Υπέγραψε η Γαλλική Τοτάλ – Σε τρία χρόνια θα πωλούμε πετρέλαιο


«Η Κύπρος γυρνά την πλάτη στις πολιτικές της λιτότητας και βγαίνει μπροστά και απαντά με ανάπτυξη» δήλωσε ο Νεοκλής Συλικιώτης.-  Κόμματα και προεδρικοί υποψήφιοι χαιρέτισαν την εξέλιξη.-
 
Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της Γαλλικής εταιρείας Total, για τις άδειες έρευνας για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα 10 και 11 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα, σε περίπου δύο χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς, θα γνωρίζει η Κύπρος το μέγεθος των κοιτασμάτων πετρελαίου και των εσόδων που θα έχει, τουλάχιστον στο οικόπεδο 11. Σε τρία χρόνια υπολογίζεται ότι θα αρχίσουμε να πωλούμε πετρέλαιο.
  
Τις πληροφορίες για τις στοχεύσεις επιβεβαίωσε και ο Αρνό Μπροϊάκ, Πρόεδρος της Total Μέσης Ανατολής για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής, μιλώντας μετά την υπογραφή των συμβολαίων με τους Υπουργούς Οικονομικών Εμπορίου και Γεωργίας. 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περί τα τέλη του 2013 αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή των οικοπέδων 10 και 11 ειδική πλατφόρμα γεωτρήσεων. 
 
Και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ΤΟΤΑΛ θα τρυπήσει πρώτα για πετρέλαιο. 
 
Στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης επεσήμανε ότι με την υπογραφή ολοκληρώνεται ένας από τους πιο στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης, αυτός της επιτυχούς διεξαγωγής του Β` Γύρου αδειοδότησης, ενώ εκ μέρους της Total ο Αρνό Μπροϊάκ σημείωσε ότι η υπογραφή σηματοδοτεί την παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο.
 
Όπως τόνισε ο κ. Συλικιώτης, στα επόμενα τρία χρόνια λόγω και των επιθετικών προτάσεων αυτών των εταιρειών, στην κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιηθούν ως και δέκα ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν και τα έργα υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
 
"Όλα αυτά σημαίνουν ανάπτυξη και σημαίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους κλάδους οικονομικής απασχόλησης", είπε ο Υπουργός Εμπορίου.
Αναφερόμενος στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αδειοδότηση των πέντε τεμαχίων, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι "η Κύπρος οριστικά και αμετάκλητα γυρνά την πλάτη στις αδιέξοδες πολιτικές και στείρες πολιτικές της λιτότητας, που κατά κόρον επέβαλε το διεθνές και ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο στις χώρες του νότου".
 
"Η Κύπρος βγαίνει μπροστά και απαντά με ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι εδώ, κατά συνέπεια και η τόνωση της εργασιακής απασχόλησης", συμπλήρωσε.
 
Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και σε "εξόχως πολιτικά" οφέλη που θα προκύψουν από τις νέες αδειοδοτήσεις, λέγοντας ότι "εδραιώνουμε στρατηγικές συμμαχίες με φίλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα", προσθέτοντας πως αν ληφθεί υπόψη και το τεμάχιο 12 τότε στις συμμαχίες αυτές προστίθενται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
"Συμμαχίες που είναι αναγκαίες τόσο για την προστασία και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας όσο και για την απρόσκοπτη εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας με τρόπο που να μετατρέπουν την Κύπρο σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο", είπε.
 
Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μπόρεσε να εργαστεί και να συμβάλει στη θεμελίωση της ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης που, όπως είπε, στοχεύει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με τρόπο που να διασφαλίζει οφέλη τόσο για τις παρούσες όσο και για τις μελλοντικές γενιές των κυπρίων πολιτών.
 
"Στη διαμόρφωση δηλαδή όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο λαό μας να πραγματώσει την ελπίδα που γεννήθηκε για μια νέα πορεία ευημερίας, προόδου και ειρήνης στον τόπο μας και στη γύρω περιοχή", κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Total Μέσης Ανατολής για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής, Αρνό Μπροϊάκ δήλωσε πως "μπορούμε να πούμε ότι είναι η πρώτη μέρα της παρουσίας της Total στην Κύπρο και προσβλέπουμε σε ένα λαμπρό μέλλον, προσθέτοντας πως η γαλλική εταιρεία έχει πείρα σε έρευνες σε μεγάλο βάθος και στην ανάπτυξη μεγάλων θαλάσσιων έργων».
 
Ο κ. Μπροϊάκ είπε ακόμη ότι τα δύο αυτά τεμάχια ανταποκρίνονται στη νέα ερευνητική στρατηγική της γαλλικής εταιρείας, που στοχεύει στην έρευνα σε περιοχές που δεν έχουν εξερευνηθεί μέχρι στιγμής. "Απ` αυτή την προοπτική η Κύπρος ταιριάζει πολύ με αυτή την στρατηγική", συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με τις κινήσεις της εταιρείας επί των δύο τεμαχίων, ο κ. Μπροϊάκ είπε πως η Total θα διενεργήσει δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο 10 και τρισδιάστατες στο τεμάχιο 11.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να αναμένει ότι η Total θα αναπτύξει όλες τις δυνατότητες για εξερευνήσουμε και αν τα καταφέρουμε να εκτιμήσουμε την αξία των αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ερωτηθείς αν η Total θα προχωρήσει πρώτα σε έρευνες για πετρέλαιο, ο κ. Μπροϊάκ απάντησε ότι προς το παρόν η εταιρεία δεν είναι βέβαιη για το τι γεωτρήσεις θα κάνει, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια για τα δύο τεμάχια.
"Έτσι βασικά μπορεί να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις και για πετρέλαιο και για αέριο. Είναι πολύ νωρίς να πούμε, αλλά η πιθανότητα για ύπαρξη πετρελαίου έχει εξεταστεί", είπε.
 
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο Β` Γύρος Αδειοδότησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς έχει δοθεί παράταση 180 ημερών, προσθέτοντας ότι πέραν των πέντε τεμαχίων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβόλαια, έγιναν αιτήσεις και για άλλα πέντε τεμάχια.
 
"Άρα η διαδικασία του β` γύρου αδειοδότησης δεν έχει ολοκληρωθεί για όλα τα οικόπεδα. Ολοκληρώθηκε για αυτά τα πέντε οικόπεδα που υπογράψαμε τα συμβόλαια", εξήγησε.
 
Ερωτηθείς αν θα συμβουλέψει το διάδοχό του στο Υπουργείο να προχωρήσει σε νέες αδειοδοτήσεις, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η όποια νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει το θέμα αυτό.
 
"Είναι εκεί η αξιολόγηση από τη συμβουλευτική επιτροπή και όλα τα δεδομένα και (η νέα Κυβέρνηση) μπορεί να πάρει τις αποφάσεις της. Αντιλαμβάνεστε σε αυτές τις διαδικασίες πρέπει να υπάρχει και μια συνεχής διαδικασία", πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον θα γίνουν και άλλοι γύροι διαπραγμάτευσης.
 
Κόμματα και υποψήφιοι Πρόεδροι χαιρέτισαν την υπογραφή των συμβολαίων με την Γαλλική εταιρεία.
*Για την υπογραφή των συμβολαίων με την TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι είχε χαιρετιστεί και προ ημερών ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και οι προοπτικές που αυτός διανοίγει για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων και κατ’ επέκταση για την στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
 
Ανέφερε ότι το γεγονός πως σήμερα υπογράφηκαν τα συμβόλαια με εταιρείες εγνωσμένου κύρους οι οποίες ενισχύουν την Κύπρο με την παρουσία τους όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολοτικά, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.
*Ακόμη ένα σημαντικό κρίκο στην πορεία μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας της Κυβέρνησης με την TOTAL για τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. 
 
"Η εταιρεία TOTAL αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς ανά την υφήλιο και η εμπλοκή της στη διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συμβάλει καθοριστικά στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου", είπε ο κ. Λουκαϊδης, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, προσθέτοντας ότι "θα συμβάλει επίσης και στην παραπέρα ενίσχυση του ήδη ισχυρού δικτύου συμμαχιών και κατά συνέπεια στην ενδυνάμωση της θωράκισης της πατρίδας μας απέναντι στις τουρκικές απειλές και πιθανούς τυχοδιωκτισμούς".
 
Επίσης, ο κ. Λουκαϊδης χαιρέτισε "την απόφαση της Κυβέρνησης για σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο ως συμβουλευτικό σώμα θα συμβάλει στο στρατηγικό σχεδιασμό της κυπριακής πολιτείας για την αρτιότερη και ορθότερη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου" και πρόσθεσε ότι "η εξεύρεση φυσικού αερίου συνιστά το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο διανοίγει τεράστιες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές για την παρούσα και τις μέλλουσες γενιές και πιστώνεται κυρίως και πρωτίστως στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια".
 
*Το Εκλογικό Επιτελείο Σταύρου Μαλά χαιρέτισε την υπογραφή των συμβολαίων με την Τοτάλ για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό γεγονός που στέλλει μήνυμα αισιοδοξίας στην κυπριακή κοινωνία, όπως δήλωσε ο Τάκης Χατζηγεωργίου, Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Μαλά.
 
Αναμένουμε, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του Επιτελείου, στη Λευκωσία, "ότι, πάρα πολύ σύντομα, η Κύπρος και οι Κύπριοι πολίτες θα απολαύσουν τα αγαθά και τα ωφελήματα από την πώληση υδρογονανθράκων".
"Θέλουμε, επίσης, να χαιρετίσουμε την απόφαση της ΡΑΕΚ", συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου "για κατάργηση του τέλους 5,75%που είχε επιβληθεί από την ΑΗΚ πριν ένα και πλέον έτος".
 
"Να υπενθυμίσω", πρόσθεσε ο κ. Χατζηγεωργίου, "ότι ανάλογο αίτημα είχε κατατεθεί και από τον Σταύρο Μαλά, μόλις προ μερικών ημερών, θέλουμε όμως να προσθέσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εργασθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού και προς την κατεύθυνση ρύθμισης της πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες ανέργων".
 
*Την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία “Total” για τη χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χαιρέτισε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση είναι προς τη σωστή γεωπολιτική κατεύθυνση.
 
Σε δηλώσεις του σήμερα στο κεντρικό εκλογικό του επιτελείο στη Λευκωσία, ο Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει τόσο οικονομικά οφέλη όσο επίσης και γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά οφέλη για την Κύπρο.
 
«Πρέπει άμεσα να συγκλίνουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα με τα συμφέροντα μεγάλων φίλων χωρών αλλά και γειτονικών χωρών. Πέρα από τη σύγκλιση των συμφερόντων μέσω της Noble με τις ΗΠΑ, πρέπει να συγκλίνουμε τα συμφέροντα μας με τη Γαλλία, τη Ρωσία αλλά και το Ισραήλ» είπε.
 
Επέκρινε δε τους ανθυποψηφίους του Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά για τη θέση τους για μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου με αγωγό μέσω Τουρκίας, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία.«Πρόκειται για πολιτική μωρία» πρόσθεσε. Ειδικότερα για τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει «επιτέλους να αποφασίσει ότι θα προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου έναντι των ξένων και θα εγκαταλείψει την παράδοση που τον θέλει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ξένων για να είναι αρεστός».
 
Εξήγησε ότι τυχόν μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω Τουρκίας θα καταστήσει την Κύπρο εξαρτημένη από την καλή θέληση της Τουρκίας και όμηρο εκβιασμών της Τουρκίας για να επιβάλλει τη δική της πολιτική θέληση και κάλεσε τέλος τους πολίτες σε δυναμική απάντηση έτσι ώστε να καταστούν ανέφικτοι οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται εντός και εκτός Κύπρου για να καταστήσουν την Κύπρο εξαρτημένη των πολιτικών αποφάσεων της Άγκυρας.
 
*Ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρεί το ΚΣ ΕΔΕΚ, τη σημερινή υπογραφή των συμβολαίων με την εταιρία TOTAL, για χορήγηση αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα τεμάχια 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο κάνει λόγο για "απαράδεκτες καθυστερήσεις", τόσο στη διενέργεια της δεύτερης επιβεβαιωτικής διάτρησης για το τεμάχιο 12, όσο και στις αποφάσεις για τις απαιτούμενες υποδομές.
 
Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως η ΕΔΕΚ θεωρεί ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη συμφωνία με την TOTAL και το γεγονός ότι, πρόθεση της εταιρείας είναι να προχωρήσει, κατά προτεραιότητα, σε διερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου από τα τεμάχια αυτά.
 
"Θέλουμε να επισημάνουμε ωστόσο ότι, αν επιδεικνυόταν ανάλογη σπουδή και στο πρόσφατο παρελθόν, σήμερα θα είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση αναφορικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού αερίου", είπε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως "δυστυχώς, υπήρξαν απαράδεκτες καθυστερήσεις τόσο στη διενέργεια της δεύτερης επιβεβαιωτικής διάτρησης για το τεμάχιο 12, όσο και στις αποφάσεις για τις απαιτούμενες υποδομές αγωγών μεταφοράς και χερσαίου ενεργειακού κέντρου".
 
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, "η ίδια απαράδεκτη στάση και καθυστέρηση επιδείχθηκε και στην προώθηση της πρότασης του Γιώργου Λιλλήκα για νωρίτερη αξιοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο", ενώ ανέφερε ότι "αυτές οι καθυστερήσεις στην ανάδειξη των προοπτικών του φυσικού μας πλούτου, στέρησαν από την πατρίδα μας τη δυνατότητα ενός ολιγότερο οδυνηρού μνημονίου, αλλά και την προοπτική για γρηγορότερο απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, έστω και εκ των υστέρων".
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ εξέφρασε τη θέση ότι η καθυστέρηση υλοποίησης των απαραίτητων αυτών υποδομών, εκτρέφει και μια σειρά από άλλα ευρύτερα πολιτικά προβλήματα, αφού όπως είπε, μόνο μέσα από άμεσες πολιτικές αποφάσεις και στρατηγικές συμφωνίες για την εγκατάσταση του ενεργειακού κέντρου και του σταθμού υγροποίησης, θα μπορέσει η Κύπρος να διατηρήσει τον πολιτικό έλεγχο του φυσικού της αερίου, "αλλά και να θέσει τέρμα στα διάφορα σενάρια που ακούγονται τελευταία για διασύνδεση της λύσης για το εθνικό μας θέμα με το μνημόνιο και το φυσικό αέριο".
 
"Είναι για τους ίδιους ακριβώς λόγους που, σκέψεις για μεταφορά του φυσικού μας αερίου μέσω αγωγού από την Τουρκία, πλήττουν ανεπανόρθωτα αυτό που πάση θυσία πρέπει να διαφυλάξουμε, τη δυνατότητα, δηλαδή, άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στον έλεγχο και την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου", δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης και επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι "μόνο μέσα από τη γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ειδικότερα του τεμαχίου 12, θα μπορέσει η Κύπρος να ελπίζει σε μια γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"