Οι κάτοχοι αξιογράφων στον Διοικητή ΚΤ και Γενικό Εισαγγελέα


Τους συνιστούν υπομονή.- Στα χέρια της ΚΤ η έκθεση A&M σε 10 μέρες.- 
 Εντός 10 ημερών θα βρίσκεται στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας το τελικό πόρισμα της έρευνας του διεθνούς οίκου Alvarez & Marsal που διεξάγεται με στόχο την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι δυο κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, υπέστησαν ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν κρατική στήριξη. 
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβο Μαυροβουνιώτη, ο διοικητής της ΚΤ τους ενημέρωσε σχετικά σε συνάντηση που είχαν το πρωί μαζί του με αντικείμενο το επίμαχο θέμα των αξιογράφων και αξίωσαν την παρέμβαση του. 
Ο κ. Μαυροβουνιώτης σημείωσε ότι ο κ. Δημητριάδης συνέστησε υπομονή και ότι εντός 10 ημερών η ΚΤ θα έχει στη διάθεση της την έρευνα της Α&Μ μέσα από την οποία θα δοθούν απαντήσεις και για το εν λόγω θέμα. 
 
O κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο κ. Πανίκος Δημητριάδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα κατατεθεί νομοσχέδιο για μετατροπή σε μετοχές των μη Μετατρέψιμων Τραπεζικών Αξιογράφων. 
 
Τα μέλη του Συνδέσμου αποφάσισαν να βρίσκονται στις 8:00 απόψε έξω από την είσοδο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των τριών βασικών διεκδικητών του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομία. 
Οι κάτοχοι των τραπεζικών αξιογράφων θα επιδιώξουν να λάβουν τη δέσμευση των υποψηφίων προέδρων για δίκαιη επίλυση του προβλήματος τους. 
 
Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι εισηγήθηκαν στην ΚΤ τη σύσταση ειδικού ταμείου το οποίο θα προσφέρει τόκο γύρω στο 4,5% στους κατόχους των αξιογράφων, με την ΚΤ να τους αναφέρει ότι βλέπει αρχικά θετικά την εισήγηση «αλλά πρέπει να εμπλακούν οι πολιτικές δυνάμεις για να γίνει αποδεκτή». 
 
Πρόσθεσε ότι τους αναφέρθηκε επίσης ότι κατά την εκ νέου επαφή με την τρόικα θα εκπροσωπηθεί ο Σύνδεσμος με δύο εγνωσμένης αξίας δικηγόρους, εκ των οποίων ο ένας θα είναι Άγγλος ειδικός πάνω σε αυτά τα θέματα. 
Ανέφερε ότι μέχρι τότε θα ολοκληρώσει και ο Άγγλος εμπειρογνώμονας το πόρισμα του για το θέμα των αξιογράφων, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμα της ΚΤ στις επόμενες 12 ημέρες, προσθέτοντας ότι «τα δύο πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο που θα είναι καταπέλτης εναντίον όσων δεν συνέβαλαν στο βαθμό της αποκατάστασης τόσων πολλών αδικημένων, εξαπατημένων ανθρώπων». 
 
Ανέφερε ότι ετοιμάζονται σχετικά έγγραφα από δικηγόρους, τα οποία θα αποσταλούν στον Άγγλο εμπειρογνώμονα επί του θέματος για να ξεκινήσει τη διαδικασία έτσι ώστε να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπήρξε παραπλάνηση και να ενημερωθεί η τρόικα». 
 
Ο κ. Μαυροβουνιώτης διευκρίνισε ότι ισχύει το ίδιο καθεστώς και με τα Μετατρέψιμα Τραπεζικά Αξιόγραφα, ενώ σημείωσε ότι αναμένουν την εκλογή νέας κυβέρνησης από την οποία θα διεκδικήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί με το διοικητή της ΚΤ και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γιατί πρέπει να σωθούν οι τράπεζες και το κράτος». 
 
Στον Γενικό Εισαγγελέα
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αντιπροσωπεία των κατόχων αξιογράφων είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. 
 
Στη συνάντηση τέθηκε το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε όσους φέρουν ευθύνη για το θέμα των αξιογράφων. 
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι πως θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση του διεθνούς οίκου Alvarez & Marsal, όπως ακριβώς υπέδειξε ο διοικητής της ΚΤ. 
 
Θέση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με τους κατόχους αξιογράφων, είναι να επιλεγούν λίγες χαρακτηριστικές καταγγελίες τις οποίες να διερευνήσει η ΜΟΚΑΣ για να αποφασιστεί αν συντρέχει ή όχι λόγος για άσκηση ποινικών διώξεων σε τραπεζίτες που ενδεχομένως να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"