πρόβλημα στάσης πληρωμών μέχρι και τον Μάιο.- Σαρρής: Περιορισμένα τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.- 

Με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά του κράτους χωρίς κανένα πρόβλημα στάσης πληρωμών μέχρι και το Μάιο, δήλωσε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ύστερα από τη συνάντηση που αυτός και ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρή είχαν ΧΘΕςτο πρωί στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα του βραχυπρόθεσμου δανείου, ο κ. Σιαρλή είπε πως από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάιο η διαχείριση του δημοσιονομικού δεν προϋποθέτει καμίαν επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρρής κληθείς να πει αν θα επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από πλευράς της νέας Κυβέρνησης, ανέφερε πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
 
Υπάρχουν ορισμένες πτυχές όπου μπορεί να γίνει μια καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών με αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε η όλη δημοσιονομική προσαρμογή να μην αλλοιωθεί, είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα θέμα σχετικά μικρών λεπτομερειών παρά σημαντικών αλλαγών.
 
Ερωτηθείς αν μπορούμε να αποφύγουμε τελικά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως αυτό είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο και σημείωσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν συνδεθεί με τη διαχειρισιμότητα του χρέους.
Στις δηλώσεις του ο κ. Σιαρλή είπε πως ενημέρωσαν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πώς έχουν τα πράγματα όσον αφορά το μνημόνιο, όσον αφορά τη ρευστότητα  του κράτους και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος.
 
Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά το μνημόνιο, ο κ. Σιαρλή είπε πως από τις 29 Νοεμβρίου 2012 που συμφωνήθηκε το μνημόνιο με την Τρόικα υπάρχουν διάφορες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν.
«Επρεπε να γίνει η νομοθετική πλευρά του μνημονίου την οποία έχουμε συμπληρώσει. Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου του 2012 όλες οι νομοθεσίες περίπου είχαν υιοθετηθεί από τη Βουλή και έκτοτε ουσιαστικά παραμένουν κάποιες πολύ μικρές εκκρεμότητες τις οποίες διαχειριζόμαστε», πρόσθεσε.
 
Όπως ανέφερε «ένα από τα θέματα που έχουν προκύψει έκτοτε και στο οποίο έχουν δώσει τεράστια σημασία οι χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και το θέμα αυτό μας απασχολεί, το συζητούμε, ούτως ώστε να βρούμε λύσεις ικανοποιητικές για όλους και την Κύπρο αλλά και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω».
 
Υπάρχει επίσης έναν άλλο θέμα το οποίο εκκρεμεί και το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στη συνέχεια τώρα που έχουν υποβληθεί κάποιοι αριθμοί προς συζήτηση όσον αφορά το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, πρόσθεσε.
 
Σημείωσε πως αυτά είναι τα κυριότερα σημεία τα οποία πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν ελπίζοντας ότι εντός Μαρτίου, όπως είναι και η υφιστάμενη απόφαση του Eurogroup, να μας δοθεί η ευκαιρία να έχουμε έναν συμφωνημένο και υπογραμμένο μνημόνιο.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με την έκθεση της Pimco, και εάν με αυτήν διαφοροποιείται ο αριθμός που έχει δοθεί των 17,5 δις όσον αφορά το ποσό της δανειακής σύμβασης, ο κ. Σιαρλή είπε πως αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης στο οποίο αναφέρθηκε.
 
«Υπάρχουν κάποια κομμάτια του ποσού αυτού που ουσιαστικά είναι το κομμάτι που αναφέρεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκείνο το κομμάτι είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση μαζί με την Pimco, την Κεντρική Τράπεζα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς εάν βλέπει διαφοροποίηση του ποσού προς τα άνω, ο κ. Σιαρλή είπε πως «επιδιώκουμε και το έχουμε πει επανειλημμένα, τη μείωση του οποιουδήποτε ποσού το οποίο αναφέρεται στην έκθεση της Pimco».
Ερωτηθείς αν στο Eurogroup της 4ης Μαρτίου θα τεθεί στο θέμα της Κύπρου, ο κ. Σιαρλή είπε πως εξ όσων γνωρίζει στην ατζέντα του Eurogroup υπάρχει το θέμα Κύπρου.
 
Οπωσδήποτε όταν αναφέρεται στην ατζέντα το θέμα Κύπρου μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε θέματα που αφορούν το μνημόνιο και τα δυο θέματα που έχω αναφέρει, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως πιθανώς αυτά να είναι θέματα που θα εγερθούν, αναφέροντας πως οτιδήποτε άλλο μπορεί να εγερθεί κάτω από την ομπρέλα του θέματος Κύπρου.
 
Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για τον τόπο αν δεν γίνει εφικτό το επόμενο διάστημα να υπάρξει κατάληξη σε μνημόνιο, ο κ. Σιαρλή είπε πως αυτό που έχει ενημερώσει και τον Πρόεδρο και τον νέο Υπουργό Οικονομικών είναι ότι με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά του κράτους χωρίς κανένα πρόβλημα στάσης πληρωμών μέχρι και το Μάιο.
Δηλαδή πάντα εργαζόμαστε τρεις μήνες μπροστά, πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα του βραχυπρόθεσμου δανείου, ο κ. Σιαρλή είπε πως από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάιο η διαχείριση του δημοσιονομικού δεν προϋποθέτει καμίαν επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρρής είπε πως τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ανέφερε πως «έχουμε ήδη κάμει επαφές με τα σημαντικά πρόσωπα και σε επίπεδο Υπουργών αλλά και τεχνοκρατών ώστε να επιταχυνθεί όσον το δυνατόν η επίτευξη της συμφωνίας του μνημονίου. Αυτό είναι το ζητούμενο».
 
Αυτό απαιτεί και η αποκατάσταση της ομαλότητας, της σταθερότητας στην Κύπρο, της εμπιστοσύνης, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «το μνημόνιο είναι απλώς ένας από τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούμε να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τα θέματα της ανεργίας, της ρευστότητας, αποκατάστασης της καλής θέσης των τραπεζών».
 
Το γρηγορότερο το καλύτερο, και για αυτό θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες, ανέφερε ο κ. Σαρρής.
 
Αναφέρθηκε σε εμπόδια για τα οποία πρέπει να βρεθεί ο πιο κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπιστούν όπως το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και τις κατηγορίες οι οποίες έχουν εκτοξευθεί προς την κατεύθυνση της Κύπρου.
Να βρούμε έναν τρόπο και να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές χωρίς να επηρεαστούν τα συμφέροντα της Κύπρου όσον αφορά το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, πρόσθεσε.
 
Χαρακτήρισε το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους τεράστιας σημασίας ενώ αναφέρθηκε και στις ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών αλλά και της ικανότητάς μας να εξυπηρετούμε το χρέος το οποίο θα αναλάβουμε καθώς και στη σημασία που έχει η έλευση του φυσικού αερίου, η ανάκαμψη της οικονομίας «η οποία θα βοηθήσει και τη φοροεισπρακτικότητα του κράτους αλλά και γενικά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια καλύτερη σχέση μεταξύ χρέους και ΑΕΠ».
 
Επομένως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους θα προχωρήσουμε να συνομολογήσουμε τις συμφωνίες και μετά να επικεντρωθούμε στο να βελτιωθεί η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας γενικά, ανέφερε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που περιλαμβάνονται στην προσυμφωνία Λευκωσίας-Τρόικας, ο κ. Σαρρής είπε πως το μνημόνιο όσον αφορά τα μέτρα έχει συμφωνηθεί και τα δημοσιονομικά ιδιαίτερα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα.
 
Επομένως θα με εξέπληττε αν υπήρχαν καινούργιες απαιτήσεις όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν απομακρύνεται η ανάγκη για ένα διακρατικό δανεισμό, ο κ. Σαρρής είπε πως «η προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να λύσουμε το πρόβλημα μια για πάντα».
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο πειστική λύση η οποία θα φέρει πίσω τη σταθερότητα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούμε την κατάσταση», πρόσθεσε.
 
Κληθείς να πει αν θα επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από πλευράς της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Σαρρής είπε πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Υπάρχουν ορισμένες πτυχές όπου μπορεί να γίνει μια καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών με αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε η όλη δημοσιονομική προσαρμογή να μην αλλοιωθεί, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε πως πρόκειται για ένα θέμα σχετικά μικρών λεπτομερειών παρά σημαντικών αλλαγών.
Ερωτηθείς αν μπορούμε να αποφύγουμε τελικά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως αυτό είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο. Είπε πως οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν συνδεθεί με τη διαχειρισιμότητα του χρέους.
 
«Ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας σημαντικών οργανισμών όπως στις τηλεπικοινωνίες και στον ηλεκτρισμό είναι εκείνο που προέχει, ίσως να έχει προτεραιότητα από την έντονη παρουσία του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.
 
Είπε πως ο καταναλωτής στην Κύπρο πληρώνει ψηλές τιμές  και απαιτεί καλή υπηρεσία. Το ποιός είναι εκείνος ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης είναι λιγότερο σημαντικό και πιστεύω είναι γενικά αποδεκτό ότι χρειάζεται βελτίωση και στην τιμολόγηση και στην ποιότητα των υπηρεσιών.
 
Ερωτηθείς για τη συνεδρία του Eurogroup στις 4 Μαρτίου, ανέφερε πως από τις επαφές που είχαν ήδη, πιστεύει ότι υπάρχει καλή θέληση. Ισως αυτό να ποικίλει μεταξύ των διαφόρων που εμπλέκονται στην Τρόικα αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μια καλή θέληση, αυτοί γνωρίζουν ότι υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε με ταχύτητα και υπευθυνότητα και η στάση τους πιστεύω είναι ανάλογη, πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της προπώλησης φυσικού αερίου, ο κ. Σαρρής είπε πως «με τα δεδομένα που ξέρουμε τώρα, τις ανάγκες των μεγάλων επενδύσεων που χρειάζονται και γενικά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτό τον τομέα είναι καλά να ξέρεις ότι έχεις αυτή την πιθανότητα και τη δυνατότητα για να βελτιωθεί η φοροεισπρακτικότητα του κράτους και η οικονομική ζωή του τόπου αλλά δεν είναι κάτι κατά τη γνώμη μου και από τις επαφές που είχαμε με σοβαρούς ανθρώπους στις αγορές, δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις σήμερα ή αύριο».
 
Ο κ. Σιαρλή ευχήθηκε στον κ. Σαρρή ό,τι το καλύτερο στο πολύ δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όλος ο κόσμος της Κύπρου θα σταθεί δίπλα του για την καλύτερη απόδοση στο τι πάμε να πετύχουμε.
Ο στόχος είναι δύσκολος, είμαι σίγουρος όμως ότι με την συμπαράσταση όλων των ανθρώπων της Κύπρου θα μπορέσετε να πετύχετε, κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"