Μοσκοβισί και Σόιμπλε απευθύνονται μαζί στον Αναστασιάδη


«Μαλακώνει ο Σόιμπλε», γράφει η Sueddeutsche Zeitung.-
Η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν από κοινού τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, να συνεχίσει "γρήγορα" τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση ενός σχεδίου οικονομικής διάσωσης της Κύπρου. Υποχωρεί ο Σόιμπλε μετά την εκλογή Αναστασιάδη.
 
"Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα των κυπριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Φεβρουαρίου, που θα επιτρέψουν τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης η οποία θα είναι σε θέση να συνεχίσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου" επί των όρων και των συνθηκών χορήγησης της οικονομικής βοήθειας. Οι δύο υπουργοί ζητούν από την τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και από τις κυπριακές αρχές να καταγράψουν πρόοδο στην ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας.
 
Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει "να επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή". "Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών.
 
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προς το συμφέρον της Κύπρου και της ευρωζώνης στο σύνολό της", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 
Υποχωρεί ο Σόιμπλε μετά την εκλογή Αναστασιάδη
 
Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung” σε άρθρο της αναφέρει ότι μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «υποκύπτει στις πιέσεις» για να δοθεί οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο.
 
Σημειώνει πως σε κοινή τους δήλωση οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ζητούν τώρα «το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο», σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό τελεί υπό την έγκριση του Γερμανικού Κοινοβουλίου.
 
Στο σημείο αυτό, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας «απειλεί να μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο το πακέτο διάσωσης της Κύπρου».  
 
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα ο κ. Σόιμπλε δήλωνε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος δεν ήταν συστημικά σημαντική για την νομισματική ένωση, ενώ σήμερα ζητά με τον Γάλλο ομόλογό του μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.
 
Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, οι δύο Υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται μετά τις εκλογές στην Κύπρο "πεπεισμένοι" ότι η νέα κυβέρνηση θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!