Διαβουλεύσεις Αναστασιάδη για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»


Ήδη δόθηκαν, το Υπουργείο Εξωτερικών στον Γιαννάκη Κασουλίδη και το Υπουργείο Οικονομικών στον Μιχάλη Σαρρή.- Σήμερα διαβουλεύσεις με ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και ΕΔΕΚ.-

Ημέρα έντονων διαβουλεύσεων του Νίκου Αναστασιάδη η χθεσινή, πρώτη ημέρα με τον μανδύα του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, με σκοπό, όπως ο ίδιος δήλωσε , «να δούμε πως μπορούμε να συνθέσουμε μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».  
 
Εξερχόμενος των γραφείων του ΔΗΣΥ, όπου είχε σειρά επαφών μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και τη ΓΓ των Οικολόγων, ενώ θα διευθετηθεί, όπως είπε, συνάντηση και με την ΕΔΕΚ. Κατά τη διαβούλευση Αναστασιάδη – Καρογιάν συμφωνήθηκε  όπως το Υπουργείο Εξωτερικών ανατεθεί στον Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κληρίδη  και το Υπουργείο Οικονομικών στον Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.  
 
Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών, ώστε να αποκομίσει μία σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας.
 
Διαφοροποιήσεις και στις κοινοβουλευτικές ομάδες
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εντείνει  σήμερα τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του σχήματος της κυβέρνησης του. Διάφορα ονόματα, από τους χώρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, παρελαύνουν, χωρίς κανένα να επιβεβαιώνεται επισήμως. Επιπλέον η πληροφορία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα προτείνει σήμερα στην ΕΔΕΚ δύο υπουργεία είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει αισθητά τον χάρτη της κατανομής εξουσιών.
 
Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη, όταν ο νέος Πρόεδρος θα δώσει την νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνεται ότι οι διορισμοί Υφυπουργών, προεκλογική υπόσχεση Αναστασιάδη,  θα ολοκληρωθεί αφού πρώτα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο μετά την επαναλειτουργία της Βουλής.
 
Ήδη  για το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιλεγεί ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι δοκιμασμένος στα των οικονομικών του κράτους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ήταν στέλεχος για χρόνια. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει απέσως να πιάσει δουλειά, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου θα πρέπει να υπερασπισθεί το αίτημα της Κύπρου για δανεισμό, στο Εurogroup.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών  αναλαμβάνει εκ νέου ο ευρωβουλευτής, Γιαννάκης Κασουλίδης εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος διετέλεσε ΥΠΕΞ και του Γλαύκου Κληρίδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασουλίδης έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες επαφές με πρεσβείες σε σχέση με την οικονομία και για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε ότι αφορά το ζήτημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για το οποίο κατηγορείται έντονα η Κύπρος.
 
Στην περίπτωση υπουργοποίησης του κ. Κασουλίδη ο Χρίστος Στυλιανίδης καταλαμβάνει τη θέση του στην Ευρωβουλή, αν και το όνομά του ακούγεται για το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση που ο κ. Στυλιανίδης προτιμήσει την ευρωπαϊκή σταδιοδρομία, τότε δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών ο Χρίστος Πατσαλίδης.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, φέρεται να προορίζεται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης,  ενώ τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει η Μαρία Κυριακού. Για το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι προορίζεται ο βουλευτής Λάρνακας, Τάσος Μητσόπουλος,  ο οποίος είναι και εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου για τη συγκεκριμένη θέση. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο Τάσος Μητσόπουλος να επιλέξει να παραμείνει εντός του κόμματος και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υπουργείο παιδείας δήλωσε ενδιαφέρον και η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου.
 
Για το Yπουργείο Υγείας προκρίνεται ο κ. Πατσαλής και για το Υπουργείο Άμυνας ο Φύτος Κωνσταντίνου ή ο Φώτης Φωτίου ο οποίος διεκδικεί και το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο Γεωργίας μπορεί να καταλήξει στο ΕΥΡΩΚΟ και τον κ. Κουγιάλη, αν και εξίσου πιθανό είναι να διεκδικήσει Υπουργείο ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ. Η κυρία Χρυστάλα Γιωρκάτζη συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών, είτε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το Υπουργείο Εμπορίου, όπου πολύ πιθανόν να δούμε τον τέως πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Μάνθο Μαυρομμάτη να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο είτε του υπουργείου, είτε υφυπουργείου. Για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει γίνει πρόταση στο Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα προτιμήσει να παραμείνει κομματικό στέλεχος.
 
Οι ΔΗΚΟϊκοί Υπουργοί
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το τι θα γίνει με τα στελέχη του ΔΗΚΟ που διεκδικούν χαρτοφυλάκιο. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί τα ονόματα των Φώτη Φωτίου, Αθηνάς Κυριακίδου, Κυριάκου Κενεβέζου, Στέλιου Κοιλιάρη και Φύτου Κωνσταντίνου. Ο Άγγελος Βότσης που συγκαταλεγόταν στα φαβορί φαίνεται ότι προτιμά την κομματική θέση παρά τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
 
Πάντως διαφοροποιήσεις θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρξουν και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ δεομένου ότι τις θέσεις των βουλευτών που θα υπουργοποιηθούν θα καταλάβουν επιλαχόντες κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"