Ξέσπασε θύελλα για διορισμό υποδιοικητή στην Κεντρική

Ο κ. Σπύρος Σταυρινάκης.
Λευκωσία: Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση ότι ο ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρος Σταυρινάκης, αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα Υποδιοικητή, μία θέση που χηρεύει από το 1963 λόγω της τουρκοκυπριακής ανταρσίας.

Ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη θα γίνει σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και στο πλαίσιο ειδικής τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα επιδώσει την πράξη διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οτιδήποτε γίνει το οποίο αντιβαίνει του Συντάγματος, κάτω από οποιανδήποτε επίκληση, θα ακυρωθεί, δήλωσε την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Ελπίζω να μη διανοηθούν να πράξουν κάτι ανάλογο», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Την απορία του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. «Πραγματικά απορούμε και εξιστάμεθα», είπε μεταξύ άλλων, γιατί «από το 1964 δεν έχει διοριστεί Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα προβλέπει για Τουρκοκύπριο Υποδιοικητή».

Για μια προκλητική ενέργεια εκ μέρους των κυβερνώντων που γίνεται 15 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, έκαμε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου. «Δεν είναι πολιτικά σωστό να γίνονται τέτοιοι διορισμοί σε τέτοια σημαντικά πόστα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και από την αποχώρηση αυτής της Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Μεγάλη πρόκληση για τους θεσμούς της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών την απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια να διορίσει δεκαπέντε μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, Υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα σε μια θέση στην οποία κατά το Σύνταγμα διορίζεται Τουρκοκύπριος, όπως αναφέρει. 

Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας του διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας ότι ο διορισμός είναι «καθόλα συνταγματικός και νόμιμος.

Επεσήμανε πως ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως τις αυξημένες ευθύνες και περισσότερες αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη. 

Οι ευθύνες του Διοικητή έχουν πολλαπλασιαστεί και σε σχέση με τη συμμετοχή του στα συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία συμμετέχει δύο φορές τον μήνα. Οι ευθύνες, συμπλήρωσε, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο επειδή από τον Ιούνιο η εποπτεία του συνεργατικού-πιστωτικού τομέα θα περάσει στην Κεντρική Τράπεζα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"